Nvidia GeForce RTX 4090 si RTX 4080 vin pe rafturi incepand cu 12 Octombrie – Noua Arhitectura Ada Lovelace este aici

NVIDIA a dezăluit astăzi plăcile video GeForce RTX seria 40, concepute special pentru a livra performanță revoluționară pentru gameri și creatori de conținut, în frunte cu noul flagship, RTX 4090, cu până la 4x mai multă performanță decât predecesorul său.Primele plăci video din lume bazate pe noua arhitectură NVIDIA Ada Lovelace, RTX seria 40 livrează o creștere masivă față de generația anterioară în ceea ce privește performanța și eficiența, și reprezintă o nouă eră pentru ray tracing în timp real și randare bazată pe rețele neuronale artificiale, care folosește inteligența artificială pentru a genera pixeli.

 

 

Mai mult, plăcile video RTX seria 40 dispun de o gamă largă de inovații tehnologice, precum:

 

  • Multiprocesoare de streaming cu până la 83 teraflopi de shader power — 2x peste generația precedentă.
  • A treia generație de nuclee RT cu până la 191 teraflopi ray-tracing — 2.8x peste generația precedentă.
  • A patra generație de nuclee Tensor cu până la 1.32 petaflopi Tensor — 5x peste generația anterioară folosind accelerație FP8.
  • Shader Execution Reordering (SER) care îmbunătățește eficiența de executare prin reprogramarea fluxurilor de lucru de umbrire în mod dinamic pentru a utiliza mai bine resursele plăcii video. Așa cum procesoarele clasice (CPU) au primit un spor de performanță semnificativ datorită modului dinamic de execuție, SER îmbunătățește performanța ray-tracing până la 3x, iar numărul de cadre pe secundă în jocuri până la 25%.
  • Ada Optical Flow Accelerator cu performanță de 2 ori mai rapidă care permite DLSS 3 să prezică mișcări într-o scenă, permițând rețelei neuronale să crească numărul de cadre pe secundă în timp ce păstrează calitatea imaginii.
  • Îmbunătățiri arhitecturale legate strâns de tehnologia de procesare TSMC 4N rezultă într-un salt de 2x în eficiența puterii
  • Dual NVIDIA Encoders (NVENC)  reduc timpul de export până la jumătate și dispun de suport AV1. NVENC AV1 va fi adoptat de OBS, Blackmagic Design DaVinci Resolve, Discord și altele.

 

 

Plăcile video RTX seria 40 Series și DLSS 3 oferă progrese pentru creatori NVIDIA Studio. Artiști 3D pot randa medii complet ray-traced cu fizică precisă și materiale realiste, și pot vedea schimbările în timp real, fără proxi-uri. Editarea video și live streaming primesc și ele un spor, datorită performanței îmbunătățite a plăcilor video și de la noile encodere AV1 duale, din a opta generație. Kit-ul de dezvoltare software NVIDIA Broadcast  ( vezi preview ) are 3 noi update-uri, acum disponibile pentru parteneri, printre care și Face Expression Estimation, Eye Contact și îmbunătățiri de calitate la fundaluri virtuale.

 

GeForce RTX 4090 și 4080: Noile plăci video supreme

 

RTX 4090 este cea mai rapidă placă grafică, cu caracteristici incredibile de putere, acustică și temperatură. În jocuri complet ray-traced, RTX 4090 cu DLSS 3 este de până la 4 ori mai rapidă prin comparație cu RTX 3090 Ti din generația precentă cu DLSS 2. De asemenea, este de până la 2 ori mai rapidă în jocurile de astăzi în timp ce menține același consum de 450W. Dispune de 76 de miliarde de tranzistori, 16,384 nuclee CUDA și 24GB de memorie Micron GDDR6X, oferind în mod constant peste 100 de cadre pe secundă la rezoluție 4K în gaming. RTX 3090 va fi disponibilă începând de miercuri, 12 octombrie, la prețul de $1,599.

 

 

De asemenea, compania a anunțat și RTX 4080, care se va lansa în două configurații. RTX 4080 16GB are 9,728 nuclee CUDA și 16GB de memorie Micron GDDR6X, iar cu DLSS 3 este de 2x mai rapidă în jocurile de astăzi decât GeForce RTX 3080 Ti și este mai puternică decât GeForce RTX 3090 Ti la putere mai scăzută. The RTX 4080 12GB are 7,680 nuclee CUDA și 12GB de memorie Micron GDDR6X, iar cu DLSS 3 este mai rapidă decât RTX 3090 Ti, flagship-ul din generația anterioară.

 

 

Plăcile video GeForce RTX 4090 și 4080 vor fi disponibile în variante custom, printre care și stockclocked și modele factory-overclocked de la parteneri de top precum ASUS, Colorful, Gainward, Galaxy, GIGABYTE, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY și Zotac. RTX 4090 și RTX 4080 (16GB) sunt produse și direct de NVIDIA în ediție limitată Founders Editions pentru fanii care vor design-ul propriu NVIDIA. Plăcile video GeForce RTX seria 40 pot fi găsite și în sisteme de gaming construite de Acer, Alienware, ASUS, Dell, HP, Lenovo și MSI, constructori de sisteme la nivel global și alții. Pe rafturile din Romania toate variantele mentionate se vor putea achizitiona de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!Ghidul IT 2020 ©