Prezentare Flashstor 6 FS6706T de la Asustor – NAS cu 6 sloturi M.2 NVME [ Partea I ]

Brandul Asustor face NAS-uri de cativa ani buni, am mai avut ceva interactiuni cu acestia pentru testari de echipamente. Asustor a fost odata un brand ASUS, care a iesit de sub acea umbrela si este un brand de sine statator. Seria Asustor include Flashstor 6 FS6706T si Flashstor 12 FS6712X, acestea fiind doua NAS-uri compacte cu sloturi M.2 pentru atasarea de 6 sau 12 SSD-uri de mare capacitate.

 

 

Am primit Flashstor 6 de la Asustor pentru rodaj, iar ca specificatii pot sa spun ca este incantator. Acest NAS vine cu un procesor Intel Celeron N5105 cu 4 nuclee la 2.0 Ghz cu boost pana la 2.9 Ghz. Memoria RAM instalata care asista procesorul este de 4 GB, iar ca upgrade se mai poate adauga un modul pentru o capacitate maxima de 2 x 8 GB. Conectivitatea de retea este alcatuita din 2 x 2.5 GbE care vom vedea daca sunt suficiente sa faca fata la 6 x M.2-uri cu interfata PCIe 4.0.

 

 

Flashstor 6 de la Asustor este o noua ”specie” de NAS care vine in ajutorul celor care sunt mereu pe drum si au nevoie de un sistem de back-up in deplasare, dar si de un mediu de pe care sa lucreze cand vine vorba de editare de continut ( foto-video ) si alte aplicatii care lucreaza cu fisiere mari si multe. SSD-urile vor fi capabile sa incarce preview-uri rapid, eficient si vor permite transferuri multiple si rapide. Mai multe despre Flashstor 6 vom descoperi in randurile urmatoare si in Partea II / III / IV.

 

 

Specificatii Asustor Flashstor 6 FS6706T

 

  • Tip dispozitiv – NAS cu 6 x sloturi de M.2 pentru SSD NVME;
  • Sistem de operare: ASUSTOR Data Master ( ADM );
  • Procesor Intel Celeron N5105 cu 4 nuclee la 2.0 Ghz ( 2.9 Ghz Boost );
  • Memorie RAM integrata 4 GB DDR4 ( 2 sloturi disponibile pentru maximum 16 GB );
  • Memorie Flash 8GB eMMC pentru OS;
  • Conectivitate USB: 2 x USB 3.2 Gen 2; 2 x USB 2.0;
  • Retea: 2x 2.5 Gigabit Ethernet (2.5G/1G/100M);
  • Conectivitate multimedia: 1x HDMI 2.0b, 1x S/PDIF;
  • Racire cu ventilator de 80 mm;
  • Adaptor retea de 65W;
  • Consum de 18.2W in operare;
  • Dimensiuni: 48.3 (H) x 308.26 (W) x 193 (D) mm;
  • Greutate: 1300 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa se prezinta cutia lui FS6706T.

O multime de informatii si specificatii despre produs se gasesc fara sa desfaci cutia.

In cutie, pe langa NAS, se mai gasesc 2 cabluri de retea si alimentatorul generos.

Frontal, acest NAS are 4 led-uri de status.

Tot frontal, FS6706T vine cu un profil subtire, laterale unghiulare si un port USB.

Lateralele lui Flashstor 6 sunt perforate pentru racire, iar pe o parte se regaseste butonul de power.

Pe spate se gaseste conectivitatea, iar aceasta este formata din: 3 x USB + HDMI + 2 RJ45 x 2.5 GbE.

Pe partea inferioasa regasim ventilatorul de racire si panoul de acces.

Dupa cele patru suruburi se arata interiorul.

Cele 6 SSD-uri Crucial P5 Plus ( vezi review ) care vor popula Flashstor 6.

Am aliniat toate SSD-urile pentru instalare si totul a decurs rapid si cu doar 4 suruburi de desfacut.

