Prezentare Qnap TS-433 – NAS cu procesor ARM si Conectivitate 2.5 GbE – Excelent pentru Fotografi/Videografi

Qnap este un producator cunoscut de NAS-uri care in fiecare an isi imbunatateste flota de dispozitive de lucru/back-up cu hardware nou. Pe software sta foarte bine, recent am acoperit noua versiune de QTS 5.0 ( vezi material complet ). Qnap TS-433 este cel mai nou membru al familiei care a ajuns la noi pentru prezentare/teste/utilizare.

 

 

Qnap TS-433 este un NAS pentru utilizatorul de acasa care are nevoie de o solutie pentru back-up cu 4 sertare HDD de 3.5 inch. Aceste sertare pot fi populate cu HDD-uri de 5400/5900/7200 RPM care sa ofere maxime performante de ~200 MB/s la scriere si maximum 300 MB/s la citire. Nu se pot adauga SSD-uri de accelerare a matricei RAID 1/5/6/10. Totusi, pentru aceasta viteza sunt responsabile HDD-urile si portul de retea 2.5 GbE integrat.

 

 

Sistemul de operare QTS 5 este responsabil pentru toate functionalitatile dispozitivului, iar ca masura de protectie, QNAP a inclus un cip flash de 4 GB care sa tina o copie de rezerva a lui in caz de defectiune a HDD-urilor de pe care este rulat ( se numeste dual-boot OS protection ). Revenind la QTS 5.0, acesta este un sistem de operare avansat care ofera utilizatorului functionalitate, stabilitate si o suita completa de aplicatii. TS-433 vine cu un combo hardware peste medie, care va face fata la multiple aplicatii rulate in paralel.

 

 

Specificatii cheie QNAP TS-433

 

 • Sistem de Operare QTS 5.0 ( vezi material );
 • Memorie flash integrata de 4 GB ( Dual-Boot OS / Protectie );
 • Patru sloturi de HDD/SSD cu interfata SATA III;
 • Transfer maxim standard: 298 MB/s Download si 202 MB/s Upload;
 • Transfer maxim criptat: 279 MB/s Dowload si 198 MB/s Upload;
 • Procesor Quad-Core ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz;
 • Memorie RAM integrata de 4 GB DDR4 ( fara posibilitate de expansiune );
 • Suporta Transcoding 4K UHD la 60 fps pe 10 biti;
 • Port retea de 2.5 GbE + 1 GbE;
 • Trei porturi USB ( 2 x USB 2.0 + 1 x 3.1 – posibilitate de atasare TR-004 ( vezi review );
 • Butoane: Power – Reset – Copy;
 • Racire cu un ventilator de 120 mm;
 • Consum de 22.54W ( Brick de 90W );
 • Dimensiuni: 169 × 160 × 219 mm;
 • Greutate: 2.07 Kg.

 

Inspectie Vizuala

 

QNAP TS-433 vine cu o cutie diferita fata de modelele anterioare.

Design nou cu specificatii cheie.

Specificatiile cheie se afla pe baza cutiei.

In cutie se gasesc suruburi, cablu de retea si cheite pentru sertare.

Qnap TS-433 arata bine din fata, datorita design-ului alb-/negru.

Frontal, se pot observa si led-urile de activitate alaturi de USB 3.1 din fata si butonul Copy/On-Off.

Una din laterale vine si cu aerisire pentru racirea pasiva a procesorului.

Partea inferioara vine cu picioare din cauciuc si aerisiri pentru caldura degajata de HDD.

Partea din spate ascunde conectivitatea si ventilatorul de 120 mm.

Porturile 2 x USB 2.0 si 1 x 2.5 GbE + 1 x GbE reprezinta toata partea de conectivitate.

Totusi, ar fi fost fain sa vedem USB 3.0 pe spate… sa mai mearga atasat macar un TR-004.

Porturile fizice de retea sunt numai bune pentru utilizarea de catre entuziasti. De dorit ar fi fost 2 x 2.5 GbE.

HDD-urile se instaleaza fara suruburi si dureaza sub 5 minute sa populati sertarele.

Sertarele sunt din plastic rigid, flexibile si greu de rupt daca le manevrati cu atentie.

Cam asa arata interfetele SATA 3 pentru HDD-uri.

PCB-ul de interfata este compact si bine prins de carcasa.

