Prezentare Z790 AORUS PRO X – Refresh de chipset pentru Raptor Lake Refresh cu Wifi 7

Cei de la Gigabyte sub numele propriu sau cel Aorus tocmai ce au anuntat un refresh al liniei de placi de baza cu chipset Z790. Au pus un X la final, au adaugat suport mai bun pentru memoria DDR5 si la unele modele au venit cu implementare Wi-Fi 7. Modelul Z790 AORUS PRO X sosit astazi are Wi-Fi 7 si suport pentru noua generatie de procesoare Raptor Lake Refresh ( 14th Gen ). Mai exact, aceasta placa va fi numai buna pentru un i7 14700K si i9 14900K pentru a contura un sistem performant de editare video – randare sau un upgrade impulsiv de sistem de jocuri.

 

 

 

 

Suportul DDR5 in O.C cu X.M.P 3.0 a ajuns la DDR5 8266 MHz, iar pe partea de capacitate, maximul este de 192 GB ( 4 module de 48 GB ). Ca tot vorbeam de prezenta Wi-fi 7 mai sus, ei bine, nu doar asta gasim pe placa, ci si un port RJ-45 de 5GbE de la Realtek. Se pare ca pe final de 2023 partea de retea in placile de baza scumpe primesc inca un upgrade solid. Partea de stocare M.2 vine cu 5 sloturi ( 2 legate la procesor ( PCIe 5.0 si PCIe 4.0 ) si 3 PCIe 4.0 legate la chipset ). Tot de chipset sunt legate in spate 8 porturi USB 3.2 in format A sau C pentru expandabilitate serioasa. AORUS PRO X vine cu o interfata de BIOS complet noua si pare putin mai grafica ca generatia anterioara de Z690 ( vezi material Aero G ).

 

 

Placa suporta functia Q-Flash Plus pentru update de BIOS fara procesor / ram / placa video. Pe langa asta, vine cu Ez-Latch pentru heatsink-urile de stocare M.2 nu doar pentru prinderea SSD-urilor in sine. Aceasta functie te scapa de scosul de suruburi cand vrei sa schimbi rapid un SSD. Acest lucru nu este valabil, insa, la placa video. Aceasta nu vine cu un buton de dezinstalare rapida cum am vazut prima data pe X670E ( vezi material ).  Z790 AORUS PRO X se dovedeste a fi o placa solida care nu vine doar cu un refresh minor pe partea de socket, tot ce este major se poate vedea in partea de retelistica si suport de memorie DDR5.  AORUS PRO X poate sa fie alegerea optima pentru o gama variata de sisteme, dar pana atunci va invit la o prezentare fizica meticuloasa pentru a vedea ce, cum, unde se afla. Enjoy!

 

 

Specificatii cheie Z790 AORUS PRO X

 

 • Suporta procesoarele Intel din a 12-a/13-a si a 14-a generatie;
 • Socket: LGA 1700;
 • Suporta memorie RAM dual-channel DDR5 la 8266 Mhz  – 4 DIMM-uri;
 • Capacitate maxima de memorie este de 192 GB ( 4 x 48 GB );
 • Suporta profilele de overclock Intel X.M.P 3.0;
 • Twin VRM cu 18+1+2 faze cu Power-Stage de 90 Amperi;
 • Suport PCIe 5.0 pentru primul slot de GPU si 1 x M.2;
 • Stocare: 4 x M.2 PCIe 4.0 ( 1 legat la CPU si 3 la Chipset );
 • EZ-Latch pentru heatsinkurile de SSD si pentru M.2 in sine;
 • 4 porturi SATA 3  ( 6 Gbps );
 • Retea: MediaTek WiFi 7  + O conexiune fizica Realtek de 5 GbE;
 • Conectivitate USB: 2 x USB 2.0 ( A ) + 4 x USB 3.2 ( A ) + 2 x USB-C 3.2;
 • Conectivitate pentru grafica integrata din Raptor Lake Refresh: USB-C cu DP – HDMI 2.0 si Display Port 1.4 ( rezolutie maxima 4K );
 • Smart Fan 6 cu 8 conectori de ventilator;
 • Conexiuni aditionale: 2 sonde de temperatura, 3 conectori de RGB adresabili, headere USB 2.0/3.0 si 3.2;
 • Q-Flash Plus – Permite update de BIOS fara a instala RAM, Procesor si Placa Video;
 • Led-uri diagnostic;
 • AMP-UP Audio with Realtek ALC1220-VB CODEC;
 • 8 straturi de PCB;
 • Format ATX (30.5 cm x 24.4 cm ).

