Prezentare Montech Sky One MINI – Carcasa mITX pentru cei cu buget restrans

Noua si prima carcasa de la Montech a ajuns si la noi pentru prezentare / test. Este vorba despre Sky One Mini care vine intr-un format de aproape 3 ori mai mic decat o carcasa obisnuita. Carcasa care a venit pe biroul nostru este alba, dar pentru cei care nu sunt fanii acestei culori, exista si varianta pe negru. Are un design elegant, relativ simplist, complementat de sticla panoului lateral care lasa componentele la vedere.

 

 

 

Sky One Mini are limita de maximum 3 ventilatoare de 120/140 mm, dar este suficient, avand in vedere faptul ca are dimensiuni de 355 x 196 x 315 mm. Carcasa vine cu ele deja preinstalate si se pot schimba cu unele negre pentru mai mult contrast. Desi este o carcasa in format mITX, exista posibilitatea de adaugare a unei placi mATX, insa acest lucru poate limita instalarea unor componente sau a managementului de cabluri. Mai multe detalii veti gasi in randurile urmatoare.

 

Specificatii cheie

 

  • Format: mITX;
  • Compatibila cu placile de baza mITX;
  • Porturi frontale: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 + 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti ) + un buton pentru controlul ledului;
  • Expansiune: 2 x 2.5 inch + 1 x 3.5 inch pentru HDD/SSD;
  • Compatibila cu raciri cu inaltime maxima de 160 mm ;
  • Poate acomoda Placa video cu 3 sloturi si lungime de 330 mm;
  • Se pot instala Surse SFX-L de maximum 160 mm;
  • Compatibila cu radiatoare de maximum 240 mm ( tavan );
  • Se pot instala 3 ventilatoare de 120/140 mm ( 3 ventilatoare incluse de 120 mm );
  • Se pot instala maximum 3 ventilatoare;
  • Greutate: 4.9 KG ( fara sursa );
  • Dimensiuni: 355 x 196 x 315mm.

 

Inspectie vizuala

 

Cutia carcasei  Sky One Mini.

Pe cutie gasim specificatiile carcasei, iar in aceasta regasim si un manual de instructiuni.

Acestea sunt accesoriile cu care vine insotita carcasa. Avem suruburi, soricei si un splitter pentru ventilatoare.

Asa arata din fata mini-carcasa alba. Are un design simplist, elegant, iar pe panoul frontal se gaseste butonul de on/off.

Conectivitatea frontala are prezente 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 + 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti ).

Un panou frontal impreuna cu filtrul de praf magnetic care il insoteste pe interior.

Cealalta laterala a carcasei care este din sticla.

Partea superioara a carcasei care vine, si ea, cu un filtru de praf magnetic pe interior.

Partea inferioara a carcasei are si ea un filtru de praf magnetic, doar ca de aceasta data pe exterior.

Spatele carcasei.

Branding-ul nu este prezent pe niciuna dintre fatetele acesteia.

In spate se situeaza conectorul de alimentare al sursei care este de fapt un prelungitor pentru a alimenta

sursa din spate ( aceasta fiind pozitionata in carcasa in partea din fata ).

Sky One Mini cu capacul superior detasat. Aici de afla unul dintre cele 3 ventilatoare incluse de 120 mm.

Tot in partea superioara gasim si bracket-ul pentru sursa.

Al doilea ventilator, situat in partea inferioara a carcasei.

Si cel de-al treilea ventilator situat in interiorul partii din spate a carcasei.

Cele 3 asigura un airflow optim intr-o carcasa deja bine aerisita.

Cam asa arata laterala cu panoul scos.

Desi este mini, este loc pentru organizarea cablurilor pentru a dezaglomera compartimentul principal.

In partea de jos a carcasei este loc pentru atasarea unui hard disk/SSD.

