Prezentare Synology RT6600AX – Router WiFi 6 cu OS pentru entuziasti

Synology s-a preocupat mereu sa lanseze cele mai usor de folosit sisteme de tip NAS ( Network Attached Storage ). Dupa ce am testat zeci de modele in decursul anilor, a sosit momentul sa testez un nou produs de la ei. Este vorba despre Synology RT6600AX – router WiFi 6 cu banda tripla. Acest router este puternic datorita procesorului Quad-Core la 1.8 Ghz ajutat de 1 GB de memorie DDR3.

 

 

RT6600AX vine cu un total de 6 antene ( 2 x MIMO 2.4 GHz/5 GHz si 4 x MIMO 5 Ghz ) pentru o acoperire cat mai larga cu internet wireless. Pe partea de conectivitate, routerul vine cu 1 conector WAN 2.5 GbE alaturi de 3 x 1 GbE pentru LAN. Partea de conectivitate externa este asigurata de un port USB 3.2. Lipseste cititorul de carduri de la Synology RT2600AC ( vezi review ). Totusi, sistemul de operare SRM ( Synology Router Manager ) a ramas si a evoluat frumos din 2017 pana acum. La fel cum si DSM-ul de pe NAS-uri a facut-o.

 

 

 

 

Synology RT6600AX vine cu criptare WPA/WPA2-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPA2/WPA3-Personal, WPA3-Personal/Enterprise, Wi-Fi Enhanced Open (OWE)  alaturi de posibilitatea de utilizare a unui VPN pentru extra securitate. OS-ul ajuta mult in acest sens, iar configurat corespunzator, acest RT6600AX poate face mult mai multe decat un router standard. O sa exploram impreuna aceste posibilitati in randurile urmatoare din acest material.

Specificatii cheie Synology RT6600AX

 

 • Procesor Quad-Core la 1.8 GHz;
 • Memorie RAM de 1 GB DDR3;
 • Sistem de operare Synology SRM;
 • 6 antene MIMO Omni-directionale – ( 2 x MIMO 2.4 GHz/5 GHz si 4 x MIMO 5 Ghz );
 • Standarde suportate: IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax – Tri-Band ( 5GHz-1: 4800Mbps – 5GHz-2: 1200Mbps – 2.4GHz: 600Mbps )
 • Criptare WiFi – WPA/WPA2-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPA2/WPA3-Personal, WPA3-Personal/Enterprise, Wi-Fi Enhanced Open (OWE);
 • Putere antene 2.4GHz 3.5dBi, 5GHz 4.6dBi;
 • Port WAN – 1 x 2.5 GbE (RJ-45);
 • Port LAN – 3 x Gigabit (RJ-45);
 • Port USB 3.2 (5V, 0.9A putere de iesire );
 • Dimensiuni – 175 mm x 320 mm x 200 mm;
 • Greutate – 1600 grame;
 • Consum: 11.2W.

 

Inspectie Vizuala

 

RT6600AX vine cu o cutie din carton clasic cu specificatii complete inscrise.

Ca accesorii, RT6600AX vine la pachet cu cablu de retea, manual si alimentator.

Cam asa arata RT6600AX de sus. Vine cu un grilaj striat si 7 led-uri de activitate.

Partea inferioara este 100% aerisita pentru racire pasiva.

Pe spate se mai pot observa doua prinderi in perete alaturi de 4 picioruse anti-derapante.

Pe partea dreapta, routerul vine cu 2 butoane ( Wi-Fi si WPS ).

Frontal RT6600AX vine cu mesh din plastic pentru aerisire.

Cele 7 led-uri de activitate de pe router vazute de aproape.

Laterala stanga nu vine decat cu loc pentru antena si ceva aerisire.

Profilul routerului este unul crescator ca si grosime.

Cam asa arata conectivitatea din spate pentru RT6600AX.

Pe spate, de la stanga la dreapta ca si conectivitate avem prezent un port USB 3.0 + WAN 1 GbE.

