Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM Review – Memorie cu potential pentru laptop si NAS

Daca recent am vorbit despre noile module Sabrent DDR5 ( vezi review ) care s-au dovedit excelent de capabile, acum a sosit momentul pentru un set de memorie Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM pentru upgrade de memorie pentru laptop si NAS-uri de actuala generatie. Memoria este disponibila in module de 8 – 16 si 32 GB si in kit-uri de 16 – 32 sau 64 GB dupa nevoie/caz.

 

 

Compatibilitatea este una mare deoarece Sabrent urmeaza strict specificatiile JETEC pentru acest standard de memorie. In acest fel modulele Sabrent vor fi compatibile cu laptopuri vechi si noi care suporta standardul DDR4, dar si cu sisteme de stocare NAS ( Network Attached Storage ). Avand frecventa de 3200 Mhz aceasta memorie va fi pe placul procesoarelor mobile de la AMD care iubesc frecventele inalte si mai ales 3200 Mhz.

 

 

Kit-ul sosit la teste este un 32 GB ( 2 x 16GB ) si vine acoperit cu folie metalica pentru o racire excelenta si aspect fizic deosebit, exact cum am intalnit si la memoria DDR5 de la ei. Mai multe despre acest kit si performantele acestuia gasiti in materialul de mai jos.

 

 

Specificatii Cheie

 

  • Standard: DDR4 ( PC4-25600 ) – SO-DIMM;
  • Capacitate kit: 32 GB ( 2 x 16 GB );
  • Frecventa kit: 3200 MHz;
  • Compatibil cu XMP;
  • Latenta CAS: CL22 ( timing-uri  22-22-22-77 );
  • Tensiune alimentare: 1.2 V;
  • PCB cu 10 straturi;
  • Garantie 99 de ani.

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa arata ambalajul fata-verso la exterior.

La interiorul cutiilor se gasesc doua tocuri din burete pentru protectie si ”usita” cu magnet pentru a evita scaparile accidentale.

Ambalare premium exact cum ne-a obisnuit Sabrent.

Cam asa arata modulele fata/verso cu folia metalica pentru racire aplicata.

Acestea arata mai bine decat 99% din kit-urile standard de memorie pentru laptopuri.

 

Cam asa arata Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM instalata intr-un Laptop/NAS.

 

Utilizare

 

Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM, dupa cum am spus, a sosit intr-un kit de capacitate de 32 GB ( 2 x 16 GB ). Suficienta memorie pentru a face un upgrade serios pentru laptopurile care au 8 GB de memorie instalata. Asta pentru ca este mai accesibil sa iei un model cu RAM putin si ulterior sa adaugi ( pentru ca iesi mai ieftin de fiecare data ). Marirea memoriei RAM la un laptop ofera posibilitati excelente de multitasking, mai ales de la 8 GB la 32 GB.

 

 

Pe langa asta kit-ul Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM isi poate gasi locul intr-un NAS performant, mai exact noul QNAP TS-473A ( vezi material ). Acest NAS cu procesor Ryzen se bucura de memorie RAM la 3200 Mhz, iar ca si capacitate accepta un kit de 32 GB. Acesta urmand sa ii ofere putere de calcul si loc procesorului sa isi imparta resursele pentru o masina virtuala sau pentru o sumedenie de aplicatii care ruleaza in paralel. Avand 32 GB de memorie RAM pe un astfel de sistem se poate rula aproape orice in paralel si o multime de utilizatori vor putea accesa informatiile.

 

 

Memoria SO-DIMM DDR4 de la Sabrent urmeaza design-ul oferit de kit-ul Rocket DDR5 ( vezi review ). Sabrent au gasit o solutie eleganta de a impacheta modulele de memorie DDR4. Acestea sunt acoperite cu foita metalica din cupru pentru aspect simplu si un plus de racire pasiva care exceleaza in spatiile restranse ca si ventilatie. Potrivite exact pentru laptopuri si NAS-uri, dar trebuie avut in vedere ca acea grosime a foitei metalice poate incurca asamblarea memoriei la unele laptopuri.

 

Performanta

 

Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM este un set de memorie standard rapid si pe placul procesoarelor Ryzen/Intel de ultima generatie. Frecventa de 3200 Mhz si racirea ofera un echilibru bun de performanta/racire in orice dispozitiv ar fi instalata.

 

Cam asa arata performanta memoriei alaturi de un Ryzen 5700U.

RAMDisk ofera aproape 7 GB/s la citiri si 18 GB/s la scrieri.

In ATTO cifrele sunt mult mai variate si performanta reflecta si capabilitatile memoriei alaturi de un ULV de ultima generatie de la AMD.

 

 

 

Concluzie

 

 

Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM este un kit de memorii cu aspect exterior peste medie, o racire semi-pasiva si performante bune. Sunt orientate catre NAS-urile cu memorie DDR4 si procesoare AMD Ryzen Embedded sau pentru laptopurile cu Intel Alder Lake Mobile sau Ryzen 5000/6000 in variantele ULV, respectiv cele de performanta.

 

 

Vin in ambalaj premium si se instaleaza foarte usor in orice laptop/NAS care accepta module SO-DIMM DDR4. Dar atentie la asezarea modulelor, pentru ca folia metalica uneori nu permite modulului exterior la un laptop/NAS sa faca click corespunzator si este nevoie de o verificare suplimentara. Asta se intampla din cauza grosimii cu 1 mm mai mare a modulelor fata de standard si de modul asezarii paralele a sloturilor.

 

 

 

 

 

Sabrent Rocket DDR4 SO-DIMM este o memorie de upgrade faina si care merita luata in considerare. Asta daca o gasiti pe Amazon UK sau DE, pentru ca in acest moment Sabrent nu are distribuitor in Romania. Preturile in SUA pentru kit-ul de 32 GB sunt de 75$ per modul de 16 GB, iar kit-ul de 32 GB ajunge sa coste cam 150$. Toata gama de produse Sabrent o gasiti pe Amazon DE  ( vezi oferta ) si Amazon UK ( vezi oferta ).Ghidul IT 2020 ©