Sabrent Rocket DDR5 Review – Memorie RAM de generatie noua de la un producator de SSD-uri

Sabrent Rocket DDR5 de 32 GB este cel mai nou kit de memorie DDR5 venit pe bancul de proba alaturi de platforma LGA1700. Cei de la Sabrent sunt cunoscuti pentru ridicarea stafetei cand vine vorba de SSD-uri M.2. Ei au anuntat primii modelele de 8 TB si recent modelele Sabrent Rocket 4 Plus de 4 TB ( vezi material ).

 

 

Kit-ul de memorie Sabrent Rocket DDR5 vine cu frecventa standard de 4800 Mhz, dar din materialele citite despre ele pana acum par sa fie mult mai bune pe overclock si sper sa fi tras lozul castigator. Singura platforma pe care pot testa aceste jucarii este Intel si in cateva luni va veni si AMD cu ale lor Ryzen 7000 pe AM5 si suport exclusiv pentru DDR5.

 

 

Faptul ca cei de la Sabrent au lansat memorie DDR5 ar trebui sa ofere motive de bucurie tuturor. Pentru ca multi producatori lanseaza, se asteapta ca si preturile sa scada si tranzitia pentru cei cu DDR2/DDR3/DDR4 sa fie cat mai putin costisitoare. In randurile urmatoare am sa testez acest kit versus Kingston/Aorus/Crucial DDR5 pentru a vedea cum se descurca.

 

 

Specificatii Cheie

 

  • Standard: DDR5 ( PC5-38400 );
  • Capacitate kit: 32 GB ( 2 x 16 GB );
  • On-Die ECC;
  • Frecventa kit: 4800 MHz;
  • Compatibil cu XMP 3.0;
  • Latenta CAS: 40 ( timing-uri  40-40-40-77 );
  • Tensiune alimentare: 1.1 V;
  • Circuit integrat de Power Management (PMIC);
  • PCB cu 10 straturi;
  • Garantie 99 de ani.

 

 

Informatii esentiale despre DDR5

 

  • Memoria DDR5 este la inceput de drum acum, iar frecventele de 5200/4800 MHz sunt doar inceputul. S-au anuntat deja kit-uri de 6000/7000 Mhz la nici 4 luni de la lansarile primelor modele.
  • Circuit integrat de Power Management (PMIC) – Memoria DDR5 este primul standard cu PMIC integrat pe PCB-ul fiecarui modul. Prezenta unei protectii de tip PLP ( Power Loss Protection ). Prezenta acestor circuite ofera o mai buna protectie impotriva alimentarilor incorecte.
  • On-Die ECC – Reprezinta o corectie interna a erorilor din memorie fara a consulta si procesorul, aceasta functie este utila avand in vedere ca acest standard nu este prezent pe DDR4/DDR3 cu care toti “am crescut”.
  • Banda de memorie este din start mai mare sau cel putin identica cu kit-urile High-End de DDR4. Un kit DDR5 este mai accesibil decat un DDR4 la 5200 Mhz ( Ballistix MAX de la Crucial ). Pe masura ce standardul DDR5 se va dezvolta, performantele se vor mari ( prin frecvente si banda ).

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Asa arata ambalajele noilor memorii Rocket DDR5.

Ambalajul interior al modulelor.

Asa arata noile module Sabrent Rocket DDR5.

Rocket DDR5 sunt niste module standard cu folie metalice aplicata pentru racire si estetic.

Ca aspect exterior modulele arata ca SSD-urile Sabrent Rocket 4/4 Plus.

 

Utilizare si Performanta

 

Standardul de memorie DDR5 vine sa preia stafeta de la actualul standard DDR4 care a aparut la jumatatea anului 2014. Dupa 7 ani de maturizare a sosit momentul pentru un nou standard care promite sa livreze performante mai bune in viitor si o multime de alte avantaje. Recent am realizat si un material DDR4 vs DDR5 in productivitate ( vezi material ).

 

Modulele DDR5 testate pana acum au aratat performante bune, dar platformele Intel nu au fost suficient de mature sa profite de banda dubla a memoriei. In viitorul apropiat ma astept la imbunatatiri odata cu lansarea AM5.

