DeepCool AK400 Review – O racire accesibila pentru procesoarele moderne

AK400 este cea mai noua racire pe aer de la producatorul DeepCool, mai mult de atat aceasta racire vine in concurenta directa de pret cu GameMax Sigma 540 ( vezi material ). DeepCool AK400 este o racire cu 4 heatpipe-uri care disipa caldura de la procesor intr-un singur radiator de tip turn din aluminiu. Are dimensiuni compacte si are o inaltime maxima de 155 mm.

 

 

Ventilatorul cu 1850 rpm are un flux de aer maxim de 66.47 CFM si ofera radiatorului capacitatea de a disipa cat mai rapid caldura. Ventilatorul are dimensiuni de 120 mm si in turatie maxima ar scoate un zgomot de 29 dBA. Pe partea de compatibilitate noul AK400 se poate instala pe socket-uri LGA 1700/1200/1151/1150/1155 de la Intel si AM4 de la AMD.

 

 

Aceasta racire este recomandata pentru posesorii de Intel i5/i7 sau AMD Ryzen 5 / Ryzen 7 care le vor rula intr-o carcasa cu mesh si ventilatoare la frecvente stock/boost fara pic de overclock. Fiind o racire de buget nu putem pretinde performante de top. Mai multe despre asta in randurile urmatoare.

 

Specificatii cheie DeepCool AK400

 

 • Compatibil cu socket-urile: LGA1700/1200/1151/1150/1155 si AM4;
 • Pasta termica pre-aplicata;
 • Suprafata de contact din cupru placat cu nickel – 4 heatpipe-uri din cupru –  Radiator cu lamele din aluminiu;
 • Inaltime maxima de 155 mm;
 • Radiator compatibil cu un ventilator de 120 mm ( accepta maxim 2 );
 • Dimensiuni radiator : 152 x 120 x 52 mm;
 • Greutate: 661 grame cu ventilator;
 • Garantie de 6 ani.

 

Specificatii Ventilator

 

 • Viteza de rotatie: 500-1850 rpm;
 • Rulment: Fluid Dynamic Bearing;
 • Flux Aer: 66.47 CFM   ;
 • Zgomot maxim: 29 dB(A).

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa arata cutia lui AK400.

In cutie se gasesc prinderi si manualul de instalare.

Cam asta include pachetul de bracket-uri si prinderi din pachetul AK400.

Cam asa arata si ventilatorul de 120 mm inclus in pachet.

Heatpipe-urile si cele doua prinderi ale racirii.

 

Asa arata radiatorul de sus/profil si lateral.

AK400 vine cu pasta termica pre-aplicata si suficienta pentru un Ryzen 5 / Ryzen 7.

Cam asa arata cu radiatorul cu ventilatorul atasat.

 

Utilizare

 

DeepCool AK400 este o racire compacta, dar pregatita pentru procesoarele Ryzen si AMD cu pana la maxim 8 nuclee. Este tipul de racire pe care o alegi la finalul listei de componente atunci cand faci un desktop de buget. Dupa ce l-am tinut in mana pot sa zic ca este o racire faina, accesibila care este putin mai sus fata de racirile de 200 lei printr-un design inteligent si simplu alaturi de un pachet de prinderi cuprinzator care include LGA 1700 si AM4. Faptul ca vine cu pasta termica pre-aplicata scuteste incepatorii care se feresc de aplicarea ei. Fiind compatibila cu cele mai noi prinderi, vad acest DeepCool AK400 potrivit pe un Ryzen 5600/5700G sau Intel 12600K sau non K.

 

 

 

 

 

Constructia acestui AK400 este una peste medie si pare mai solid decat Sigma 540 de la Gamemax testat recent. Radiatorul este solid, iar suprafata de contact cu procesorul este formata din nickel si cupru al heatpipe-urilor sectionate. Radiatorul in sine are decupaje in lamele care il fac sa arate mai bine si design-ul simplu si slim il fac usor de integrat. Masca de sus este din plastic si da un strop de negru intregii raciri. Ventilatorul este unul negru si simplu. DeepCool AK400 are o constructie interesanta pentru cat costa. Numai bun de exploatat.

 

 

 

 

Pentru testarea AK400 am folosit pasta termica pre-aplicata de catre DeepCool alaturi de un Ryzen 7 3700X de la AMD.  Temperatura in camera de test a fost de 21.7 grade si umiditatea de ~66.2%. Am rulat pe procesor un Stress-Test de 30 de minute dupa o functionare moderata de 5-6 ore. Temperatura din IDLE a fost masurata dupa ce stress-test-ul a fost finalizat pentru o valoare cat mai reprezentativa. Testele s-au facut intr-un open-bench, iar cifrele obtinute de voi in carcase vor fi mai mari cam cu 5-10 grade in functie de airflow-ul modelului ales.

 

 

Ryzen 3700X a reusit sa ajunga cam pe la 4.05 Ghz cu aceasta racire atasata. O frecventa cam cu aproape 20% peste frecventa standard.

Temperaturile obtinute in open-bench sunt destul de bune, iar intr-o carcasa aerisita ar ajunge pe la 82-85 grade cu usurinta.

 

 

Concluzie

 

DeepCool AK400 este printre cele mai moderne si accesibile raciri pentru procesoarele actuale. Pasta pre-aplicata simplifica procesul de instalare pentru incepatori, mai sus se poate observa ca este si rezonabil de performanta in teste. Instalarea in sine a racirii este relativ usor de facut datorita prinderilor usor de atasat si a unui manual usor de urmarit. Constructia este una solida, radiatorul fiind compact si avand posibilitatea de a i se atasa doua ventilatoare. Constructia este si ea solida si il vad ca pe o racire excelenta pentru procesoarele de la Intel/AMD de talie medie unde accentul se pune pe performanta medie si racire peste cele stock.

 

 

DeepCool AK400 este o racire cu pret mediu standard de ~200 lei pe rafturile magazinelor din Romania. Cand intra la promotie poate ajunge chiar la 175 de lei cum l-am vazut recent. Pentru aceasta suma ceruta, cei de la DeepCool ofera o racire compacta, capabila sa raceasca in voie procesoare de 8 nuclee fara overclock. Este o varianta de luat in calcul. Racirile de la DeepCool sunt disponibile in Romania la PC Garage  ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta )  ForIT ( vezi oferta )CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!

 Ghidul IT 2020 ©