La inceputul anului Mio anunta lansarea camerei de bord MiVue 886 care filmeaza 4K ( vezi stirea ) si care vine cu o gramada de functii imbunatatite. Aceasta nu este prima camera de la Mio pe care o testez ( vezi review Mio J85 ), asa ca am un punct de referinta atunci cand vorbesc despre evolutia dashcam-urilor Mio in general.
Odata cu inregistrarea 4K si cu senzorul de 1/1.8” megapixeli, imaginile vor fi, chiar si marite, clare si detaliate in cazul in care este nevoie, fara sa lase loc de interpretari, precum si inregistrari chiar si in conditii de lumina scazuta ( asta datorita senzorului Sony Starvis ). Pe partea de conectivitate, camera vine cu functia de WiFi 5 care va face conexiunea dintre dispozitiv si camera mai rapida, dar si cu Bluetooth care salveaza coordonatele masinii si o va face mai usor de gasit in parcare.
MiVue 886 nu are ca scop doar inregistrarea in caz de accidente, ci si a calatoriei, cu detalii precum distanta parcursa, viteza avuta, timpul, traseul etc., avand o memorie de 256 GB facilitata de un card micro SD extern. Asta inseamna ca in format 4K ar putea inregistra pana la 800 de minute. Limitarea majora fiind cardurile, ca spoiler, 3 minute de 4K ”costa” cam intre 800 si 1 GB. Dar mai multe despre condusul alaturi de MiVue 886 in randurile urmatoare.
Specificatii cheie
- Inregistrare video 4K 3840 x 2160P 30fps ; 2K 2560 x 1440p 60fps; FHD 1920 x 1080p 120fps;
- Posibilitate de inregistrare HDR;
- Senzor de 8 megapixeli 1/1.8” Sony Starvis;
- Obiectiv cu diafragma de F1.7;
- Unghi de cuprindere cu 160 de grade;
- Ecran de vizualizare IPS cu diagonala de 3 inch;
- Inregistreaza pe un card microSD de pana la 256 GB;
- Modul Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Senzor G cu 3 axe;
- Control prin MiVue Pro App ( iOS/Android ) si MiVue Manager ( Windows/MacOS );
- Acumulator intern de 240 mAh;
- Alerta pentru Radar Fix si depasirea vitezei;
- Alimentare de la priza masinii ( 12 V );
- Temperatura de functionare: De la -10° până la +60° C;
- Dimensiuni: 94,2 mm ( lungime ) x 56,6 mm ( inaltime ) x 41 mm ( grosime );
- Greutate: 124,5 grame.
Inspectie vizuala
Cutia in care a venit camera de bord MiVue 886.
In cutie mai gasim si manualul de utilizare, garantia, incarcatorul de 12 v de masina, precum si un sticker fix pentru parbriz.
Prinderea de parbriz care are o articulatie care va ajuta utilizatorul sa o puna in unghiul dorit.
Fata si spatele camerei. Are un ecran generos cu diagonala de 3 inch.
Acesta usureaza navigarea/previzualizarea imaginilor, dar nu restrictioneaza vizibilitatea soferului daca este amplasat corect.
Pe laterala dreapta se gasesc butoanele pentru navigare. Butonul rosu declanseaza filmarea de urgenta.
Laterala stanga are slotul microSD.
Partea inferioara si partea de sus ( unde se afla prinderea pentru suport, precum si un port microUSB) a camerei.
Nici in 2022, Mio nu s-a ”dezvatat” de interfata veche.
MiVue 886 cu suportul atasat si gata de folosire.
Utilizare
Folosirea unei camere de bord a devenit un ”must have” pentru masina si soferii care stau mai mult pe drum decat acasa. Drumurile patriei s-au cam umplut de soferi imprudenti, deloc responsabili si majoritatea stau cu nasul in telefon. Toate aceste obiceiuri influenteaza modul de a conduce ( haotic ), iar pentru a surprinde aceste ”momente” in caz de accident, un Dashcam este imperios necesar. Iar ca sa te stii in siguranta si ca ai dovezi in cazul unei avarii, un dashcam te scoate din incurcatura. Mai mult de atat, unul cu rezolutie 4K care prinde si mai multe detalii.
