Review Kioxia Exceria G2 Plus – Un nou brand de SSD-uri vine in Romania

Kioxia Exceria G2 Plus este cel mai nou brand de SSD-uri pe care am pus mana in ultima perioada si prima unitate de stocare M.2 testata in 2022. G2 Plus este un SSD cu interfata PCIe Gem 3.0 care se pozitioneaza in top 2 in portofoliul Kioxia ( sub SSD-urile PCIe 4.0 ). Modelul sosit la test este varianta de 2TB, dar exista si modele de 1 TB, 500 GB sau 250 GB. Exceria G2 Plus in varianta de 2 TB promite viteze de citire de ~3400 MB/s in timp ce scrierea se face la 3200 MB/s.

 

Cipurile utilizate pe care aceasta performanta se desfasoara sunt Toshiba 96-Layer 3D TLC. Fiind un SSD TLC acesta vine cu durabilitate decenta, mai ales in varianta de 2 TB. Exceria G2 Plus ofera 800 TB de TBW pentru scrieri si o garantie de 5 ani de zile. Controller-ul este un Toshiba, mai exact un TC58NC1201GST care se alatura unui buffer  SKHynix de 2 GB la 2666 Mhz. Avand un astfel de buffer SSD-ul ar trebui sa sustina viteze de scriere si citire cat mai constante in majoritatea scenariilor de utilizare.

 

 

 

Pentru cei dintre voi care nu ati auzit pana acum de Kioxia, ei bine acestia sunt divizia de memorie Toshiba care s-a rebranduit in anul 2019. Toshiba a pus bazele primelor SSD-uri inventate, iar prin Kioxia isi propun sa domine mediul Enterprise si mai nou si cel consumer ( motiv pentru care sunt noi pe piata ). Acest Exceria G2 Plus reprezinta un SSD orientat catre entuziasti care vor sa construiasca un sistem pentru productivitate sau jocuri. Mai multe detalii despre acest SSD in randurile urmatoare.

 

 

 

Specificații tehnice Kioxia Exceria G2 Plus

 

 • Disponibil in capacitati de 250 GB – 500 GB – 1 TB si 2 TB;
 • Interfață: PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.3;
 • 3400 Mb/s viteza de citire si 3200 MB/s viteza de scriere;
 • Controller: Toshiba TC58NC1201GST ( Rebranded Phison E12S );
 • Cipuri de memorie: Toshiba 96-Layer 3D TLC;
 • Memorie Cache DRAM: 2 GB SKHynix DDR4-2666 pentru varianta de 2 TB;
  H5AN8G6NCJR-VKC
 • Număr total de biți scriși (TBW): 800 TB;
 • Temperatură stocare: -40°C to 85°C;
 • Temperatură funcționare: 0°C to 70°C;
 • Dimensiuni: 80.15 mm x 22.15 mm  x 2.38 mm;
 • Greutate: 10 grame.

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa arata si ambalajul in care vine G2 Plus.

Exceria G2 Plus vine intr-un blister de plastic.

Exact cum te astepti, SSD-ul vine cu 2 randuri de cipuri ( 8 in total – fiecare fiind de 512 GB ).

In ambele poze se pot observa 2 cipuri SKHynix de 1 GB DDR4 pentru cache si controller-ul Kioxia ( prima poza ).

 

Utilizare si Performanta

 

Exceria G2 Plus este un  SSD M.2 NVMe care are multe de demonstrat ( fiind model nou pe piata), iar cele ~10 brand-uri concurente sunt destul de consacrate pe piata consumer. Avand in vedere ca este un model nou trebuie sa castige si prin pret mai accesibil/durabilitate nu doar prin performante. In sfera SSD-urilor PCI-E 3.0 performanta maxima este abundenta, dar trebuia sa fii si sustinuta in acest aspect. Performantele acestui SSD arata bine pe hartie si sunt convins ca sunt bune si in realitate, dar vedem cat sunt de precise in raport cu declaratiile oficiale.

 

Din imaginile de mai sus se observa clar ca acest SSD pe partea de hardware este solid si ofera o multime de componente de calitate. Kioxia are un produs tentant si care va trebui sa se faca remarcat si printr-o plasare inteligenta in atentia consumatorilor care oricum au deja destule variante. Urmaresc cu atentia evolutia Kioxia in Romania, iar pana atunci iata cateva scenarii in care poate fi folosit:

 

 • Viteza mare de transfer intre doua  SSD-uri NVME;
 • Unitate cache pentru workstation-uri de editare video si randare arhitecturala;
 • Poate fi integrat intr-un sistem de jocuri ( laptop sau desktop ) pentru timpi de incarcare ultra rapizi;
 • Merge folosit intr-un rack extern cu Thunderbolt 3  pentru viteze maxime alaturi de laptopul preferat;
 • Poate fi folosit in RAID 1 pentru cei care vor back-up inclusiv la SSD-ul de lucru.

 

 

 

Exceria G2 Plus este un SSD usor de racit care poate fi instalat pe placi de baza cu orice chipset care accepta SSD-uri in acest format, dar si in laptopuri ( notebook/ultrabook ) cu/fara racire pentru SSD. Multe dintre laptopuri nu au racire, iar un SSD Gen 4.0 s-ar incalzi mult prea rau si ar scadea performanta pana la nivelul acestui SSD.

 

 

 

Performantele oferite de Exceria G2 Plus in teste:

 

CrystalDisk arata performantele indicate de catre producator.

ATTO ofera consistent performante solide care corespund cu CrystalDisk.

AS SSD face altfel de teste si arata cifre diferite.

Anvil afiseaza performante consistente, mai ales la scriere.

Scrierea este ceva mai consistenta pe la 1.2 GB/s.

 

Pe partea de racire Exceria G2 Plus este un SSD destul de fierbinte.

Formatarea completa l-a dus in temperaturi maxime de ~77 Grade fara racire.

O racire capabila ar fi redus temperatura sub 60 de grade.

 

Concluzie

 

 

Kioxia Exceria G2 Plus s-a dovedit a fi un SSD PCIe 3.0 capabil si foarte performant pentru clasa din care face parte. Cei 800 TB de scrieri il incadreaza ca durabilitate peste Intel 660P/DATA XPG Gammix S5/Kingston NV1, dar restul concurentei de la Samsung / WD Blue si altii au durabilitate mult mai ridicata fata de acest model. Fiind totusi un SSD TLC ( Three-Level-Cell ) nu ma astept la cifre colosale. Totusi utilizarea de 800 TB de scrieri va fi suficienta pt 5 ani de exploatare, atat cat permite garantia.

 

Exceria G2 Plus este un model de stocare solida interesant care vine “complice” alegerea unui SSD capabil pentru libraria de jocuri/proiecte ale pasionatilor.

 

 

 

Kioxia Exceria G2 Plus  variaza ca pret de achizitie intre 170 lei pentru 250 GB si ~1500 lei pentru 2 TB. Acest model este in curs de listare si pe site-urile partenerilor locali. Preturile sunt putin mai mare, dar sper sa se regleze in ton cu concurenta. SSD-urile Kioxia pot fi achizitionate de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) Vexio ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 Ghidul IT 2024 ©