Acestea sunt urmate de un WAN/Lan 2 de 2.5 GbE si 3 LAD-uri de 1 GbE.

Dupa retelistica se gasesc butoanele ON/OFF – Reset si mufa DC de alimentare.

Antenele lui RT6600AX vin sa ofere o acoperire cat mai buna a internetului wireless.

 

Utilizare

 

 

Synology RT6600AX este un router high-end cu sistem de operare propriu derivat din DSM de la NAS-uri. Cele 6 antene si banda tripla ofera potentialilor utilizatori performanta mult dorita alaturi de securitate cu sau fara VPN. Sistemul propriu de operare este Synology SRM care este in sine un factor de achizitie, asta pentru ca la fel ca la NAS-uri se poate personaliza cu aplicatii Synology sau Third-Party pentru extinderea utilizarii. Avand si un port USB 3.0, RT6600AX poate accesa si transmite datele dintr-un HDD extern prin retea. In acest fel se poate realiza un back-up de baza pentru documente in reteaua locala.

 

Cele trei benzi de WiFi 6E pot fi strict controlate din SRM pentru o securitate mai buna si o limitare personalizata a benzii pentru fiecare dispozitiv conectat. In acest fel se poate manageria banda inteligent pentru o performanta optima a tuturor dispozitivelor conectate. Sistemul de operare SRM este complex si va primi un overview detaliat in curand. Synology RT6600AX ramane un router cu cel mai avansat sistem de operare.

 

 

 

Partea de conectivitate este in linie cu asteptarile unui router scump. WAN-ul este de 2.5 GbE, numai bun pentru abonamentele Digi de internet ( vezi stire ). Porturile LAN sunt 4 la numar si se incadreaza in standardul Gigabit. Exista si portul USB pentru atasarea de stocare alaturi de WiFi Tri-Band pentru o retea complexa fara fir acasa si la birou. As fi apreciat sa vad totusi 1-2 USB-uri extra. Pe partea de conectivitate Wireless, noul RT6600AX bifeaza toate casutele cand vine vorba de benzi, securitatea WiFi si optiuni de configurare. Acesta fiind un router mai mult pentru entuziasti, nu pentru amatorii de retelistica.

 

 

 

Constructia lui Synology RT6600AX este una solida si integral realizata din material plastic. Cu o suprafata rigida, mata si asamblata din doua bucati de plastic ( capac sus + baza jos de care sunt prinse componentele ). Carcasa in sine este foarte bine realizata, solid asamblata si are un design placut si orientat catre evacuarea aerului cald de la interior. Fiind un router puternic, RT6600AX se incinge si are nevoie sa se raceasca pasiv macar. Pe carcasa se mai gaseste si o prindere de perete ( in caz ca este nevoie ). Antenele sunt realizate din plastic solid si par a fi de buna calitate. Per total, extrem de placut surprins de constructie si de design-ul minimalist.

 

 

Concluzie

 

 

Synology RT6600AX este un router masiv ca fizic si calitativ ca si constructie care va fi pe placul utilizatorilor care cauta un dispozitiv de calitate. OS-ul Synology SRM ofera flexibilitate entuziastilor pentru extra securitate alaturi de VPN si optiunile avansate. Este tipul de router performant, cu hardware puternic care sustine un software complex si cu utilizare extinsa. Procesorul cu 4 nuclee si memoria RAM fac fata utilizarii routerului in conditii normale, dar si cu cateva aplicatii extra instalate. Exista pana si aplicatie pentru iOS si Android pentru un management avansat al routerului. Mai multe despre el intr-un material viitor cu OS-ul SRM.

 

 

 

 

Synology RT6600AX este un router scump, dar pentru cei care au nevoie de OS puternic si au deja un NAS Synology mari sanse sa merite. Pe piata din Romania RT6600AX are un pret mediu de 1650~1900 Lei. Un pret enorm pentru multi dintre noi, totusi ramane un brand premium pentru o nisa specifica. Routerul se gaseste deja in Romania, iar toate produsele Synology se pot achizitiona de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!

 


Ghidul IT 2024 ©