 

Utilizare

 

 

Flashstor 6 de la Asustor este un NAS relativ unic pentru suma de ~500 Euro pe care o cere brandul pe acest echipament. Este primul Network Attached Storage care vine intr-un format slim si beneficiaza de suport de stocare solida ( SSD ) prin forma a 6 sloturi M.2 NVME ( PCIe 3 si 4 ). Aceste sloturi M.2 pot oferi stocare rapida si accesibila pentru fisiere mici si  mari care este nevoie sa se transfere rapid intre mai multe sisteme sau sa fie modificate din mai multe calculatoare direct pe NAS ( editare foto si video, spre exemplu ).

 

 

De ajutor este si memoria eMMC de 8 Gb care memoreaza sistemul de operare ADM pentru o mai eficienta si buna operare. Upgradabilitatea memoriei RAM merita si ea mentionata, putand ajunge pana la 2 x 8 GB de la 1 x 4 GB, mai mult de 16 GB de memorie RAM se pare ca nu se poate pune din pricina procesorului Intel Celeron N5105 care suporta maximum 16 GB de memorie DDR4 la 2933 Mhz.

 

 

Porturile de retea de 2.5 GbE nu vor putea satura banda oferita de cele 6 SSD-uri M.2, dar vor putea sa ofere viteze constante sustinute de ~300 MB/s de transferuri, alaturi de dispozitivele compatibile cu porturi similare. Conectivitatea USB 3.2  este bine-venita si rapida pentru migrarea datelor de pe HDD mecanice pe noul NAS cu SSD.  Conectivitatea multimedia ajuta si ea ( HDMI 2.0b ), pentru ca se poate conecta direct la un Televizor, iar consumul redus poate transforma Flashstor 6 intr-o statie multimedia exceptionala.

 

 

Pe partea de constructie, Flashstor 6 FS6706T nu este cel mai stralucit NAS. Zic asta pentru ca a lui carcasa din plastic mat si relativ subtire nu este tocmai cea mai rigida pe care am vazut-o. Nu am o problema cu plasticul in sine, dar problema se gaseste la interior, pentru ca odata ce desfaci carcasa nu vezi niciun pic de ranforsare metalica pentru rigiditate extra. S-ar fi putut opta pentru un sasiu metalic pentru o rezistenta in timp mult mai mare si eventual o sursa de alimentare interna poate, pentru o unitate NAS mult mai compacta. Nu de alta, dar FS6706T este destul de mare si gol pe interior.

 

 

Concluzie Rapida

 

 

FS6706T de la Asustor este un NAS interesant care aduce o noua abordare vizavi de stocarea pe dispozitive NAS. Este o serie de dispozitive care introduce 6 sau 12 sloturi M.2 pentru back-up/lucru si distributie de continut multimedia. Asustor Data Master ( ADM ) se dovedeste a fi un OS puternic, plin de aplicatii si flexibilitate de utilizare, despre el vom discuta in partea a II-a a acestei serii. Pana atunci insa, nu am cum sa ignor constructia mediocra si expedierea cu un powerbrick imens care dauneaza la portabilitate.

 

 

Totusi Flashstor 6 vine cu conectivitate solida, mai ales cea de retea si USB. Prezenta unui HDMI este bine-venita, la fel ca si porturile 2.5 GbE. Banda oferita de cele 6 SSD-uri M.2 este exagerat de mare, iar porturile de retea abia daca vor putea face fata, asta in caz ca actuala infrastructura de retea este echipata corespunzator, aici ma refer la routere/switch-uri si banda de internet.

 

 

Asustor promite performanta si o multime de potential, iar toate acestea le vom explora in Partea a 2-a alaturi de Flashstor 6. Motivul pentru care acest produs este prezent in mai multe parti are de a face cu faptul ca Asustor nu este prea cunoscut nici de catre voi, dar nici de catre mine si vom face impreuna un deep dive.

 

 

Flashstor 6 si Flashstor 12 sunt disponibile in Romania la preturi cuprinse intre ~2800 lei ( modelul testat ) si 4800 lei pentru modelul cu 12 sloturi M.2. Aceste modele si altele din portofoliul Asustor sunt disponibile pentru achizitie la  PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 



Ghidul IT 2024 ©