Prezentare Synology DS720 Plus – NAS cu 2 bay-uri cu mult potential neimplinit

 

Synology DS720 Plus este cel mai compact ( 2 sertare ) si puternic NAS pentru entuziastii care vor un volum de stocare bruta de pana la 40 TB. Sigur cu RAID 1 o sa fie cam 20 TB utilizabili. NAS-ul vine cu un procesor cu 4 nuclee ( quad-core ) la 2 GHz care se poate duce in sarcini intense pana la 2.7 GHz. Memoria RAM care ajuta procesorul este de maximum 6 GB DDR4. Sistemul Synology DSM 7.1 va rula foarte bine pe acest combo hardware.

 

Acest DS720 Plus este un NAS performant pentru cei care au nevoie de back-up si stocare cu access de la distanta si vor si accelerare de date cu cele 2 x M.2-uri care pot fi instalate. Este printre cele mai costisitoare NAS-uri cu 2 bay-uri care are un public tinta catre entuziasti si cei care vor nu doar stocare intr-un cloud privat, dar si hardware puternic.

 

 

Cele 2 sertare au interfata SATA 3 si se pot securiza cu cheita din pachet si poate accepta si SSD-uri la nevoie. Vitezele maxime declarate in RAID 1 sunt de 226 MB/s si 188 MB/s citire, respectiv scriere. Aceste viteze pot fi atinse cu sporturile Dual 1 GBe prin link aggregation. Totusi, daca reteaua locala gigabit cu cei 112/115 MB/s transfer maxim va multumeste, portul nr 2 poate functiona ca fail-over.

 

DSM 720 Plus functioneaza cu OS-ul DSM 7.1 performant si flexibil care se poate adapta unei game largi de utilizatori. Totusi, pentru a fructifica intregul potential al acestui sistem de operare trebuie sa cititi putin manualul virtual al acestui OS care are 83 de pagini ( acesta fiind sintetizat foarte scurt si la obiect ). Mai multe despre aceasta ”jucarie” gasiti in randurile de mai jos.

 

 

 

Specificatii cheie Synology DS720 Plus

 

 • Sistem de Operare Synology DiskStation;
 • Doua sloturi de HDD/SSD cu interfata SATA III;
 • 2 sloturi de SSD M.2 ( NVME ) pentru accelerarea de continut;
 • Procesor Quad-Core Celeron J4125 la 2.0 Ghz / 2.9 GHz Boost;
 • Memorie RAM integrata de 2 GB DDR4 + posibilitate de atasare a unei placute de 4 GB DDR4 2666 Mhz;
 • Suporta Transcoding 4K UHD la 60 fps pe 10 biti;
 • Port dual-Gigabit Ethernet;
 • Trei porturi USB 3.0;
 • Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD, Synology Hybrid RAID;
 • Racire cu un ventilatoar de 92 mm;
 • Consum de 20.1W ( Brick de 65W );
 • Dimensiuni: 166 mm x 106 mm x 223 mm;
 • Greutate: 1.51 Kg.

 

Inspectie Vizuala

 

DS720 Plus alaturi de 2 x 4 TB de la Toshiba.

Frontal DS720 Plus vine cu buton de power si un port USB 3.0.

Bay-urile se pot securiza cu cheita din pachet.

Lateralele sunt ventilatii pentru HDD-uri sub sigla Synology.

Interfetele SATA 3 pentru HDD-uri.

La baza DS720 Plus vine cu 2 sloturi NVMe pentru accelerarea operatiunilor I/O.

In spate HDD-urile sunt racite de un ventilator de 92 mm.

Conectivitatea este slabuta, aceasta fiind formata din 2 x 1 GbE alaturi de un eSATA si un USB 3.0.

 

 

Utilizare

 

 

Turnul DS720+ este al 3-lea model de NAS  care vine cu SSD-uri M.2 pentru accelerarea timpului de acces la fisiere. Ca orice alt NAS Synology, acest model cu 2 bay-uri ruleaza OS-ul Synology DSM 7.1 , acesta este usor de operat/configurat pentru utilizatorii care au prima data de a face cu un NAS.

