,

Crucial X6 Review – SSD extern pentru libraria de jocuri si productivitate

Share

Acum ceva vreme vorbeam despre memoriile RAM Crucial Ballistix Max ( vezi articol ), iar in acest articol o sa vorbim tot despre memorie Crucial. Este vorba de noua serie de SSD-uri externe Crucial X6. Noul model este fratele mai mic al seriei Crucial X8, model care intra in competitie cu Samsung T7, iar acest X6 este competitia directa pentru Samsung T5. Crucial X6 vine in capacitati de 1 si 2 TB, acesta fiind compatibil cu consolele Xbox/PlayStation, PC/MAC cat si orice smartphone care suporta atasarea unui spatiu de stocare externa. Compatibilitatea mare a acestei unitati ii ofera o utilitate excelenta pe partea de jocuri si productivitate.

 

 

Dimensiunile si formatul lui Crucial X6 il fac sa fie printre cele mai compacte SSD-uri pe care am pus mana pana acum. Acesta este mai mic chiar ca un Samsung T5, dar similar de bine construit. Acest X6 este un SSD cu performanta similara cu interfata interna SATA 3 oferita de standardul USB Type-C 3.1 Gen 2. Mai multe detalii despre acest minuscul SSD gasiti in randurile urmatoare.

 

 

 

Specificatii cheie

 

  • Interfață: USB Type-C 3.1 Gen 2;
  • Disponibil in capacitati de 1 si 2 TB;
  • Viteze de transfer: Citirea si Scrierea se face la maxim 540 MB/s;
  • Dimensiuni: 64 x 64 x 11 mm;
  • Greutate: 40 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Asa arata ambalajul lui Crucial X6 compact si simplu.

In cutie se gaseste un cablu USB-C la USB-C si un Quick Start Guide.

 

Crucial X6 este atat de compact incat 3-4 astfel de unitati incap  in palma.

Design-ul este simplist si SSD vine cu o carcasa din plastic.

Conectorul USB 3.1 Gen 2 ( Type C ).

Crucial X6 pozat pe langa un card de memorie SDXC.

 

Utilizare si Performanta

 

 

Crucial X6 de 2 TB este un SSD de mare capacitate si performant. Constructia carcasei este din plastic, dar in ciuda acesteia, Crucial X6 este un SSD extern rezistent la impactul cu solul de la 2 metri fara sa fie afectat. Rezistenta sa este exponential mai mare fata de HDD externe mecanice. Banuiesc ca SSD are la interior niste bumpere din cauciuc pentru o absorbtie a socurilor optima. Un Crucial X6 de 2 TB este util pentru:

 

  • Transferul de date intre sisteme si back-up pe timp mediu;
  • Stocarea librariilor de jocuri sau rularea acestora direct din SSD;
  • Se pot edita fotografii sau secvente video direct de pe acesta;
  • Se poate folosi alaturi de consolele de jocuri ( Xbox/PS4/PS4Pro );

 

Crucial X6 2TB vs HDD 2.5 inch de 2 TB.

 

Vitezele declarate de Crucial sunt mai mult decat suficiente pentru un gameplay fluent alaturi de interfetele USB 3.1 Gen 1 si Gen 2. Pentru cei care nu au nevoie de 2 TB, acest X6 este disponibil si in varianta de 1 TB. Poate fi folosit cu OS-urile Windows/MAC simultan si functioneaza alaturi de consolele Xbox sau chiar PS4/PS4Pro. Alaturi de smartphone-urile care permit, acest SSD poate fi folosit ca un mediu de back-up al fotografiilor. Durabilitatea si flexibilitatea acestui Crucial X6 ofera viitorilor utilizatori o experienta placuta de utilizare. Ramane de vazut cat de bine rezista cipurile NAND la scrieri ( valoarea TBW nefiind declarata ).

 

Acum ca v-am lamurit cum sta pe partea de utilizare, sa va arat cum s-a descurcat in testele de performanta si transfer:

 

 

In CrystalDisk Crucial X6 a scos peste 500 MB/s in ambele teste secventiale.

In Atto 4.0 SSD-ul a livrat performante solide similara cu un SATA 3 intern.

Operatiunile IO/s.

Cifrele oferite de Anvil Pro.

Cele trei scenarii de copiere din AS SSD alaturi de X6.

Citirea de pe Crucial X6 se face cam cu ~475 MB/s ( o valoare excelenta ).

Scrierea a 30 GB de fisiere de ~40 MB bucata.

Pentru toate testele am folosit interfata USB 3.2 pe o placa de baza X570 ( AsRock Taichi ).

 

Performantele lui Crucial X6 demonstreaza utilitatea lui ca SSD de lucru si jocuri alaturi de un laptop/desktop cu interfata USB potrivita.

 

 

Concluzie

 

 

Crucial X6 este un SSD compact cu performante conform declaratiilor producatorului. Vitezele reale de ~350+ MB/s la scriere ofera performante excelente in transferuri de fisiere, rularea jocurilor de pe SSD si editarea foto sau video. Rezistenta sa la impact ofera un plus de siguranta a datelor in comparatie cu HDD externe clasice. Design-ul acestui SSD seamana cu o „piatra slefuita” cu o carcasa din plastic solid care pare a fi plin pe interior. SSD-ul impresioneaza prin dimensiuni, capacitate si performanta.

 

 

Crucial X6 va fi disponibil in curand si pe piata din Romania la capacitati de 1 si 2 TB. Preturile vor incepe cel mai probabil de la ~600 lei, pana la momentul disponibilitatii puteti gasi modelul Crucial X8 cu viteze de 1000 Mb/s la PC Garage ( vezi oferta ). Memoriile RAM, SSD interne si alte produse Crucial le mai gasiti la eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut