datAshur PRO+C Review – Cel mai nou Stick Securizat de la iStorage

datAshur PRO+C este cel mai nou stick de memorie securizat din portofoliul iStorage. Cei de la iStorage sunt responsabili pentru implementarea a multor stick-uri securizate si de la Kingston, care sunt implementari fidele cu putin rebranding. datAshur PRO+C este disponibil in capacitati cuprinse de 32 GB / 128 GB / 256 GB si 512 GB care pot sa ofere viteze maxime de ~310 MB/s la citire si ~246 MB/s la scriere ( performanta variabila in functie de capacitate ).

 

 

Interfata USB 3.2 Gen 1 este capabila sa ofere viteze mari, dar atata timp cat NAND-ul din interior legat la sistemele de securitate este si el capabil de acest lucru. Nu este niciun secret ca mediile de stocare securizate serios au ceva penalizare de viteza de ”dragul” securitatii/criptarii. Totusi vitezele descrise mai sus nu sunt sub nicio forma cifre slabe.

 

 

datAshur PRO+C este un stick usor de folosit care functioneaza pe orice sistem de operare, inclusiv iOS cu conectare directa la iPhone 15 / Pro / Pro Max. Certificarea de securitate FIPS 140-3 Level 3 este mai mult decat suficienta pentru un utilizator entuziast care tine la securitatea documentelor. Mai mult de atat, acest stick este imun la atacuri de tip brute-force la nivel software, iar la nivel hardware are un design solid si pe interior este plin de epoxy care arata clar daca cineva a incercat dezmembrarea memoriei.

 

 

Rezistenta la apa/praf este garantata de certificarea IP68, iar rezistenta la socuri este ”acoperita” de capacul metalic care tine departe de tastatura fizica orice element. Utilitatea unui astfel de stick este oarecum nisata pentru cei care lucreaza mult cu documente sensibile sau entuziastilor pasionati de IT care stiu cat de fragila este ”intimitatea” lucrurilor stocate in format digital. Mai multe despre asta o sa va descriu in randurile urmatoare.

 

Specificatii cheie datAshur PRO+C

 

 • Dispozitiv: Stick securizat cu tastatura;
 • Interfata: USB 3.2 (Gen 1) Type-C;
 • Performanta declarata: 310 MB/s la citire si 246 MB/s la scriere;
 • Disponibil in capacitati de 32/128/256 si 512 GB;
 • Certificare de securitate FIPS 140-3 Level 3;
 • Criptare hardware integrala  cu ajutorul algoritmului AES-XTS 256-bit;
 • Protectia datelor cu PIN-uri variabile intre 8 si 15 cifre;
 • PIN independent pentru Admin si User;
 • Design fizic solid si usor vizibil in caz ca s-a incercat accesul la memoria NAND;
 • Imun la aplicatii de tip brute force;
 • Functie de Auto-Lock pentru momentele in care memoria sta in IDLE;
 • Certificare IP68 ( rezistenta la apa/praf si impact fizic de ~4 metri inaltime );
 • Greutate: 25 grame;
 • Dimensiuni: 80 mm x 20 mm x 10,7 mm.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Frontal cam asa se prezinta cutia cu grafica aglomerata.

Pe spatele cutiei aceeasi poveste, dar aici se gasesc toate specificatiile care conteaza vizavi de memorie.

Cei de la iStorage au pus un Security Seal la ambele capete de cutie pentru o livrare sigura.

In cutie se gaseste memoria + un adaptor USB-C la USB-A.

Capatul memoriei este inscriptionat, iar laterala are un inel flexibil pentru atasarea la brelocul de camera/birou pentru a nu pierde memoria.

Asa se prezinta Pad-Lock-ul rezistent la uzura si interfata USB-C.

datAshur PRO+C vine si cu doua led-uri de activitate.

datAshur PRO+C este o memorie compacta, rezistenta si etansata de apa si praf ( a se vedea garnitura albastra din poza de mai sus ).

Pe spatele memoriei observam un detaliu interesant, mai exact, la interior memoria are un mic acumulator Li-Po de 3.7 V pentru alimentarea sistemului de securitate.

Cam atat vizual despre datAshur PRO+C, acum hai sa il testam!

 

 

Utilizare

 

 

Utilizarea unei memorii securizate difera fata de o memorie externa standard. Este si normal sa fie asa, pentru ca publicul tinta si costurile sunt diferite fata de ce se stie despre stick-urile de memorie clasice. Pretul unui 32 GB cu USB 3.2 in ziua de astazi incepe de pe la 20 lei, iar aceasta memorie de 32 GB are un pret de ~550 lei. Costurile sunt imense, dar si diferentele.

 

Cand vine vorba de medii de stocare securizate, viteza este importanta, dar cel mai importante aspecte raman: implementarea sistemelor de securitate, rezistenta fizica si software la atac, rezistenta la elemente ( rezistenta la soc / apa si praf ). datAshur PRO+C vine cu rezistenta fizica serioasa la socuri de pana la 4 metri, poate fi calcata de un vehicul de 2.7 tone. Are si acea camasa metalica care indura tot acest abuz si protejeaza PadLock-ul de uzura mecanica.