 

Synology face eforturi sustinute prin suportul integrat in NAS si tutoriale extensive sa familiarizeze utilizatorii amatori cu utilizarea NAS-urilor. Chiar daca are numai 2 bay-uri, acesta nu duce lipsa de expandabilitate datorita extensiilor de HDD, dar si fara in urmatoarele scenarii:

 

 • Se pot realiza back-up-uri programate de pe mobil si PC fara a avea grija de a le face manual;
 • Se pot configura servere de email, supraveghere cu camere IP;
 • Pentru transcodare 4K si cu multiple utilizari pe segmentul multimedia ( server plex, download station );
 • Sistem de operare usor de folosit pentru creatorii de continut ( pentru menajare, back-up si sincronizare de materiale );
 • Poate sustine un flux mare de lucru in retea datorita unui hardware puternic si 2 porturi Gigabit;
 • Sincronizare si back-up de date intre mai multe retele locala si acces la date de la distanta.

 

 

 

Synology DS720+ primeste un design similar cu NAS-urile lansate in ultimii ani. Producatorul pare lipsit de inspiratie pe partea de design si implementare hardware. Ar putea si ei sa ofere conectori 2.5 GbE pentru utilizatori ( abonamentele Digi sunt deja disponibile in Romania ), nu de alta, dar o mufa si un controller nu costa mai mult de 10$ ( pentru utilizatorul final ), apoi pentru ei care ar cumpara cu miile. Synology rateaza in timp ce concurenta ( Qnap… ) da inainte. Au trecut suficienti ani si ar fi placut sa fie in pas cu concurenta.

 

Integrarea a 2 sloturi SSD NVMe este o miscare in directia buna, dar lipsa unui port de retea 2.5 GBe sau chiar 5 GBe taie din potentialul de performanta cu care vine hardware-ul si mai ales HDD-urile moderne.

 

 

 

Constructia este realizata integral din plastic la exterior cu interior metalic. DS720+ este un produs solid, dar parca domina prea mult plasticul. Totusi, structura de rezistenta a acestui NAS este realizata din metal ( vezi poza de mai sus ), iar partea de racire este si ea una decenta. Zgomotul in timpul operarii este abia sesizabil, iar partea de consum este insesizabila la factura de curent. Asamblarea este una buna, dar pe exterior, carcasa are mult flex. Pare ca pe partea de constructie si design cam bat pasul pe loc in comparatie cu cei de la QNAP.

 

Performanta

 

Performantele lui Synology DS720+ sunt modeste si partea de conectivitate ii limiteaza performanta la 115 MB/s maximum. SSD-urile M.2 puteau accelera si mai mult aceasta performanta, mai exact in reteaua locala unde conteaza cel mai mult. Chiar daca micsoreaza timpul de acces semnificativ, SSD-urile sunt destul de limitate.

 

Este o risipa de potential sa investesti in 2 x 1 TB NVME + 2 x 20 TB si sa te impotmolesti la doi conectori de retea care nu erau asa scump de integrat. Mare pacat, mai ales ca nu este un NAS tocmai ieftin ( aproape 2500 lei ).

 

Un cablu serios de retea.

 

Integrarea macar a unei conexiuni 2.5 GbE ar fi adus performante de minimum 150 MB/s la scriere si citire.

 

 

Concluzie

 

Synology DS720+ este un model de NAS orientat catre entuziasti care vor ceva capabil si compact. In ciuda hardware-ului decent, conectivitatea incompleta limiteaza potentialul maxim de performanta. OS-ul Synology DSM 7.1 livreaza o experienta de utilizare simpla care va veni in ajutorul tuturor utilizatorilor care nu au mai utilizat un NAS pana acum. Flexibilitatea OS-ului DSM asigura o plaja complexa de utilizari, lucru care creste dorinta entuziastilor de a avea unul pe raft.

 

 

 

Synology DS720+ are un pret mediu de ~2300 lei pe piata locala, cost la care se mai adauga cam 3000 lei la 2 x 10/12 TB + alti 500-1000 Lei SSD-urile pentru accelerare. Atat NAS-urile cat si HDD/SSD de la Synology se pot achizitiona in Romania de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!

 Ghidul IT 2020 ©