Crucial P3 Plus este fratele mai mare al lui P3 despre care am discutat recent ( vezi review ). P3 Plus foloseste interfata PCIe 4.0, iar acest lucru il ridica cu o treapta mai sus fata de P3 care foloseste PCIe 3.0. Dar aceasta este singura diferenta dintre ele. Surprinzator, controller-ul este identic ca cel gasit pe P3.
Modelul pe care il vom testa este de 2 TB capacitate, insa pentru cei care nu au nevoie de atata spatiu, mai sunt disponibile si variante de 500 GB, 1 TB, iar la polul opus, exista si o varianta de 4 TB, depinde de nevoile fiecaruia. Durabilitatea acestor capacitati exprimata in TBW ( Total Bytes Written ) este de numai 440 TB, o valoare extrem de mica pentru un 2 TB.
Performantele lui P3 Plus se apropie de cele ale lui P5 Plus, recent testat si acesta ( vezi material ). Cum am amintit mai sus, acesta foloseste interfata PCIe 4.0, iar vitezele de citire si scriere sunt de 5000 MB/s, respectiv 4200 MB/s. Cifre promitatoare, insa vom vedea ce va rezulta in urma testelor, in randurile urmatoare.
Specificatii tehnice
- Interfata: PCIe Gen 4 x 4 ( NVMe 1.3 );
- Viteza secventiala de citire de 5000 MB/s si scrierea se face cu pana la 4200 MB/s ;
- Controller: Phison PS5021-E21T
- Memorie 3D NAND: BiCS 96 layere TLC;
- TBW ( Total Bytes Written ): 440 TB ;
- Firmware upgradabil si aplicatie de management;
- Format: M.2 2280;
- Dimensiuni: 80.5 x 11.4 x 23.5 mm.
Inspectie vizuala
Cutia in care a venit P3 Plus.
P3 Plus are inclus si un surub pentru instalare, iar in cutie mai gasim si un manual de utilizare.
Fata si spatele SSD-ului P3 Plus.
Odata cu indepartarea foliei de pe SSD, ies la iveala memoriile NAND si Controller-ul PS5021-E21T.
Controller-ul este identic cu cel din P3, dar NAND pare sa nu fie ( avand un TBW de 440 ).
Utilizare
P3 Plus de la Crucial a venit pe piata ca varianta intermediara intre P3 si P5 Plus. In urma testarii acestuia, rezultatele au redat o performanta cam cu ~25% mai mare decat Crucial P3, apropiindu-se de cele ale lui P5 Plus, folosind si aceeasi interfata ( PCIe 4.0 ), diferenta dintre ele facand-o cip-urile NAND si Controller-ul, fiind, evident, inferioare.
Ca utilizare, P3 Plus se va acomoda intr-un sistem de tip office si jocuri care este folosit zilnic, dar nu pentru task-uri de scriere intense. Capacitatea si interfata PCIe 4.0 il fac a fi un echilibru accesibil pentru entuziastii care si-au ”spart” toti banii pe placa video si procesor. De asemenea, este potrivit si pentru editare, dar si pentru stocarea sau copierea pozelor de tip RAW sau a videoclipurilor, fapt care te poate ajuta in multe situatii.
Noul P3 Plus se monteaza la fel de usor precum celelalte, cu ajutorul surubului care este inclus in pachetul de cumparare, incurajand chiar si pe cei care nu sunt priceputi in ”ale tehnologiei”, dar isi doresc un upgrade pentru sistemul lor de lucru sau laptop compatibil cu PCIe 4.0.
Este un SSD care va face o diferenta semnificativa in calculatorul tau daca faci trecerea de la un SATA 3, sa nu mai zic de un HDD mecanic. In randurile urmatoare va voi prezenta rezultatele de performanta in urma testelor uzuale pe care le-am facut pentru P3 Plus :
CrystalDisk Mark arata performante in jurul declaratiilor de la Crucial.
ATTO arata mai multa performanta in toate testele sale.
Anvil conservator ca de obicei.
La fel si AJA.
Scrierea pe P3 Plus de pe un alt NVME.
Citirea datelor se face cu peste 1.35 GB/s constant.
Concluzie
SSD-ul de la Crucial, P3 Plus, a facut o impresie placuta, fiind o varianta intermediara care isi face treaba si pe care te poti baza. Este un SSD ,,vitezoman”, dar de buget. Performantele sunt unele multumitoare, la un pret care este similar cu cel al lui P3, care ii este inferior acestuia. Scenariile in care poate fi folosit sunt multiple, nefiind limitat de spatiu, existand atat variante mai mici ( 500 GB, 1 TB ) decat cel venit in teste, cat si mai mari ( 4 TB ).
Acesta se adreseaza celor care nu isi doresc un SSD de top cu un pret cam piperat, dar cu performante apropiate si o interfata PCIe 4.0 pentru sistemele lor compatibile. Controller-ul este unul bun, dar memoria NAND se vede ca este un QLC de generatie noua cu TBW redus. Sigur, 440 TB ajung, intr-un mod uzual de exploatare, cativa ani, dar ramane o valoare mica ( nu ingrijoratoare, insa ).
Pretul modelelor P3 de 500 GB – 1 TB – 2 TB si 4 TB ar urma sa varieze intre 250 Lei si 2000 Lei. Memoriile RAM, SSD interne si alte produse Crucial le mai gasiti la eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!