Review placa extensie QNAP QM2-2P410G2T – Expandabilitate M.2 si 10 GbE pentru NAS/PC si Servere

Qnap sunt responsabili pentru productia echipamentelor NAS de consumer/enterprise, dar si switch-uri de retea sau adaptoare in general. In materialul de astazi vorbim despre QM2-2P410G2T. Acesta vine cu o interfata PCIe Gen 4×8 si transforma banda oferita in 2 sloturi M.2 PCIe 4.0 si 2 porturi de retea 10 GbE. Aceasta placa de extensie este compatibila cu NAS-uri/sisteme PC, cat si servere.

 

 

Acesta upgradeaza conectivitatea sistemelor vechi cu stocare M.2 si retea 10 GbE pentru integrarea infrastructurii de noua generatie. Sloturile M.2 sunt monitorizate cu senzori de temperatura in timp real si racite cu un radiator masiv din cupru asistat de un ventilator de ~40 mm. Toate conexiunile sunt manageriate de un controller Broadcom pentru o echilibrare de banda si performanta cat mai buna.

 

 

QNAP QM2-2P410G2T este un adaptor compatibil cu sistemele Windows ( are nevoie de driver special ) si care poate transforma un sistem cu Threadripper 3990X ( vezi review ) in unul cu 2-4 conexiuni 10 GbE pentru virtualizare sau il poate conecta la un NAS QNAP plin cu SSD-uri. Am testat adaptorul si in randurile urmatoare o sa vedeti cum arata si de ce este capabil.

 

https://www.qnap.com/en/product/qm2-2p410g2t/specs/hardware

Specificatii cheie QNAP QM2-2P410G2T

 

  • Controller Broadcom;
  • Interfata: PCIe Gen4 x8;
  • 2 sloturi M.2 2280 PCIe (Gen4 x4);
  • Senzori de temperatura pentru SSD-uri;
  • 2 conexiuni 10 GbE RJ-45 ( functionale cu cablu CAT6 );
  • Racira pasiva din cupru cu ventilator;
  • Dimensiuni: 187 × 68.9 × 19.35 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia adaptorului este simpla si din carton reciclat.

In cutie, pe langa placa, se gasesc manualul de utilizare si doua bracket-uri metalice ( lung si scurt ).

Unul este pentru PC/Server si altul pentru NAS-uri.

Cam asa se prezinta placa frontal.

Se observa ventilatorul, racirea din cupru masiv si interfata PCIe x8.

Cam asa se prezinta pe spate placa cu toate detaliile sale.

Iata si porturile RJ45 de 10 GbE.

Acestea functioneaza minim cu cabluri CAT6 la banda maxima.

Placa adaptoare vazuta din profil.

Racirea din cupru este pozata mai de aproape. Se pot vedea lamelele groase care disipa caldura.

Ventilatorul vazut mai de aproape.

Racirea din cupru se da jos cu ajutorul a patru suruburi.

Iata si cipul Broadcom pentru PCIe.

Reteaua este controlata tot de acesta.

SSD-urile M.2 au prinderi rapide.

Senzorii de temperatura vazuti mai de aproape.

Samsung 990 Pro si Sabrent Rocket 4 vor popula sloturile.

Placa este gata de teste si utilizare.

 

 

Utilizare si Performanta

 

 

QNAP QM2-2P410G2T este o placa de extensie destinata sistemelor de stocare NAS de la QNAP sau placilor de baza pentru Desktop PC. Un upgrade la un sistem NAS pentru a avea retea 10 GbE sau SSD-uri M.2 de stocare/accelerare are mult sens. Doar ca aici compatibilitatea este destul de limitata la modele destul de High-End ( vezi lista oficiala aici ). Totusi upgradarea unui sistem desktop/server este cumva mai la indemana.

 

 

Cel mai bun scenariu de acasa pentru aceasta placa ramane instalarea in actualul sistem cu Threadripper 3960X ( 24 nuclee ). Procesorul este instalat pe placa de baza Asus STRIX TRX40 ( vezi review ) care vine cu numai 3 slouri M.2 si ar merita o suplimentare cu alte 2, alaturi de alte 2 porturi de 10 GbE, pentru ca placa are abia un 2.5 GbE. Prin acest upgrade faci sistemul sa acceseze mai multa stocare solida si sa fie compatibil cu retelele interne de 10 GbE. Il poti conecta la un NAS cu SSD si sa faci transferuri de ~500 MB/s fara probleme.

 

 

Pe partea de constructie, placa vine cu un PCB solid si roz. Racirea din cupru pentru SSD-uri este masiva, iar instalarea SSD-urilor este usor de facut. Driverele sunt usor de instalat si punerea placii la treaba se poate face de catre orice incepator. Imi place constructia acestei placi alaturi de implementare si constructie. Nu ai ce sa ceri mai mult de la un asa produs high-end.

 

 

Pe partea de performanta, am testat cele doua SSD-uri PCIe 4.0 de la interior ( Samsung 990 Pro / Sabrent Rocket 4  ). Iata si cifrele de performanta obtinute:

 

Performantele Sabrent 4 in ATTO si CrystalDisk.

IO/s obtinute cu Sabrent.

Performanta obtinuta cu ATTO si Crystal alaturi de Samsung 990 Pro ( vezi review ).

Iata si IO/s obtinute de Samsung.

 

Am testat rapid si cateva transferuri interne intre SSD-uri ( fisiere video ) si s-au obtinut undeva pe la ~3433 MB/s la citire si cam 3244 MB/s la scriere. Am dat si un format ambelor SSD-uri interne pentru a vedea cum se descurca racirea si iata ce a inregistrat camera termica.

 

Temperaturile cam pe la 25% din totalul de formatare.

Temperaturile cam pe la 90% din procesul de formatare.

 

Concluzie

 

QNAP QM2-2P410G2T este o placa de extensie capabila, dar nu pentru toata lumea. Zic asta pentru ca are un pret de achizitie de ~700 Euro ( de multe ori pretul unui NAS serios ). Compatibilitatea de retea cu NAS-uri este restransa si ca placa de extensie pentru PC este destul de scumpa pentru a fi integrata. Totusi daca ai un sistem desktop cu Threadripper 3990X ( vezi review ) sau cu noile Threadripper 7000 atunci merita fara doar si poate. Altfel ramane o placa de extensie destul de specializata.

 

 

QNAP QM2-2P410G2T este o placa de extensie premium cu pret de ~3600 lei la rafturile din Romania. Nu este pe stoc oficial, dar poate fi adusa pe comanda, insa. NAS-urile de la QNAP le gasiti pe stoc in Romania la PC Garage  ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta )  – ForIT ( vezi oferta ) ( Vexio ( vezi oferta ) si CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogulVa multumesc!

 Ghidul IT 2024 ©