Elgato CamLink 4K Review – Placa de captura de buzunar cu potential imens

Elgato este un brand care face parte din portofoliul Corsair orientat catre streameri. Printre produsele lor se numara green screen-uri, camere web, panouri de lumini, standuri si placi de captura. In materialul de astazi voi prezenta CamLink 4K – cea mai compacta camera de captura de la Elgato. Este capabila sa transforme orice Mirrorless/DSLR/Compact Premium intr-un webcam de calitate alaturi de OBS. Rezolutia de transmisie este 4K la 30 fps sau 1080P la 60 fps. Elgato CamLink 4K are o interfata USB 3.0 la HDMI pentru conversie.

 

 

Compatibilitatea placii Elgato CamLink 4K este aproape universala cand vine vorba de branduri de camere. Conditia necesara este sa existe o mufa USB-C cu pass pentru semnal sau port HDMI in format standard, mini sau micro. Placa este plug’n play pe Windows cu OBS so Twitch, dar are nevoie de drivere pe MacOS. Un avantaj major pe langa compatibilitate la aceasta placa este portabilitatea. Dimensiunile sale sunt similare cu un stick USB si greutatea este de numai 20 de grame.

 

Aceasta camera, alaturi de o camera compacta premium ( ex:  Sony RX100 / RX0 / RX10 ), va fi partenerul optim pentru streaming si videoconferinte de calitate oriunde va aflati alaturi de laptop/desktop. In randurile urmatoare va voi arata de ce este capabil acest CamLink 4K.

 

 

Specificatii cheie CamLink 4K

 

  • Interfata: USB 3.0 la HDMI;
  • Rezolutii suportate: 4K la 30 FPS / 1080P/720P la 60 FPS;
  • Compatibil cu camere GoPro, DSLR si Mirrorless de la Nikon / Canon / Fujifilm / Olympus / Panasonic.
  • Compatibilitate cu Youtube,  Microsoft Teams, Zoom, OBS, Slack si altele.
  • Merge pe Windows si MacOS;
  • Dimensiuni: 81 mm x 12 mm x 31 mm;
  • Greutate: 20 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

 

CamLink 4K vine cu o cutie de mici dimensiuni cu design interesant.

Spatele cutiei.

Asta se gaseste in cutie.

In cutie ca accesorii se gasesc doar un cablu + sticker si manual.

Cablul este o extensie USB 3.0 ( mama la tata ).

CamLink 4K de la Elgato este o camera de captura mica cu dimensiuni comparabile cu un stick de memorie.

Carcasa este din plastic mat si solid.

Elgato CamLink 4K pe langa un Sony RX 100 ( vezi material ).

 

 

Utilizare

Seria CamLink de la Elgato este o serie de placi de captura foarte compacta, usor de folosit care asista creatorii de continut / streamerii in primii pasi pentru continutul live. Mai ales in aceste momente post-pandemice, multi dintre noi/voi au migrat foarte mult in online.

 

 

Elgato CamLink 4K este o placa de captura potrivita pentru urmatoarele scenarii:

 

  • Videoconferinte unde calitatea imaginii este esentiala, mai ales cand se lucreaza de la distanta. Camera este compatibila cu Youtube, Microsoft Teams, Zoom, OBS, Slack si altele.
  • Va livra imagini net superioare ca si calitate versus un WebCam standard. Daca se doreste o calitate excelenta a imaginii de la o camera deja existenta acasa/ la birou.
  • Conectata la OBS camera poate transmite live instant pe twitch cand faceti streaming sau live-uri pe Youtube.

 

 

 

CamLink 4K vine cu o constructie simpla, dar solida, chiar daca este realizata din plastic. La interior este prezent un PCB ultra-usor, iar pe exterior 2 conectori si o carcasa din plastic asamblata din doua bucati alaturi de un LED alb. Este usor de manevrat, dar fiind compacta si usor de ratacit. Asa ca mare grija unde o tineti. As fi vrut sa vad un loop pentru lanyard sau ceva asemenator. CamLink 4K este un produs destul de solid care pare sa reziste.

 

O imagine termica dupa 10 minute de streaming…

Cam asa se incinge placa dupa 30 minute de utilizare.

 

 

 

Software

 

Pe partea de software CamLink 4K se potriveste cu CamHub, aceasta aplicatie avand optiuni destul de putine de ajustare pentru imagine. Pentru mai multi parametri OBS vine cu o multime de ajustari si setari principale pentru streaming/screen record.

 

Iata ce optiuni sunt disponibile:

 

Optiunile disponibile in OBS alaturi de Fujifilm X-T3 alaturi de CamLink 4K.

CamLink 4K este compatibil cu CameraHub care ofera optiunile mai sus de imagine.

 

Concluzie

 

CamLink 4K este cea mai accesibila placa de captura din portofoliul Elgato de la Corsair. Este foarte compacta fiind usor transportabila de catre acei utilizatori care folosesc alaturi un laptop. Fiind o placa de captura externa se poate atasa la orice dispozitiv, astfel sporind flexibilitatea de utilizare. Este nevoie numai e un port USB 3.0 pe partea de PC, iar pe partea de camere un HDMI in orice format.

 

Configurarea acestei placi este practic inexistenta, functioneaza plug’n play pe laptop/desktop si este direct compatibila cu peste 100 de camere DSLR / Mirrorless / Compacte premium. Pe masura ce vremea trece se adauga si mai multe camere pe lista de compatibilitate ( vezi lista completa aici ). Folosit pe Sony RX0 / Fujifilm X-T3 este excelenta.

 

 

CamLink 4K este disponibil in Romania la un pret de ~600 lei, iar in Romania este disponibila la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!Ghidul IT 2020 ©