Samsung 990 Pro 2 TB Review – Stocare solida de top greu de racit

Samsung este unul dintre jucatorii majori de pe piata SSD-urilor. In randurile urmatoare voi testa un al doilea model PCIe 4.0 de la Samsung. El se numeste Samsung 990 Pro si vine ca o evolutie subtila de la Samsung 980 Pro ( vezi review ). Noul model vine cu viteze ceva mai mari, mai exact 7450 MB/s la citire si 6900 MB/s la scriere. De aceasta data numele de controller nu este specificat, dar el este tot Samsung, la fel ca si memoria NAND.

 

 

Ca si 980 Pro, Samsung 990 Pro este foarte intarziat pe piata SSD-urilor PCIe 4.0. Chiar daca Samsung domina pana la 970 Pro prin durabilitate, in ultimii ani performanta si durabilitatea se cam alineaza prin multime. A sosit foarte tarziu fata de data de lansare, dar un SSD performant este bine-venit oricand. In timp m-am convins ca integrarea memoriei proprii + controller propriu ajuta foarte mult. Noul 990 Pro este disponibil in capacitati de numai 1 si 2 TB, variantele de 250 / 500 GB nu se mai produc… pentru ca nu mai este eficient ca si costuri sa existe.

 

 

NAND-urile folosite sunt de tip V-NAND 3-bit MLC alaturi de un controller Samsung si buffer LPDDR4 de 1 GB si 2 GB pentru variantele de 1 si 2 TB de capacitate. Pe partea de durabilitate toate modelele de 990 Pro sunt cu 50% mai putin durabile, dar cu ~60% mai rapide fata de generatia 970 Pro. Modelul de 1 TB are o valoare TBW de 600 TB. Samsung 990 Pro este un SSD promitator care vine sa concureze cu  Sabrent Rocket 4 Plus  ( vezi review ) si Crucial P5 Plus ( vezi material ).

 

 

Specificații tehnice Samsung 990 Pro

 

  • Disponibil in capacitati de  1 TB si 2 TB;
  • Interfață: PCIe Gen 4.0 x 4.0, NVMe 1.3;
  • 7450 Mb/s viteza de citire si 6900 MB/s viteza de scriere;
  • Controller Samsung Proprietar (Nu se specifica );
  • Cipuri de memorie Samsung V-NAND 3-bit MLC;
  • Memorie Cache: 1 si 2 GB pentru variantele de 1 si 2 TB;
  • Număr total de biți scriși (TBW): 600 TB la 1 TB si 1200 TB pentru 2 TB;
  • Criptare hardware AES-256 bit ( Clasa 0 );
  • Criptare totala: TCG/Opal, IEEE1667;
  • Auto Garbage Collection Algorithm;
  • Temperatură stocare: -40°C to 85°C;
  • Temperatură funcționare: 0°C to 70°C;
  • Dimensiuni: 80.15 mm x 22.15 mm  x 2.38 mm;
  • Greutate: 9 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa arata cutia exemplarului 990 Pro de 2 TB.

In cutie se gaseste manualul de utilizare si SSD-ul in blister.

Cam asa arata Samsung 990 Pro fata si verso.

Este un SSD single side.

990 Pro pare sa vina cu un controller Samsung Pascal cu 2 GB de buffer DRAM si 4 cipuri de NAND TLC.

990 Pro este o evolutie subtila sub umbrela interfetei PCIe 4.0.

La anul SSD-urile PCIe 5.0 sunt asteptate, iar Samsung ar lansa un 1090 Pro sau un rebranding total.

Utilizare

 

Samsung 990 Pro este un M.2 NVMe care are multe de demonstrat in materie de performanta. Chiar daca Samsung 980 Pro a oferit performante solide, acest 990 Pro reprezinta o evolutie placuta in materie de performanta cu o durabilitate identica cu seria anterioara. Pe hartie, 990 Pro arata bine ca performanta, dar retezarea durabilitatii cipurilor nu va fi bine primita de toata lumea. Acest tip de SSD ultra-rapid poate fi util in multe scenarii:

 

  • Viteza mare de transfer intre 2 x SSD-uri PCIe 4.0 – Transferuri multiple de date;
  • Unitate cache pentru workstation-uri cu AMD Ryzen / Intel i9 si, in special, AMD Threadripper;
  • Poate fi folosit in RAID 1 pentru cei care vor back-up inclusiv la SSD-ul de lucru;
  • Transferurile multiple de 1/2 GB/s sunt acum mult mai reazilabile;
  • Poate fi integrat intr-un sistem de jocuri ( laptop sau desktop ) pentru timpi de incarcare ultra rapizi;
  • Poate fi folosit intr-un rack extern cu Thunderbolt 3 sau 4 pentru viteze maxime alaturi de laptopul preferat.

 

 

Samsung 990 Pro se instaleaza usor, atat in laptop cat si in desktop, dar trebuie avut grija cum racim acest SSD. Acum exista racire speciala pentru desktop de la Samsung la nevoie, dar nu si una pentru laptopuri. Astfel, instalarea in laptopuri se face mai mult cu pasta termica pentru disiparea caldurii in panoul metalic al laptopului. O racire solida cu doua straturi de pasta termica care tine in frau ansamblul de NAND + Controller. In randurile urmatoare vom afla exact cam ce poate livra acest SSD.

 

 

Pe partea de performanta, Samsung 990 este un competitor direct pentru modelele Sabrent 4 Plus ( vezi review ) si Kioxia Exceria Pro ( vezi review ). Toate SSD-urile mentionate au performante de scriere/citire care ating si depasesc pragurile de 6000 MB/s la scriere si aproape 7000 MB/s la citire. Iata ce performanta bruta ofera primul SSD PCIe 4.0 de la Samsung:

 

CrystalDisk Mark arata adevaratul potential maxim declarat pe hartie.

ATTO arata exact comportamentul lui 990 Pro in mai multe pachete de transfer.

Anvil este in continuare mai conservator si arata performante sintetice bune.

AJA afiseaza performante de peste 6 GB/s.

Citirea fisierelor intre doua SSD-uri PCIe 4.0.

Scrierea pe un alt SSD PCIe 4.0.

 

Pe partea de racire, Samsung 990 Pro se incalzeste groaznic fara racire pasiva.

Cu un heatsink serios temperatura scade in LOAD cu peste 20 de grade.

 

 

Concluzie

 

variantele 9XX Pro de la Samsung este deja o serie de succes care este asigurata de producerea 100% a componentelor in-house. Performantele oferite sunt peste concurenta, iar acest lucru nu ma mira absolut deloc. Samsung reuseste sa demonstreze ca si pe partea de PCIe 4.0 poate oferi performanta de top. Iar cu acest 990 Pro se arata clar evolutia pana la saturatie a interfetei PCIe 4.0.

 

 

Curand urmeaza sa vina pe piata SSD-urile PCIe 5.0. Partea de durabilitate este de 2 ori mai scazuta decat un Corsair MP600 sau Sabrent Rocket 4 Plus. Samsung a sacrificat durabilitatea, dar ofera performanta pe masura. Durabilitatea lui Samsung 990 Pro ofera o exploatare lejera de 5 ani, cam cat este si garantia.

 

 

 

Samsung 990 Pro este disponibil la preturi cuprinse intre  1050 lei ( 1 TB ) si 2000 lei ( 2 TB ). Preturi rezonabile pentru performanta oferita. Seria de SSD-uri 980 Pro poate fi achizitionata de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!



Ghidul IT 2024 ©