,

Western Digital Red Pro si GOLD Review – HDD de mare capacitate pentru Stocare RAID

Share

Chiar daca SSD-urile ne-au facut viata mai usoara, noile HDD mecanice de 10, 12, 14 si 16 TB vor ramane o optiune excelenta pentru stocarea cantitatilor masive de date. Producatori precum Seagate si Western Digital se intrec in cursa pentru HDD-uri mecanice din ce in ce mai mari. Aceste capacitati ofera costuri per GB/TB mult mai competitive mai ales pentru cei care au nevoie de viteze modeste de transfer si prefera capacitatea masiva de stocare. In articolul de astazi va voi prezenta doua modele de HDD-uri de la Western Digital pentru stocarea datelor in matrici RAID. Este vorba despre Western Digital RED Pro si GOLD ( fosta serie RE ). Ambele modele au venit in capacitate de 10 TB cu interfata SATA III.

 

WD Red Pro de 10 TB vine cu un buffer de 256 MB si este fratele mai rezistent al seriei RED. Cifrele de transfer declarate pentru acest model sunt jur de ~250 MB/s. Red Pro ofera un raport pret/performanta optima pentru cei care vor sa le integreze in sisteme RAID din NAS-uri si Desktop-uri ( cu controller dedicat ). WD Gold de 10 TB vine cu un pedigree Enterprise, asta inseamna ca sunt dedicate unui scenariu de lucru mai intens. Am ales totusi sa testez si acest model, pentru ca durabilitatea este minim dubla si pretul este doar cu 15% mai mare fata de RED Pro. Seria GOLD poate fi folosita in matrici RAID, dar si independent in desktop-uri unde se doreste durabilitate maxima a datelor.

 

 

Specificatii cheie WD Red Pro 10 TB

 

 • Interfata SATA 3;
 • Format: 3.5 inch;
 • Capacitate: 10 TB ( 10240 GB );
 • Capacitate utilizabila ( dupa formatare ) : 9313GB;
 • Buffer: 256 MB;
 • Viteza Rotatie: 7200 RPM;
 • Workload Rate (TB/year): 300 TB ( 1200 TB in total );
 • Recomandat pentru sistemele NAS si matrici RAID;
 • Greutate: ~750 grame;
 • Garantie: 5 ani;

 

 

 

Specificatii cheie WD GOLD 10 TB

 

 • Interfata SATA 3;
 • Format: 3.5 inch;
 • Capacitate: 10 TB ( 10240 GB );
 • Capacitate utilizabila ( dupa formatare ) : 9313GB ;
 • Buffer: 256 MB;
 • Viteza Rotatie: 7200 RPM;
 • Workload Rate (TB/year): Nespecificat ( Orientativ cifrele sunt minim duble fata de RED Pro );
 • Recomandat pentru sistemele NAS si matrici RAID;
 • HDD pentru piata Enterprise;
 • Greutate: 715 grame;
 • Garantie: 5 ani;

 

Inspectie Vizuala

 

Incepem cu WD Red Pro…

 

 

WD Red Pro de 10 TB este un HDD masiv.

Modelul ajuns la noi este fabricat pe 22 Mai 2020.

 

Exemplarul de mai sus este fabricat pe 25 Mai 2020.

De cand cu pandemia, nevoia de HDD este tot mai mare. Am nimerit cu ambele modele un lot proaspat.

Interfata SATA 3.

Partea inferioara a HDD. Aici se poate vedea placa logica si motorasul.

Modelul GOLD  este in Top 2 performanta pentru HDD cu interfata SATA III de la WD.

Seria UltraStar DC HC6XX este pe primul loc.

 

 

Utilizare si  Performanta

 

 

Ambele serii RED Pro si Gold de la Western Digital se adreseaza creatorilor de continut entuziasti si proprietarilor de mici afaceri ( SMD ). Viteza de rotatie de 7200 RPM si bufferul de 256 MB sunt doua aspecte comune ale ambelor modele. Capacitatea de 10 TB  ofera cel mai bun raport pret per TB din gama actuala de HDD-uri. Chiar daca exista capacitati de pana la 20 TB acestea nu se scaleaza ca pret per/TB prea bine. Utilizarea HDD de mare capacitate trebuie facuta insa cu bagare de seama, pe masura ce capacitatile cresc,  riscurile se maresc pentru pierderile masive de date. Cei dintre voi care au nevoie de HDD de mare capacitate asigurati-va sa le folositi doar in RAID 1, 5, 6 sau 10. In acest moment folosesc ambele serii de HDD-uri in sisteme de tip NAS ( articole in curand ).