 

 

Constructia lui datAshur PRO+C  este una deosebit de solida, incepem cu interiorul plin de Epoxy care fereste electronica de dezasamblare cu scop de hacking, iar la exterior regasim o tastatura rezistenta la uzura din cauciuc si o carcasa metalica cu o camasa exterioara care sigileaza memoria de exterior. Constructia este una solida si rezistenta, am toata increderea ca va proteja fisierele in cel mai bun mod.

 

 

Securitate si Performanta

 

Manualul de utilizare al lui datAshur PRO+C prezent in cutie este unul minimal care este facut sa poti initializa stick-ul cu PIN-ul si sa te apuci de stocare. Daca vrei sa ai un control mai avansat asupra stocarii trebuie descarcat manualul de ~40 pagini ( vezi manual ). Totusi trebuie sa spun ca initializarea si setarea initiala a PIN-ului este foarte rapida.

 

 Iata cateva functii de securitate prezente pe PRO+C ( cu explicatii, cu tot ):

 

 • iStorage lauda memoria ca are certificare FIPS 140-3 Level 3 – Este un standard de securitate pentru sisteme ( The Federal Information Processing Standard Publication  ), iar mai multe despre aceste standarde gasiti AICI.

 

 • Design rezistent la abuz fizic – Daca cineva doreste sa ocoleasca securitatea si sa sparga fizic stick-ul si sa ajunga la memoria NAND, dar interiorul este plin cu Epoxy pentru a face accesul si mai greu.

 

 • Tastatura exterioara din cauciuc este rezistenta la uzura si in acest fel nu se vor vedea tastele cel mai des apasate. Feedback-ul butoanelor este unul ferm si placut.

 

 

 • PIN-uri pentru Administrator si Utilizatori care variaza intre 8-15 cifre si ofera o diferentiere intre utilizatori si permit utilizarea in echipa pentru distribuirea de fisiere securizate.

 

 • Exista mod de utilizare READ ONLY – Permite doar citirea unor fisiere/documente sensibile de catre o plaja mai mare. Acest mod este ajutat si de compatibilitatea cu orice sistem de operare.

 

 • datAshur PRO+C este programat sa fie rezistent atacurilor de tip Brute Force, iar introducerea gresita a 10 coduri PIN face ca memoria sa stearga tot ce inseamna PIN de utilizator, iar PIN de administrator este singura instanta care mai permite accesul la informatii. Totusi, daca nici PIN-ul de ADMIN nu este corect introdus de 10 ori dupa, totul se sterge ( inclusiv datele ).

 

 

 

Performanta

 

Memoria datAshur PRO+C este performanta pe hartie, cifrele de scriere/citire nu par sa fie afectate prea tare de securitate. Aceasta performanta va ajuta la transferul de fisiere mari sau a celor multe si marunte. Iata cum s-a descurcat memoria:

 

Performanta in ATTO  arata extrem de bine, mai ales la testul de fisiere mici.

Testul de I/O se dovedeste si el a fi lamuritor.

CrystalDisk Mark stoarce si el ceva cifre din aceasta memorie.

Citirea fisierelor se face cam cu ~250-300 MB/s.

Scrierea este cam pe la ~200 MB/s.

 

Performanta lui datAshur PRO+C  este solida si in practica pentru transferurile mari de fisiere, iar interfata USB-C ajuta foarte mult ca standard sa obtii performanta mare pe toata plaja de dispozitive ( inclusiv iPhone 15 care are acum USB-C ).

 

 

Concluzie

 

 

datAshur PRO+C este o memorie externa securizata foarte performanta si nisata. Persoanele care cauta memorii securizate se limiteaza la cei care au date cu o importanta mare financiara / personala / date cu interes national/international. Toate aceste date trebuie transportate incognito peste mari si tari. Implementarea securitatii prin coduri PIN fizice sporeste securitatea si rezistenta la atacuri de tip forta bruta ajuta si ea.

 

 

Constructia este extrem de solida si am ramas impresionat de rezistenta la abuzurile fizice pe care le poate indura. Performanta este si ea solida si aliniata cu ceea ce promite producatorul. Te poti baza ca poti transfera fisiere mari cu lejer 100-150 MB/s. datAshur PRO+C este o memorie rapida, echilibrata si deloc accesibila.

 

 

Modelul testat de 128 GB costa cam ~860 lei, iar varianta cea mai accesibila este cam 570 lei ( 32 GB ). Modelul de 512 GB ajunge cam pe la 1450 lei. Pe langa asta, memoria poate fi si personalizata cu gravare laser si pe interior se mai poate opta pentru un antivirus ESET. Memoriile iStorage sunt disponibile in acest moment pe site-ul oficial ( vezi oferta ), dar si pe Amazon.DE ( vezi oferta ) si Amazon.UK ( vezi oferta ).

 Ghidul IT 2024 ©