 

 

 

Prezentare 

 

 

Asa se prezinta cutia placii Z790 Aorus Pro X.

Multe detalii si specificatii direct pe cutie.

Printre accesorii se numara: Cabluri SATA, Sonde Termice, Conector butoane reset/power si antena Wi-Fi 7.

Alimentarea procesorului se face cu 2 x conectori 4+4 pini.

Placa suporta in mod sigur noul i9 14900K.

Asta se vede si dupa racirea de VRM babana in partea de sus.

Headerele prezente in partea de sus ( 2 x 4 pin si 1 x ARGB ).

Alimentarea placii de baza.

In continuare, gasim porturi, headere de usb 3.2 / conector USB-C frontal la carcasa si headere de ventilator.

Cam asa se prezinta si conectivitatea partii de jos.

Iata si partea Audio.

Iata cateva detalii de pe placa de baza.

Accesul la sloturile M.2 se face usor. Ez-Latch pentru racirile M.2 este o dotare interesanta.

In 2 timpi si 3 miscari ai atasat SSD-ul de placa, fara suruburi.

Cateva detalii cu sloturile M.2

Racirea slotului PCIe 5.0 este mai babana, iar cele 3 sunt putin mai slim.

Modulul Wi-Fi 7 privit de aproape.

Cele 4 porturi SATA 3 si o parte din conectivitatea din spate.

Iata si conectivitatea placii Z790 Aorus Pro X.

Wireless de noua generatie – porturi de semnal video – USB-C si A rapide. Tot ce ti-ai putea dori.

Iata cat de serios este VRM-ul si a sa racire.

Iata alte cateva detalii alaturi de placa de baza.

Asa se prezinta Aorus Pro X pe verso.

 

 

Concluzie

 

 

Placa Z790 Aorus Pro X este o placa de baza pregatita pentru Raptor Lake Refresh ( aka generatia 14 de procesoare Intel ). Este o placa de baza cu un design aparte, PCB-ul alb este primul lucru vizibil si pot sa zic ca ii da placii un look aparte. Se va integra de minune in sistemele tematice cu aspectul sau simplu si, totusi, plin de detalii argintii. Conectivitatea este un punct forte al acestei placi, aceasta fiind prima pe care pun mana care vine cu Wi-Fi 7 si un port fizic 5 GbE. Ce mai aduce nou si interesant acest model este faptul ca are latch-uri rapide pentru racirile de SSD si in sine racirile sunt imense, gata sa tina piept unui Crucial T700 ( vezi review ) sau propriului Aorus Gen 5 SSD ( vezi review ).

 

 

 

Pe partea de constructie, Z790 Aorus Pro X vine cat se poate de solida, PCB-ul este realizat din 8 straturi si racirile de VRM ofera o baza solida pentru cei care vor sa faca ceva overclock cu 14700K sau 14600K. Cele 4 sloturi M.2 sunt capabile sa acomodeze pana la 32 TB de SSD, iar pe langa asta, cele patru porturi SATA 3 mai pot acomoda ~80+ TB de stocare mecanica pentru o unitate desktop veritabila de lucru/randare. Recomandarea mea pentru aceasta placa este alaturi de un i7 sau i9 de noua generatie intr-un sistem compact cu o carcasa mesh si un RTX 4060 Ti in varianta Aero, tot de la Gigabyte.

 

 

 

Z790 Aorus Pro X ar urma sa aiba un pret de ~1700 lei, iar ca disponibilitate ma astept sa fie gasita la raft in urmatoarele saptamani. Toate placile de baza Gigabyte/Aorus cu chipset Z790 sunt disponibile pentru achizitie la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 

 Ghidul IT 2020 ©