Crucial P5 Plus – Inca un SSD PCIe 4.0 pentru utilizatorul de rand

In acest material vom vorbi despre un nou model de SSD de la Crucial, mai exact este vorba despre P5 Plus. Modelul sosit pentru testare are o capacitate de 1000GB, dar exista variante de 500GB, cat si de 2TB. In plus, producatorul promite pentru varianta care a ajuns si la mine o viteza de citire de aproximativ 6600 MB/s, iar scrierea de pana la 5000 MB/s.

 

 

P5 Plus de la Crucial vine in format M.2, potrivit atat pentru desktop-uri, cat si pentru laptopuri de ultima generatie. Noul P5 Plus utilizeaza memorii TLC NAND alaturi de interfata PCIe 4.0 care este orientata catre utilizatorii care isi doresc un SSD de mare performanta.

 

Acest tip de SSD isi va gasi locul in sistemele desktop de editare video si multitasking extrem, nefiind un SSD de jocuri ( pentru ca livreaza prea multa performanta ). In randurile urmatoare va voi arata de ce este capabil P5 Plus.

 

 

 

Specificatii cheie Crucial P5 Plus

 

 

  • Interfata: PCIe Gen 4 x 4 ( NVMe 1.3 );
  • Viteza secventiala de citire de 6600 MB/s si scrierea se face cu pana la 5000 MB/s ;
  • Controller: Sabrent E12S;
  • Memorie NAND: BiCS 96 layere TLC;
  • Buffer DDR4 cu capacitate de 4096 MB;
  • TBW ( Total Bytes Written ): 600 TB ;
  • Firmware upgradabil si aplicatie de management;
  • Functionalitati: Advanced Wear Leveling, Bad Block Management, si Over-Provisioning;
  • Format: M.2 2280;
  • Dimensiuni: 80.5 x 11.4 x 23.5 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia in care a venit SSD-ul P5 Plus.

P5 Plus vine intr-ul blister din plastic impreuna cu surubul pentru montaj alaturi de manual.

Fata si spatele SSD-ului. Este un SSd de tip single-side.

P5 Plus acoperit de folia care adaposteste controllerul si cip-urile NAND TLC.

SSD-ul P5 Plus de la Crucial in toata splendoarea sa, fara folie.

Se poate vedea si controller-ul Micron.

 

 

 

Utilizare si Perfomanta

 

 

Crucial P5 Plus este un SSD intern usor de instalat atat in desktop, cat si in laptop, insa trebuie sa aveti grija la achizitionarea acestuia deoarece nu are inclusa racire, iar tendinta SSD-urilor PCIe 4.0 este sa se incinga tare de tot ( vezi test racire SSD-uri ). Chiar daca nu apelati la solutie de racire separata, musai sa folositi cea oferita de producatorul placilor de baza.

 

 

Performantele acestui P5 Plus sunt comparabile cu Sabrent Rocket 4 ( vezi review ) sau Samsung 980 Pro. Cifrele oficiale de performanta vor fi confirmate in randurile urmatoare.  Cert este ca fata de un Crucial P5, aceasta generatie PCIe 4.0 este cam de 1.8 ori mai performanta.

 

 

P5 Plus vine in ajutorul celor care fac transferuri multiple de pe SSD-uri sau descarca carduri de memorie CFexpress Type B. De asemenea, datorita timpilor de incarcare rapizi, acesta poate fi integrat foarte bine intr-un sistem de jocuri pe care te poti baza. O alta varianta ar putea fi integrarea lui intr-un rack extern care poate fi folosit alaturi de laptop ( valabil numai pentru cele cu Thunderbolt 3/4 ).

 

 

Durabilitatea acestuia este una medie, valorile de scriere ajungand la 600 TB pe toata durata lui de viata. Cu o garantie de 5 ani de zile, utilizatorul poate beneficia de scrieri de pana la 120 TB intr-un an, asta inseamna o scriere completa o data la 3 zile. Am testat P5 Plus in suita uzuala de teste si iata ce performante s-au obtinut:

 

CrystalDisk Mark afiseaza o scriere care se aproape aproape de 5 GB/s.

ATTO afiseaza cam 4.76 GB/s la scriere si peste 6.3 GB/s la citire.

ANVIL arata si el performante imbucuratoare.

Citirea reala a fisierelor video se face constant cam cu 1.77 GB/s.

Scrierea se face cam cu 1.6 Gb/s in testul realizat.

 

Concluzie

 

Crucial P5 Plus s-a dovedit a fi un SSD Rapid, compact si bun de integrat in desktop-urile cu PCIe 4.0. Se poate instala si pe putinele laptopuri care suporta acest tip de stocare solida. Este un SSD care ar trebui sa atraga atentia celor care isi doresc performanta si durabilitatea de la un producator consacrat de memorie.

 

 

Fie ca e vorba sa stocare/ importare a mii de poze in format RAW, fie ca e vorba de creare de continut de calitate 4K, noul Crucial P5 Plus vine cu performante de 2 ori mai mari decat generatia anterioara. Modurile de intrebuintare ale acestuia sunt multiple si se poate mula foarte usor dupa nevoile utilizatorilor pretentiosi.

 

 

Crucial P5 Plus este disponibil pe piata din Romania la un pret de pornire de ~420 lei pentru 500 GB / 750 lei pentru 1 TB si ~1550 lei pentru 2 TB de capacitate. Raportul pret/performanta/durabilitate este excelent. Memoriile RAM, SSD interne si alte produse Crucial le mai gasiti la eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 

 

 

 Ghidul IT 2024 ©