 

 

Utilizare

 

Integrarea carcasei pe birou nu va fi una grea, aducand un strop de diversitate langa celelalte periferice peste care predomina negrul. Avand o iluminare RGB destul de subtila, se va potrivi pe biroul celor care nu isi doresc sa aiba un pom de Craciun cu lumini de pretutindeni. Este mica si draguta si isi va merita locul pe birou, si nu dedesubtul acestuia.

 

Iluminarea RGB se regaseste pe panoul frontal, sub forma unei linii care traverseaza carcasa, totodata avand 13 moduri de iluminare personalizabile. Conectivitatea se regaseste tot pe panoul frontal, avand 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 + 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti ), in plus, are un buton pentru controlul ledului.

 

 

Sky One Mini poate fi convertita si intr-o carcasa in care iti cari sistemul de tip desktop in deplasari. Sigur, nu este atat de mica si compacta precum Fractal Node 202 ( vezi material ), de exemplu, dar intr-un portbagaj fara prea multe bagaje, poate incapea fara probleme. Dimensiunile ei sunt reduse, iar greutatea de ~5 kg fara componente va fi un avantaj daca esti unul dintre aceia care ,,merg cu munca dupa ei”.

 

 

Este una din carcasele mITX care vin direct asamblate ( nu ca InWin Explorer ). Panourile se detaseaza/ataseaza fara suruburi. Acest proces iti ia mai putin de 5 minute si este pregatita pentru instalarea unui sistem desktop. Componentele vor fi vizibile printr-un singur panou care este din sticla.

 

 

Constructia acestei carcase este una rezonabila, tabla are putin peste 2 mm si pare suficient de elastica si solida cat sa reziste. Vopseaua pare aplicata electrostatic si fiind alba nu se va zgaria usor, dar se va murdari relativ rapid. Interiorul este ok compartimentat, dar mare grija la managementul firelor. Filtrele de praf sunt si ele prezente, fiind magnetice si de aceeasi culoare cu carcasa, neiesind in evidenta, pastrand design-ul simplu. Per total o constructie solida si un design placut.

 

 

 

Desi Sky One Mini este o carcasa cu dimensiuni mici, in format mITX, vine cu o varianta ajutatoare in care poti adauga o placa mATX, insa care limiteaza dimensiunile racirii si ale sursei. Cum vine deja asamblata, mai vine si cu 3 coolere preinstalate de 120mm, este aproape gata de bagat in uz. Ca tot vorbim despre dimensiunea componentelor care incap in carcasa, iata cateva :

 

  • Placa video cu lungime de 315mm;
  • Surse de 160mm (ATX / SFX);
  • Racire cu inaltime maxima de 160mm.

 

 

 

 

Intr-o astfel de carcasa se pot asambla desktop-uri puternice care nu vor limita nevoia de performanta a celor care aleg aceasta carcasa. Mare atentie la formatul Sursei ( SFX-L ideal ) si Placa de baza ( mITX ). Un Ryzen 9 5900X ( vezi review ) alaturi de un RTX 3060 cu 12 GB ar fi combo-ul ideal pe care aceasta carcasa le poate gazdui si le va putea si facilita racirea.

 

 

Concluzie

 

Carcasa Sky One Mini chiar este o carcasa de dimensiuni mici care poate fi tinuta pe un birou cu design minimalist, cu iluminare RGB subtila sau poate fi luata la drum, fiind destul de transportabila. Culoarea si marimea te fac sa te gandesti ca ar fi draguta pentru un birou de copii, dar in aceasta poti pune chiar si o placa mATX sau un sistem de lucru destul de serios si compact.

 

 

Constructia este solida, iar conectivitatea frontala este rezonabila. Cea mai mare incantare la acest model este design-ul simplist disponibil pe alb, dar si pe negru. Montech nu este disponibil momentan in Romania, dar o puteti gasi pe Amazon.DE pe la 550 lei ( vezi oferta ).

 

 



Ghidul IT 2024 ©