Prezentare ASUS TUF CU4K30 – Placa de captura cu RGB si interfata audio

ASUS TUF Gaming Capture Box CU4K30 este cea mai noua placa de captura pe care am pus mana. Daca in 2022 m-am jucat cu un Elgato CamLink ( vezi material ), acum a venit momentul sa vad cum se descurca modelul anterior mentionat. Aceasta este singura placa de captura la momentul actual de la Asus si vine sa ajute streamerii sa transmita pe Twitch, OBS si alte medii de propagare secvente 4K la 60 FPS sau 1080P la 240 FPS. Aceste cifre sunt cu passthrough, iar cele reale de streaming variaza intre 4K 30 fps si 1080P si 120 fps. Toata imaginea fiind suportata si in mod HDR.

 

 

Compatibilitatea cu programele de streaming este completa ( placa suporta aproape toate versiunile disponibile pe piata ), mai mult de atat, TUF CU4K30 este certificata OBS Studio. Pentru control si management, aceasta placa de captura foloseste ASUS Video Capture Console pentru o personalizare completa. Fizic, aceasta placa de captura este una compacta, solid construita si are si un strop de RGB. Detalii complete despre aceasta si cum se comporta, gasiti in randurile de mai jos.

 

Specificatii cheie ASUS TUF CU4K30

 

 • Interfata: USB 3.2 Gen 1 – Type-C la HDMI 2.0;
 • Video/Audio Pass: HDMI 2.0;
 • Rezolutii video suportate cu passthrough : 4K la 60 fps HDR / 1440P la 144 FPS HDR si 1080P la 240 FPS HDR;
 • Rezolutii video streaming: 4K la 30 fps HDR / 1440P la 60 FPS HDR si 1080P la 120 FPS HDR;
 • Compatibil cu camere GoPro, DSLR si Mirrorless de la Nikon / Canon / Fujifilm / Olympus / Panasonic;
 • Compatibilitate cu Youtube,  Microsoft Teams, Zoom, OBS, Slack si altele.
 • Merge pe Windows si MacOS;
 • Port Jack 3.5 mm;
 • Dimensiuni: 10.5 x 8 x 2.1 cm;
 • Greutate: 173 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa se prezinta cutia ASUS TUF CU4K30.

Pe laterala cutiei se gasesc chiar si cerintele de sistem necesare.

In cutie se vede manualul de utilizare.

In cutie se gasesc cabluri Jack, HDMI si USB-C.

Asa se prezinta placa TUF BOX-CU4K30 de sus.

Partea superioara este metalica si asigura o racire pasiva decenta.

Partea inferioara are 4 picioare de cauciuc si zero racire pasiva, fiind din plastic.

Porturile Jack frontale de 3.5 mm.

Cele doua HDMI-uri si USB-C pentru date si alimentare.

Asus TUF CU4K30 este o placa de captura compacta, solida si aparent usor de folosit.

 

Utilizare

 

TUF CU4K30 este o placa de captura orientata catre streamerii entuziasti. Aceasta permite transmisia de calitate a imaginilor video pe platforma preferata foarte rapid si usor de gestionat. Personal, folosesc OBS cu placile de captura care vin la proba si pot sa zic ca se poate utiliza plug’n play imediat, dar aplicatia extinde putin capabilitatile.

 

Asus TUF CU4K30 este potrivita pentru urmatoarele scenarii:

 

 • Videoconferinte unde calitatea imaginii este esentiala, mai ales cand se lucreaza de la distanta. Camera este compatibila cu Youtube, Microsoft Teams, Zoom, OBS, Slack si altele.
 • Va livra imagini net superioare ca si calitate versus un WebCam standard. Daca se doreste o calitate excelenta a imaginii de la o camera deja existenta acasa/ la birou.
 • Conectata la OBS, camera poate transmite live instant pe Twitch cand faceti streaming sau live-uri pe Youtube.

 

 

TUF CU4K30 vine cu o constructie solida, realizata din metal si plastic. Mai exact, partea inferioara si superioara sunt din metal pentru a disipa caldura, iar mijlocul este din plastic. La interior este prezent un PCB ultra-usor, iar pe exterior ( fata-verso ) se gasesc 5 conectori si un LED RGB. TUF CU4K30 este un box solid care rezista la impactul cu solul, dar care mi-ar fi placut sa fie prevazut cu un loop pentru agatatoare.

 

 

 

Software

 

Pe partea de software aplicatia Capture Console de la Asus este responsabila de parametri si ajustari. Pentru mai multi parametri OBS vine cu o multime de ajustari si setari principale pentru streaming/screen record.

 

Iata ce optiuni sunt disponibile:

 

Am conectat un RX100 V la placa si am putut vedea meniurile disponibile.

Primul tab este Streaming&Record.

Exista si setari de Streaming cu profile personalizabile.

Exista si tab de audio control pentru cei care au nevoie de personalizare pentru casti si microfon.

Exista si light control al butonului de status RGB.

TUF Box vine cu firmware upgradabil.

Detalii despre dispozitiv.

 

Concluzie

 

Asus TUF CU4K30 este o placa de captura solida ca si constructie cu o multime de porturi. Permite utilizarea alaturi de camere 4K, oferind streaming de mare rezolutie cu monitorizare si ajustare audio. Software-ul inclus ofera posibilitatea de control si ajustare al tuturor parametrilor. Configurarea acestei placi este practic inexistenta ( merge brici si cu OBS ).

 

Functioneaza plug’n play pe laptop/desktop si este direct compatibila cu peste 100 de camere DSLR / Mirrorless / Compacte premium. Pe masura ce vremea trece se adauga si mai multe camere pe lista de compatibilitate ( vezi lista completa aici ). Am folosit-o pe Sony RX100 III / V – RX0 si Fujifilm X-T3.

 

 

 

Asus TUF CU4K30 este disponibil in Romania la un pret de ~1100 lei, iar in Romania este se poate gasi la PC Garage ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 

 Ghidul IT 2020 ©