Crucial X8 Review – SSD extern de 4 TB solid si rapid pentru Lucru si Joaca

Crucial X8 este cel mai rapid si avansat SSD extern de la Crucial care a sosit pe masa de testare. Pana acum am avut pe mana si modelul Crucial X6 ( vezi review ), SSD care este mai compact, dar nu la fel de rapid ca fratele mai mare. Varianta de fata a lui X8 are 4 TB si o viteza de transfer atat la scriere, cat si citire de aproximativ 1000-1050 MB/s. Acest Crucial X8 este disponibil si in varianta de 1 si 2 TB pentru cei care au nevoie. Performantele noului Crucial X8 intra in competitie directa cu Samsung T7 Shield, Sabrent Rocket Nano, dar si cu Kingston XS2000.

 

 

Dimensiunile acestuia nu sunt la fel de compacte ca ale unui SSD anterior lui X8, cum ar fi X6 ( vezi review ), de exemplu, fiind de aproape 2 ori mai mare si cam cu 100 de grame mai greu ( X6 avand doar 40 de grame ). Acest nou Crucial X8 rezista foarte bine la impactul cu solul, la umezeala si praf, cat si la raze X. Rezistenta sporita ofera celor care calatoresc mult o extra siguranta a datelor pentru cei care lucreaza constant si au nevoie de ceva durabil si compact. Mai multe despre noul model din familia SSD-urilor externe de la Crucial in randurile urmatoare.

 

 

Specificatii cheie

 

  • Interfață: USB Type-C 3.2 Gen 2;
  • Disponibil in capacitati de : 1TB, 2TB, 4TB;
  • Viteze de transfer: Scrierea se face la maximum 1050 MB/s, iar Citirea 1000 MB/s;
  • Constructia il face rezistent la socuri de la 2 metri, vibratii, raze x si umezeala;
  • Dimensiuni: 15 x 9,7 x 2,3 cm;
  • Greutate: ~140 grame;
  • Compatibil cu Windows, Mac, iPad Pro, Chromebook, Android, Linux, PS4 si Xbox One.

 

Inspectie vizuala

 

Cutia in care a venit Crucial X8, pe care regasim cateva specificatii cheie.

In cutie mai gasim manualul de utilizare, un cablu USB-C la USB-C si un adaptor de la USB-A la USB-C.

Iata si ”maretul” X8 de 4 TB.

Constructia acestuia este una solida, facut din aluminiu si laterale din plastic.

Conectorul USB-C de generatie USB 3.2.

Cablul USB-C este de dimensiuni reduse, iar adaptorul este un accesoriu util si bine-venit.

2 dintre membrii familiei de SSD-uri externe de la Crucial, X6 si X8.

 

Utilizare

 

Crucial X8 de 4 TB este un SSD potrivit pentru fotografii, dar mai ales videografii calatori care au nevoie de capacitati mari de stocare atunci cand sunt in deplasare si trebuie sa faca back-up cat timp sunt plecati de acasa. Capacitatea este suficienta, iar rezistenta pare sa fie pe masura, mai exact cateva socuri mecanice, un scanner de aeroport sau cativa stropi de apa nu vor afecta unitatea X8. Datele vor fi pastrate in siguranta si vor putea fi transportate fara grija in ghiozdan sau geanta foto.

 

 

Dar putem lua si un scenariu in care nu avem nevoie de atata spatiu de stocare, ci doar de un loc in care vrem sa ne tinem in siguranta jocurile, filmele preferate, documente, iar pentru asta exista varianta de 1 TB. Desigur, aceasta varianta este valabila pentru persoanele care nu se uita la bani si vor performante foarte bune pentru SSD-ul lor portabil.

 

 

Constructia acestuia este una peste medie, fiind din metal, doar marginile fiind din plastic. Asamblarea este una peste medie, dar simt si vad ca se putea face o treaba mai buna cand vine vorba de lateralele din plastic. Crucial X6 era complet din plastic ( carcasa din 2 bucati ), aici X8 este din 3 bucati ( 2 plastic si una metalica ). Crucial X8 are 140 grame si o rezistenta mult mai mare. Ca dimensiuni este mai mare si putin mai greu de pierdut.

 

 

Detinerea unui astfel de SSD extern este o metoda foarte buna de a avea acces la documente, programe, jocuri si filme atunci cand esti departe de casa si esti offline. De asemenea, daca un utilizator il va vrea pentru stocarea de jocuri, este bine de stiut ca este compatibil cu PS4 si Xbox, deci va fi ideal de luat in serile in care te intalnesti cu prietenii pentru sesiuni de gaming.

 

Performante:

 

Am testat Crucial X8 in suita standard si iata ce performante am reusit sa obtin:

 

CrystalDisk Mark arata ~1050 MB/s la citire si scriere.

ATTO reuseste sa scoata in fata performante de ~1000 MB intre pachetele de transfer ( 256 KB ~ 64 MB ).

Anvil arata cifre de peste 900 MB/s.

AJA afiseaza performante solide.

La fel ca in scenarii reale, si in cele sintetice este importanta performanta constanta.

Scrierea se face cam cu ~770 MB/s in mod constant pentru fisiere video mari.

Citirea sta si ea pe la 824 MB/s.

 

Concluzie

 

Crucial X8 s-a dovedit a fi un SSD extern mai bine construit si mai performant in comparatie cu fratele mai mic X6. Imi place cresterea de performanta de 20-25% si posibilitatea de a beneficia de aceasta real alaturi de orice laptop cu USB 3.2. La pachet vine cu adaptor USB Type-A alaturi de un cablu suficient pentru utilizarea zilnica. Imi plac dimensiunile duble ale lui X8 fata de X6 si greutatea mai mare, pentru ca este mai greu de ratacit prin bagaje.

 

 

Recomand noul Crucial X8 tuturor care au nevoie de un SSD extern de pe care sa lucreze sau sa se joace alaturi de laptopul preferat. Fiind un SSD mai rapid si rezistenta cipurilor NAND tinde sa fie mai mare. Preturile accesibile si performanta buna il fac sa fie o optiune de stocare solida echilibarata si o concurenta solida fata de Samsung T7. Preturile variaza intre 560 lei ( 1 TB ) si 2000 lei ( 4 TB ). Memoriile RAM, SSD-uri interne si alte produse Crucial le mai gasiti la eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!



Ghidul IT 2024 ©