 

 

Cei care isi doresc memorie DDR5 o pot folosi pentru aplicatii de randare, productivitate unde se lucreaza cu o multime de pachete de date de mari dimensiuni. In lunile urmatoare am sa retestez memoria DDR4 vs DDR5 cand apare platforma AM5 ( vezi material ). Memoria RAM DDR5 poate fi folosita in acest moment mai mult in productivitate avansata sau chiar simulari ( 3Ds Max / Cloud Computing / Masini Virtuale ) si aplicatii specifice care tind sa fie la zi cu update-urile.

 

Asta pentru ca doar un dezvoltator software proactiv poate aduce ce se poate mai bun din hardware-ul actual. Pe partea de jocuri estimez ca urmeaza sa vina in anii urmatori titluri care sa profite de banda extra oferita de memoria DDR5.

 

 

 

Daca recent ziceam ca cei de la Crucial au reusit sa faca module aratoase, lucrul asta nu a durat prea mult pentru ca cei de la Sabrent au gasit o solutie eleganta de a impacheta modulele de memorie DDR5. Acestea sunt acoperite cu foita metalica din cupru pentru aspect simplu si un plus de racire pasiva. Sunt placut surprins de aceasta solutie.

 

 

Performanta

 

 

Pe partea de performanta, Sabrent Rocket DDR5 a primit un set de teste standard aplicabil si pentru memoriile DDR4 testate pana acum. Diferentele in testele sintetice vor fi mari si vedem ce reuseste sa ofere NAND-urile integrate in module.

Platforma de test:
  • CPU: Intel i3 12100F;
  • MB: Gigabyte Aero Z690 cu BIOS la zi;
  • SSD: Sabrent Rocket 4 de 2 TB;
  • Sursa: Seasonic Prime 1300 GOLD;
  • OS: Windows 10 Pro cu update-uri la zi.

 

 

Iata cum s-a descurcat acest kit:

 

Cifrele AIDA 64.

Am facut si un RAMDisk si cifrele de scriere se invart pe la aproape 30 GB/s si citirea pe la aproape 52 GB/s.

Am compilat memoria DDR5 de la Sabrent in chart-ul de mai sus si se poate vedea cum memoriile NAND se descurca destul de bine.

Pot da ”vina” pe Aero G Z690 care poate nu este cea mai stabila placa.

 

Concluzie

 

 

Sabrent a surprins prin lansarea de memorie DDR5 pentru Desktop, iar in viitorul apropiat vor veni si module DDR5 pentru laptop. Pana atunci posesorii de Sabrent Rocket DDR5 la 4800 Mhz se vor bucura de un aspect fizic extraordinar de simplu si functional. Performanta este aproape in linie cu ce a scos Crucial pana acum. Potential exista si mai ales loc de optimizare. Pe viitor ma astept sa vad de la Sabrent memorii mult mai capabile. In chart-ul de mai sus am reusit cu usurinta cu un X.M.P pre-programat sa ajung la 5600 Mhz fara probleme. In acest fel, acest kit l-a depasit pe cel de la Crucial testat recent ( vezi material ).

 

Acest kit de la Sabrent va fi bun atat pentru platforma actuala LGA 1700, cat si pentru urmatoarea generatie de Intel, dar si pentru noul AM5 care vine in cateva luni. Cu boost-ul de frecventa de 800 Mhz fara prea mare efort kit-ul nu va fi depasit prea curand de alti producatori.

 

 

Memoria Sabrent Rocket DDR5 la 4800 Mhz are mult potential si poate in curand se va gasi si pe rafturile din Romania. Preturile in SUA pentru modulele de 16 si 32 GB sunt de 180$, respectiv 300$ per modul. Nu sunt disponibile momentan in kit-uri, dar se pot achizitiona 2/4 bucati in functie de nevoi. Preturile sunt competitive, dar vedem cat vor costa pe piata din Europa. Toata gama de produse Sabrent o gasiti pe Amazon DE  ( vezi oferta ) si Amazon UK ( vezi oferta ).

 



Ghidul IT 2020 ©