 

 

WD Red Pro este o serie mai accesibila fata de GOLD si se potriveste cel mai bine pentru instalarea in sisteme de tip NAS/DAS sau chiar in matrici RAID interne intr-un workstation performant. Seria Gold vine din gama enterprise de la Western Digital si ofera o durabilitate ceva mai mare ca fratii mai mici din seria RED. Acest model poate fi folosit in orice imprejurari unde este nevoie de durabilitate si performanta absoluta pentru interfata SATA 3. Iata si o mica lista cu scenarii unde modelele WD Red Pro si WD Gold se potrivesc ca utilizare:

 

 • Integrarea intr-un RAID intern pe un workstation ( musai cu controller RAID – exclus cele software );
 • Integrarea in sisteme de stocare de tip DAS sau NAS cu pana la 16 discuri ( WD Red Pro ) sau peste 64 ( WD Gold );
 • Se pot folosi in servere rack pentru cele mai variate aplicatii;
 • WD Gold se poate folosi in RACK-uri standard pentru HDD de 3.5 inch pentru back-up classic;
 • WD RED si Gold se pot folosi pentru back-up pasiv in carcase anti-statice ( depozitate in sertar ).

 

 

 

 

Performanta declarata de Western Digital pentru RED Pro si Gold se invarte in jurul valorilor de ~250 MB/s la citire si scriere. Chiar daca interfata SATA 3 este capabila sa ajunga la ~500 MB/s la citire si scriere, HDD-urile de 7200 RPM nu ajunga sa satureze mai mult de ~50-55% din banda disponibila pe interfata SATA 3. Am supus ambele modele la doua seturi de teste independente si iata si rezultatele obtinute:

 

WD RED Pro 10 TB

 

 

Crystal Disk si ATTO arata performante consistente pentru WD Red Pro.

Anvil arata o scriere de ~ 241 MB/s.

In AS SSD vitezele de copiere pentru cele trei scenarii sar de ~220 MB/s.

Viteza de citire medie este de ~252 MB/s.

Viteza de scriere medie este de ~247 MB/s.

 

 

WD Gold 10 TB

 

 

 

Crystal Disk afiseaza performante de ~260 MB/s la citire si scriere.

Performantele obtinute in ATTO 4.0.

Cele trei scenarii de transfer din AS SSD arata cifre mai slabe fata de RED Pro.

Anvil afiseaza 236 MB/s la scriere.

Viteza de citire in urma testul real.

Viteza de scriere de pe SSD pe WD Gold este de ~220 MB/s.

 

 

Performantele ambelor serii de HDD sunt similare si suficiente pentru workload-uri light de transfer in retea si local. Ambele modele de HDD-uri pot scrie maxim cu viteze echivalente cu cardurile SD UHS-II de la camerele foto/video.

 

Concluzie

 

Seriile de HDD mecanice WD Red Pro si Gold HDD de mare capacitate au performante bune echilibrate cu o durabilitate pe masura. Pretul pentru ambele modele se invarte sub pragul de 200 lei per TB. Vitezele de scriere si citire de peste 200 MB/s ofera performante rezonabile pentru utilizarea in NAS-uri, DAS-uri si sisteme de sine statatoare. WD Red Pro ofera durabilitate mai mare fata de seria RED, in timp ce seria Gold are pedigree de la HDD Enterprise si sunt orientate catre utilizatorii care vor ceva mai durabil ca un Red Pro.

 

 

Ambele modele reprezinta variante bune pentru stocarea datelor importante in matrici RAID pentru creatorii de continut si pentru posesorii de afaceri mici si medii. WD Red Pro este echivalentul IronWolf Pro, iar WD Gold este echivalent cu Seagate Exos ( pentru cei care vor sa stie care este competitia pentru aceste modele ).

 

 

WD Red Pro si WD Gold in varianta de 10 TB au preturi medii de ~1700 lei ( 170 lei per TB ) si respectiv ~1900 lei ( 190 lei per TB ). Toata seria de HDD WD pentru utilizarea cu matricile RAID ( NAS-uri si DAS-uri ) sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!

 

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut