Kioxia Exceria Pro Review – SSD PCIe 4.0 de top pentru sisteme Ryzen 7000 / Raptor Lake

Pentru cei dintre voi care nu ati auzit pana acum de Kioxia, ei bine, acestia au fost divizia de memorie Toshiba care s-a rebranduit in anul 2019 si a plecat din grup. Toshiba a pus bazele primelor SSD-uri inventate, iar prin Kioxia isi propun sa domine mediul Enterprise si, mai nou, si cel consumer ( motiv pentru care sunt noi pe piata ). Kioxia Exceria Pro este un SSD orientat catre entuziastii care vor sa construiasca un sistem pentru productivitate sau jocuri. Exceria Plus G2 ( vezi review ) este fratele mai mic al acestui model.

 

 

Modelul Exceria Pro vine cu performante declarate de 7300 MB/s la citire si 6400 MB/s la scriere. Aceste declaratii sunt valabile, desigur, in scenarii ideale. In lumea reala transferurile sunt mult mai mici, dar pot fi mult mai multe simultan datorita benzii de date tot mai mare datorit maturizarii interfetei PCIe 4.0. Anduranta cipurilor NAND BiCS a modelului de 2 TB este de 800 TB de scrieri. O valoare destul de modesta, dar in linie cu concurenta cu cipuri TLC cu 112 straturi ( BiCS 5 ).

 

 

Controller-ul este un Toshiba TH58LKT2T45BA8H care are la baza un design de Phison E18 la care se alatura 2 GB de memorie SKHynix DDR4 la 3200 Mhz ca buffer. Acest cip din urma permite transferuri rapide si acces si mai rapid la datele cele mai comune. Avand o interfata asa de avansata, acest Exceria Pro vine fara racire dedicata… lucru care va dezavantaja acest SSD ( mai ales daca nu optati pentru o placa de baza mai avansata cu raciri pasive prezente ). Mai multe detalii despre acest SSD in randurile care urmeaza.

 

 

Specificații tehnice Kioxia Exceria G2 Plus

 

  • Disponibil in capacitati de  1 TB si 2 TB;
  • Interfață: PCIe Gen 4.0 x 4, NVMe 1.3;
  • 7300 Mb/s viteza de citire si 6400 MB/s viteza de scriere;
  • Controller: Toshiba TH58LKT2T45BA8H;
  • Cipuri de memorie BiCS 5: Toshiba 112-Layer 3D TLC;
  • Memorie Cache DRAM: 2 GB SKHynix DDR4-3200 pentru varianta de 2 TB;
  • Număr total de biți scriși (TBW): 800 TB;
  • Temperatură stocare: -40°C to 85°C;
  • Temperatură funcționare: 0°C to 70°C;
  • Dimensiuni: 80.15 mm x 22.15 mm  x 2.38 mm;
  • Greutate: 10 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa arata cutia.

Pe ea se gaseste si mentiunea de 5 ani garantie.

In cutie se gaseste Exceria Pro in blister alaturi de un manual de utilizare.

Interfata PCIe 4.0.

Cam asa arata Exceria Pro pe fata, dar si pe verso.

Pe spate are loc de alte 4 cipuri NAND de 512 GB sau mai mari ( momentan nu este disponibil cu mai mult de 2 TB la bord ).

Pe SSD se zareste controller-ul alaturi de cei 2 GB de DDR4 cu functie de cache.

Pe langa acestea sunt asezate 4 NAND-uri BiCS 5 cu 112 straturi cu 512 GB capacitate ( per cip ).

Cam asta este Kioxia Exceria Pro.

Vine livrat simplu, fara racire pasiva proprietara.

Utilizare

 

 

Exceria G2 Pro este un SSD M.2 NVMe care are multe de demonstrat, dar fiind model de top nu are cum sa dezamageasca ca performanta. Asta avand in vedere componentele vazute in imaginile de mai sus. Cele ~10 brand-uri concurente sunt destul de consacrate pe piata consumer si au o reputatie locala mult mai mare versus Kioxia. Avand in vedere ca este un model nou trebuie sa castige si prin pret mai accesibil/durabilitate, nu doar prin performante. Performantele acestui SSD arata bine pe hartie si sunt convins ca sunt bune si in realitate, dar vedem in randurile urmatoare cat sunt de precise in raport cu declaratiile oficiale.

