Noctua NH-U12A Chromax.Black Review – Potential maxim de racire intr-un pachet compact

Coolerul NH-U12A Chromax Black, fratele mai mare si mai performant pentru U9S testat recent ( vezi material ). Cu juniorul familiei mentionat am reusit sa racesc fara probleme un Ryzen 5900X ( vezi material ). Cu NH-U12A Chromax Black nu va fi problema sa tina in frau un 5950X cu OC aplicat.

 

NH-U12A este o racire pe aer compacta potrivita pentru procesoarele Ryzen 9/Intel i9 cu overclock activ. Cei care vor un sistem compact pot apela la acest model de cooler pentru temperaturi rezonabile in toate scenariile de utilizare. NH-U12A Chromax Black este compatibil cu cele mai actuale si populare socket-uri ( AM4 / LGA 1200 / LGA 1700 cu kit disponibil gratuit ).

 

 

Compatibilitatea cu memoria RAM este 100% pentru cele mai actuale socket-uri. Fixarea radiatorului de placa de baza se face cu populara prindere SecuFirm 2. Radiatorul are inaltimea de 158 mm si este strabatut de 7 heatpipe-uri, iar caldura este disipata de un ventilator de 120 mm. Optional se mai poate atasa inca un ventilator de 120 mm.

 

Estetic noul NH-U12A Chromax arata ”teribil” de bine, finisajul negru mat il face cu atat mai potrivit in sistemele alb-negre sau complet negre. Noctua este exemplul de producator de raciri si ventilatoare care ii sta bine fara sa aiba in portofoliu produse cu RGB.

 

 

Specificatii cheie Noctua NH-U12A

 

 • Compatibil cu socket-urile: Intel LGA2066/LGA2011-3, LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA 1200 & AMD AM3, AM3+, AM4;
 • Sistem de montare SecuFirm 2;
 • Suprafata de contact si 7 heatpipe-uri si lamele din aluminiu vopsite negru mat;
 • Inaltime maxima de 158 mm;
 • Radiator compatibil cu un ventilator de 120 mm ( accepta maximum 2 ).
 • Dimensiuni: 158 x 125 x 112 mm;
 • Greutate: 1222 grame;
 • Tub Pasta termica NT-H1 inclus in pachet;

 

Specificatii Ventilator

 

 • Viteza de rotatie: 450-2000 rpm;
 • Rulment: SSO2;
 • Airflow maxim: 102.2 metri cubi pe ora;
 • Zgomot maxim: 22.6dB(A).

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia racirilor chromax au un design fain.

Pe cutie se gasesc specificatiile de baza.

In cutie se gasesc accesorii, si nu putine.

Pe cutie se arata clar ce include.

Cam asa arata accesoriile si prinderile incluse.

Se gaseste chiar si un tub de pasta termica.

Noctua include si o surubelnita in cruce pentru instalare.

Coolerul este solid ambalat in cutie.

In pachet exista 2 ventilatoare care se pot atasa rapid.

Racirea arata excelent de sus si se poate observa logoul Noctua si cele 7 heatpipe-uri.

Cam asa arata la partea opusa heatpipe-urile care se opresc pe suprafata de transfer de la procesor.

Cam asa arata si suprafata de racire slefuita care vine peste procesor.

Cam asa arata detaliile radiatorului din profil.

Suprafata este una gandita si optimizata pentru o maximizare a racirii.

 

Cam asa arata ventilatoarele atasate si detaliile lor pentru eficienta si silentiozitate maxima.

Cam asa arata Noctua U12A Chromax.Black instalat.

Este un cooler care arata extrem de bine si se poate intrega in sisteme albe sau negre.

 

Utilizare

 

 

Noctua NH-U12A Chromax este o racire compusa dintr-un radiator inalt cu 2 ventilatoare de 120 mm. Transportul caldurii de la punctul de contact la radiator se face cu 7 conducte, iar pentru asta la pachet este oferit si un tub de pasta Noctua NT-H1. Aceasta racire este destinata pentru carcasele compacte care accepta raciri cu maximum 158 mm inaltime. Aceasta racire se poate atasa peste un i7/i8/Ryzen 7/9 pentru a oferi acestor procesoare un loc cat mai mare de boost al frecventei si chiar overclock. Insa pentru a testa acest model m-am dus direct la un Ryzen 9 3700X ( vezi review ). Noctua a scos special seria Chromax.Black pentru cei care vor o racire aratoasa nu doar performanta in sistemul lor.