”Vechiul” Mio J85 si-a facut treaba pana acum si din fericire nu am avut intamplari nedorite, iar noua camera MiVue ii va lua locul pe parbriz pentru viitoarele calatorii. Dotarile extra cu care vine mi-au atras atentia. Mai exact, ma refer la rezolutia de captura 4K care poate face diferenta intre detalii de nedeslusit si cadre mai clare, cu rezolutie de 4 ori mai mare decat un 1080P.
Constructia camerei este predominant din plastic rigid si rezistent, iar in proportie de peste 80% are un finisaj mat. Dimensiunea nu obstructioneaza vizibilitatea nici a soferului, si nici a pasagerului, avand un design discret. Din pacate, nici la aceasta camera nu s-a facut trecerea la USB Type-C ca si conectivitate. Ecranul IPS de 3 inch este optim dimensionat pentru a fi vizibil din primul rand de scaune al masinii.
Spre deosebire de Mio J85, aceasta vine in dotare cu un ecran pe care poti alege functiile cu ajutorul butoanelor laterale, neavand touchscreen. Dar asta nu inseamna ca nu poate fi controlata si prin intermediul aplicatiei MiVue Pro App ( iOS/Android ) si MiVue Manager ( Windows/MacOS ). Meniurile sunt mari, lizibile si navigarea prin structura lor se face rapid si eficient.
Aceasta camera are un giroscop pe 3 axe integrat care atunci cand detecteaza socuri bruste ale masinii porneste inregistrarea de urgenta. Acest lucru nu este rau, dar pe strazile din Romania va porni de multe ori cand nu e cazul din cauza gropilor. Sensibilitatea acestuia poate fi schimbata din setari.
Pe ecran apar informatii in timp real, de pilda viteza si daca ai radare fixe pe drum. Se pot face poze in timp ce filmeaza. Cu ajutorul rezolutiei 4K la 30 fps imaginile nu vor fi numai mai clare ci si de 4 ori mai detaliate in comparatie cu un dashcam 1080P. Acum nevoia imaginilor ca dovezi va fi si de mai mult ajutor.
Galerie Foto/Video
Am calatorit cativa kilometri cu MiVue 886 si pot sa zic ca este o placere sa o ai alaturi. Cum este alimentata, incepe inregistrarea. Este usor de fotografiat cu ea si filmarea incepe automat. Conditia este sa ai un card de memorie marisor si totul merge ca uns. Bateria de urgenta ajuta si ea. Iata si o secventa video + fotografii realizate cu MiVue 886:
Cam asa arata un mix de secvente 4K. Enjoy!
Imaginile arata foarte bine, iar la rezolutia de 3840 x 2160 pixeli se poate da putin mai mult zoom pentru a distinge detalii.
Culorile sunt si ele saturate, iar pe timp de noapte imaginile au ceva mai multa definitie fata de un J85.
Pe toate materialele acest MiVue pune ca stampila si coordonatele geografice.
Concluzie
Mio MiVue 886 este un dashcam util si capabil sa surprinda imagini si secvente video de mare rezolutie cu fluiditate standard la 30 fps. Materialele obtinute sunt pline de detalii care sunt disponibile la nevoie. Camera inregistreaza secvente de 3 minute si fotografii doar daca declansezi tu in anumite momente cheie. Clipurile de 3 minute au cam intre 800 MB si 1 GB, deci este nevoie de un card de macar 128 GB pentru cateva ore de stocare.
Mai important de atat, este nevoie de un card durabil pentru ca MIO rescrie constant cardul pe parcursul utilizarii, iar un card de ~128 GB ( care are de fapt cam 115 GB ) se va consuma in cam ~100-150 minute de inregistrare continua. Dashcam-urile sunt chiar tocatoare de carduri de memorie, dar macar sunt usor de folosit. Meniurile lui MiVue nu sunt greu de deslusit si la 5 minute dupa instalarea usoara este gata de treaba.
Imi place la el ecranul IPS de 3 inch, vizibil alaturi de lungimea cablului de 12 volti. Totusi, in 2022 vine cu port microUSB si un acumulator de rezerva de doar 240 mAh care e putin cam mic ( avand in vedere ecranul ). In rest, ce sa zic, este un dashcam high-end cu mult potential pentru cei care stau la volan multa vreme. Mio MiVue are un pret mediu in Romania de ~1100 lei ( fara oferte ), dar poate fi gasit pe la preturi incepand cu 900 lei. Un pret marisor, dar disponibilitatea camerelor 4K este mica si cumva se intelege.
Camerele Mio sunt disponibile la PC Garage – eMAG– evoMAG si CEL.ro. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!