 

Exceria Pro este un SSD de top care este integrabil in tot ce inseamna desktop-uri de performanta, mai ales in cele cu Ryzen 7000 ( vezi material ) sau Intel Raptor Lake. Cum si noile placi video sunt deja prezente in peisaj, alaturi de toate aceste componente de top merge si un SSD pe masura.

 

 

Din imaginile de mai sus se observa clar ca acest SSD pe partea de hardware este solid si ofera o multime de componente de calitate. Kioxia are un produs tentant si care va trebui sa se faca remarcat si printr-o plasare inteligenta in atentia consumatorilor care oricum au deja multe modele din care pot alege. Urmaresc cu atentie evolutia Kioxia in Romania, iar pana atunci iata cateva scenarii in care poate fi folosit:

 

 

  • Viteza mare de transfer intre doua SSD-uri NVME;
  • Transferurile multiple de 1/2 GB/s sunt acum mult mai realizabile;
  • Unitate cache pentru workstation-uri de editare video si randare arhitecturala;
  • Poate fi integrat intr-un sistem de jocuri ( preferabil desktop ) pentru timpi de incarcare ultra rapizi;
  • Merge folosit intr-un rack extern cu Thunderbolt 3  pentru viteze maxime alaturi de laptopul preferat;
  • Poate fi folosit in RAID 1 pentru cei care vor back-up inclusiv la SSD-ul de lucru.

 

 

Exceria G2 Pro nu este un SSD usor de racit, asta datorita interfetei PCIe 4.0 rapida care incalzeste cipurile si controller-ul destul de tare. Iar dupa un punct performanta scade pentru a evita supraincalzirea. Multe dintre laptopuri nu au racire, iar instalarea unui SSD Gen 4.0 ar fi mai mult decat problematica. Totusi, pe desktop-uri integrarea acestuia este mai mult decat optima.

 

 

Performantele oferite de Exceria G2 Plus in teste:

 

CrystalDisk arata cam 7400 MB/s la citire si putin sub 6000 MB/s la scriere.

ATTO arata o performanta mai completa si solida pe toate pachetele de date testate.

Anvil este ceva mai coservator cu cifrele, dar acestea sunt aproape de 6 GB/s.

AJA afiseaza performante demne de standardul PCIe 4.0.

Exceria Pro se incalzeste tare, dar nu este o surpriza pentru un PCIe 4.0.

Atasand o racire pasiva pe SSD va oferi performante constante aproape de cifrele declarate si o diferenta de ~20.4 grade.

 

Concluzie

 

 

Kioxia Exceria Pro s-a dovedit a fi un SSD PCIe 4.0 capabil si foarte performant pentru clasa din care face parte. Cei 800 TB de scrieri il incadreaza ca durabilitate la nivelul Intel 660P/DATA XPG Gammix S5/Kingston NV1, dar restul concurentei de la Samsung / WD Blue si altii au durabilitate mult mai ridicata fata de acest model. Fiind, totusi, un SSD TLC ( Three-Level-Cell ) nu ma astept la cifre colosale. Totusi, utilizarea de 800 TB de scrieri va fi suficienta pt 5 ani de exploatare, atat cat permite garantia.

 

Exceria G2 Pro este un model de stocare solida interesant care vine “complice” la alegerea unui SSD capabil pentru libraria de jocuri/proiecte ale pasionatilor. Poate fi folosit cu succes si in sisteme de tip workstation si lucru intens, ar asta din prisma performantei consistente. Avantajul major al acestui model este ca se pot face multiple transferuri cu viteze mari, dar si multitasking pe masura.

 

 

Kioxia Exceria Pro variaza ca pret de achizitie intre ~1100 lei pentru 1 TB si ~2100 lei pentru 2 TB. Acest model este in curs de listare si pe site-urile partenerilor locali. Preturile sunt putin cam mari, dar sper sa se regleze in ton cu concurenta. SSD-urile Kioxia pot fi achizitionate de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) Vexio ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 



Ghidul IT 2020 ©