 

 

 

Instalarea lui Noctua U12A se face usor si sigur de facut datorita prinderii SecuFirm 2. Este prima racire de la Noctua care vine cu noul sistem de prindere care foloseste suruburi cruce + surubelnita integrata la pachet. Pentru a atasa racirea pe placa de baza trebuie desurubate 4 suruburi si insurubate ulterior alte 6. Instalarea dureaza maximum 5 minute, iar Noctua furnizeaza si manuale usor de urmarit pentru cei incepatori. Sa nu uitati sa aplicati pasta NT-H1 ( tub inclus si bun pentru 4-5 aplicari ). Noctua s-a asigurat ca acest proces sa se desfasoare rapid si precis fara complicatii.

 

 

 

Constructia acestui NH-U12A este foarte solida si foloseste un aluminiu de calitate. Pana si lamele sunt cu profil decupat si distantate optim pentru a putea prelua airflow-ul de aer curat dat de ventilatoarele carcasei. Radiatorul este solid construit si se simte ca este asamblat cu mult simt de raspundere. Suprafata de contact cu procesorul este cat se poate de fina si plata pentru un radiator fabricat in masa. Heatpipe-urile sunt solide si uniform distribuite in radiator, iar apropierea lor fata de procesor asigura un transfer de caldura cat mai bun. Constructia lui U12A Chromax.Black este foarte buna si va bucura orice entuziast care va pune mana pe el.

 

Coating-ul mat Chromax.Black ofera acestui radiator un aspect care nu iese in evidenta prea tare si potrivit pentru integrarea in sisteme tematice. Totul este vopsit foarte uniform si racirea arata excelent fata de varianta standard, iar costul extra este de numai ~65 lei ( cam 10% ). Totul va tine de gust si necesitate.

 

 

Performanta

 

 

Pentru testarea Noctua NH-U12A Chromax am folosit pasta termica Noctua NT-H1. Procesorul ales a fost un Ryzen 7 3700X cu 8 nuclee, iar testarea capacitatii de racire a fost facuta cu unul si ulteror cu 2 ventilatoare de 120 mm ( tot din seria Chromax.Black ). Temperatura in camera de test a fost de 23 grade si umiditatea de ~71.2%. Am rulat pe procesor un Stress-Test de 30 de minute dupa o functionare moderata de 5-6 ore. Temperatura din IDLE a fost masurata dupa ce Stress-test-ul a fost finalizat pentru o valoare cat mai reprezentativa.

 

 

Testele s-au facut intr-un open-bench, iar cifrele obtinute de voi in carcase vor fi mai mari cam cu 5-15 grade in functie de ce model alegeti.

 

Iata temperaturile obtinute:

 

U12A Chromax se descurca foarte bine si permite procesorului sa se ridice la frecvente de maximum 4.17 Ghz fara probleme.

 

Concluzie

 

 

Noctua U12A Chromax.Black este o racire compacta de tip single tower cu doua ventilatoare. Are un design superb si integreaza in acesta 7 heatpipe-uri vopsite electrostatic si care performeaza foarte bine in testele de racire. Nu este o racire accesibila, dar Noctua este cunoscut pentru produse bune, nu si accesibile ( exceptie Noctua Redux – vezi review ). Performanta de racire este buna, dar nu este suficient pentru o racire de ~700 lei ( fara promotii active ), racirea trebuie sa arate si sa includa accesorii premium.

 

Acest model reuseste sa arate excelent si sa includa pana si pasta si surubelnita.  Experienta de instalare este si ea foarte usoara si intuitiva chiar si pentru incepatori. Noctua s-a asigurat sa ofere manuale clare si concise vizavi de acest aspect.

 

 

Calitatea racirii este una excelenta si merita luata in considerare cand se construieste un desktop AMD/Intel cu intel i9/Ryzen 9 pentru randari in carcase compacte. Pentru racirea procesoarelor de tip i5/ryzen 5 acest model este o risipa de bani, dar daca va place cum arata si ignorati pretul se poate opta pentru acest model. Pretul variantei Chromax.Black este de ~700 lei, iar varianta stock este mai ieftina cu ~60 lei.

 

Racirile Noctua sunt disponibile in Romania la  PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea blogului. Va Multumesc!

 

 

 

 Ghidul IT 2020 ©