 

 

Utilizare

 

QNAP TS-433 face parte dintr-o serie de doua dispozitive de tip NAS, el si fratele mai mic TS-233. Ambele sunt alimentate de procesoare ARM Cortex A. Scopul acestor dispozitive NAS este sa fie prezente pe birourile fotografilor – videografilor si al utilizatorilor care au nevoie de o agregare de continut documente sub forma de copie de rezerva ( back-up). Mai mult de atat, aceasta copie este disponibila 24/7 pentru a fi accesata, atat din reteaua interna, cat si de la distanta ( prin aplicatiile de Windows/MAC si mobile ).

Cateva scenarii de utilizare

 

 • Se pot realiza back-up-uri programate de pe mobil si PC fara a avea grija de a le face manual;
 • Se pot configura servere de email, supraveghere cu camere IP;
 • Pentru transcodare 4K si cu multiple utilizari pe segmentul multimedia ( server plex, download station );
 • Sistem de operare usor de folosit pentru creatorii de continut ( pentru menajare, back-up si sincronizare de materiale );
 • Protectie de tip Snapshot impotriva virusilor si ransomware prin sistemul QTS 5.0.

 

Sistemul QTS 5.0 poate rula multe aplicatii simultan cu conditia sa ii fie disponibile resurse hardware pe masura. NAS-urile nu sunt limitate de flexibilitatea software. Iar acest nou sistem de operare vine cu o multime de avantaje ( vezi material complet despre el ).

 

 

Porturile de retea 2.5 GbE si Gigabit din TS-433 permit transferurile in reteaua locala de maximum 320 MB/s cu niste HDD de calitate la 7200 RPM. Desigur, in realitate o sa obtineti cam ~250 MB/s. Toate acestea se intampla cu conditia sa aveti acasa retea de 2.5 GbE, altfel pe reteaua clasica Gigabit, mai mult de 128 MB/s, teoretic, nu se poate obtine. Pentru a pregati reteaua locala de 2.5 GbE ai nevoie de un adaptor USB la 5 GbE ( vezi material ) si de un Switch 2.5 GbE ( vezi review ). Toate sunt de la QNAP si gata de treaba.

 

Un test realizat recent cu vitezele in diverse retele ( vezi material complet ).

 

QNAP TS-433 poate acomoda 4 HDD-uri mecanice, dar niciun SSD pentru cache. In acest moment, poate stoca brut 80 TB de date fara back-up, dar intr-un RAID 1/RAID 5/RAID 6 valorile variaza intre 40 TB si 60 TB. Cum nevoile fiecaruia sunt diferite, capacitatea HDD-urilor instalate poate varia. Totusi, neavand accelerare SSD, nu as recomanda 4 x 20 TB in acest dispozitiv. Pe partea de expansiune se mai pot adauga 4 bay-uri cu ajutorul unui QNAP TR-004 ( vezi review ).

 

 

QNAP TS-433 este un NAS solid, realizat la exterior din plastic si metal pe interior. Este un model de buget care vine cu sertare rigide din plastic care permit instalarea HDD-urilor fara suruburi ( rapid si eficient ). Se simte bine construit, exact cum te astepti de la QNAP ( care din experienta noastra de testare tind sa aibe carcase mai solide fata de Synology ).

 

 

Concluzie

 

QNAP TS-433 este cel mai avansat membru din aceasta serie. Vine cu conectivitate de retea solida ( 2.5 GbE + Gigabit ), dar cu 2 porturi USB 2.0 pe spate, lucru care nu este deloc in regula in 2022. Are un USB 3.2 in fata, dar, totusi, nu ar fi stricat si pe spate. Combo-ul hardware este eficient si ofera performante solide pentru noul QTS 5.0 care ruleaza pe acesta. Memoria RAM este suficienta si nu se poate upgrada. Surprinzator ramane ca memoria interna de tip flash are 4 GB si se comporta ca o memorie back-up pentru sistemul de operare.

 

 

Performanta oferita de TS-433 este solida, dar cu conditia sa fie instalate HDD-uri WD GOLD de 7200 RPM ( vezi produs ) sau IronWolf Pro / EXOS de 7200 RPM ( vezi produs ). Constructia nu este nici ea mai prejos. Per total TS-233 si TS-433 sunt doua dispozitive peste asteptari pentru cei care vor back-up si acces de la distanta la datele lor ( singuri sau in echipa ). Flexibilitatea de utilizare prin aplicatiile din QTS 5.0 lasa utilizatorului adevarata libertate de utilizare.

 

 

QNAP TS-233/433 vor fi disponibile in curand si in Romania la preturi cuprinse intre ~1200 lei si 2500 lei. Pentru cei in cautare de NAS-uri QNAP le gasiti pe toate la PC Garage  ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta )  ForIT ( vezi oferta )CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!

 Ghidul IT 2020 ©