Raijintek MORPHEUS 8057 Review – Racire aftermarket pentru seria Radeon RX5700

Raijintek MORPHEUS 8057 este un radiator dublu pentru racirea placilor video cu design de referinta de la Nvidia si Radeon. Am ales sa testez acest produs din pricina racirilor slabe oferite de AMD pe seria RX5700 in modelul de referinta. Cei care au avut acel ventilator de tip blower stiu despre ce vorbesc. Ei bine Raijintek cel mai probabil a vazut aceste probleme si s-au gandit sa vina in ajutorul posesorilor de RX5700 si de Nvidia RTX 2000 pentru a oferi o racire mult mai buna decat cea standard.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

MORPHEUS 8057 este un radiator dublu cu 6 heatpipe-uri din cupru care strabat cele 129 de lamele in intregime. Suprafata de contact este compatibila cu dye-ul placilor video mentionate mai sus. Peste radiator se ataseaza 2 ventilatoare de 120 mm, iar cu acestea capacitatea de racire este de maxim 360W TDP conform producatorului. Eu am sa incerc acest MORPHEUS 8057 pe un Radeon RX5700 XT ( vezi review ) care a fost racit cu aer ( pasiv si activ ), dar si cu lichid pentru a vedea diferentele si voi compara cu racirea de referinta. Ma astept la o imbunatatire considerabila de temperaturi.

 

Specificatii cheie MORPHEUS 8057

 

  • Compatibil cu placile Nvidia ( design de referinta ): Nvidia GeForce RTX 2060 / RTX 2060 Super, RTX 2070 / RTX 2070 Super, RTX 2080 / RTX, 2080 Super / RTX 2080 Ti;
  • Compatibil cu placile Radeon ( design de referinta ): AMD RADEON RX5700 / 5700 XT si RADEON RX5600 XT;
  • Radiator cu 129 de lamele din aluminiu ( TDP maxim 350W );
  • Radiator compatibil cu 2 ventilatoare de 120 mm ( clipsuri de prindere incluse );
  • 6 heatpipe-uri din cupru pentru fiecare radiator;
  • La pachet racirea vine cu clipsuri pentru radiator si raciri compacte pentru memorii si VRM;
  • Greutate: 515 grame;
  • Dimensiuni radiator: 254 x 100 x 44 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia lui Raijintek MORPHEUS 8057 generoasa, semn ca la interior se afla un radiator mare.

Manualul de utilizare.

Pad-urile termice + pasta inclusa in pachet.

Radiatoarele incluse in cutie pentru VRM si Memorii.

Braket-urile de prindere a radiatorului de PCB placii video.

Suprafata de contact slefuita ar trebui sa ofere un transfer bun pentru RX5700 XT.

Heatpipe-urile sunt generoase si acopera intreg radiatorul pentru o ditributie optima a caldurii generate.

Asa arata Raijintek MORPHEUS 8057 in toata frumusetea lui.

Este suficient de masiv pentru a functiona si ca radiator pasiv intr-un sistem.

 

 

Instalare

 

Pe partea de instalare Raijintek MORPHEUS 8057 presupune putina atentie si dibacie pentru a nu busi placa video. Nu este o operatiune costisitoare, dar ajuta sa fiti putin atenti la detalii. Sunt multe maruntisuri care trebuie interconectate pentru a face “lipeala” cu cipul grafic/memoria si VRM-ul. Cel mai important aspect este ca sa aveti grija sa nu se atinga nimic. Procedura in sine dureaza cam ~30 minute pentru a pune radiatorul si schimba pasta termica.

 

Cateva fotografii din timpul instalarii.

 

Pe partea de constructie manevrand Raijintek MORPHEUS 8057 pentru instalare am putut observa ca produsul este unul solid. Lamelele au o constructie solida si heatpipe-urile sunt bine sudate pentru un transfer termic cat mai bun. Vopseaua neagra aplicata peste radiator este mata si arata foarte bine. Pentru cat costa ( sub 500 lei ) primesti un pachet generos cu prinderi, radiatoare, pad-uri si un radiator solid.

 

 

Performanta

 

Pentru partea de performanta am instalat racirea pe un Radeon RX5700 XT ( vezi review ) . Testarea capacitatii de racire am facut-o atat cu radiatorul intr-un mod complet pasiv, dar si cu 2 ventilatoare de 120 mm ( 1700 rpm ). Dupa ce am terminat treaba cu MORPHEUS 8057 am pus si o racire AIO de la Alphacool pentru a face testele de temperatura mai interesante. Pe langa toate acestea am luat si temperaturile obtinute cu coolerul stock si iata ce a iesit:

 

Am realizat 4 teste de racire separate pentru a putea evalua performantele oferite de Raijintek MORPHEUS 8057.

Racirea Stock cu care vine RX5700 XT FE este una jalnica, dovada ca si MORPHEUS 8057 fara ventilatoare se descurca mai bine.

Odata ce atasam ventilatoarele situatia se schimba in mai bine.

 

 

Concluzie

 

Raijintek a demonstrat cu racirea MORPHEUS 8057 ca poate face produse de calitate. Fiind prima data cand lucrez cu acest producator, nu am stiut clar la ce sa ma astept. Radiatorul livrat in cutie este unul solid care s-a potrivit de minune seriei de placi RX5700 XT. Aceste modele in varianta Founders au venit cu o racire destul de nasoala, iar MORPHEUS 8057 ofera imbunatatiri majore la capitolul racire. Instalarea nu este dintre cele mai usoare, dar cu putina rabdare totul decurge cat se poate de bine. In pachet se gaseste aproape tot ce ai nevoie pentru o instalare optima ( lipseste o surubelnita ). Performanta de racire este excelenta fata de racirea stock de pe placa testat. Am putut vedea ca si racirea pasiva fara ventilatoare a obtinut performante mult mai multumitoare.

 

 

Raijintek MORPHEUS 8057 este o racire pe care o recomand pentru actualele voastre Radeon RX5700/XT. Tot ce ramane este sa o gasiti pe piata, pentru ca pe la noi se gaseste destul de greu, dar merita. Pretul mediu al acestei raciri este de ~450 lei. Cei de la Raijintek mai fabrica carcase, raciri pe aer si componente de waterloop-uri. Toate acestea se gasesc de vanzare la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!

 



Ghidul IT 2024 ©