Review Rocket Nano Rugged – SSD Ultra-Rigid pentru lucru si jocuri

Rocket Nano Rugged este primul SSD extern de la Sabrent care soseste pe masa de testare. Ce este special la acest SSD este faptul ca este mai mic ca un card de credit si este foarte rezistent. Aceasta rezistenta vine de la certificarea IP67 care ii permite sa stea sub apa timp de 60 minute la 1 metru adancime. Este ferit de praf si rezista la socuri mecanice foarte bine datorita bumper-ului din cauciuc. Carcasa este si ea realizata din aluminiu.

 

Capacitatile in care vine disponibil sunt de 512 GB – 1 TB si 2 TB. Toate trei variantele se conecteaza la PC printr-un port USB 3.2 si ofera viteze de scriere si citire de ~1 GB/s.  Performanta suficienta pentru editare video direct de pe el sau rularea jocurilor. Dimensiunile compacte si rezistenta il fac un SSD bun de lucru intens la exterior. Rocket Nano Rugged vine s afaca concurenta pentru Samsung T5/T7 ( vezi review ) si Crucial X6/X8 ( vezi review ). M-am jucat cu micutul SSD si iata cum arata si de ce este capabil.

 

Specificatii cheie Rocket Nano Rugged

 

  • Interfata interna: PCIe Gen 3 ×4 ( NVMe 1.3 );
  • Interfata externa: USB 3.2;
  • Viteza secventiala de citire/citire de 1000 MB/s  ( pentru varianta de 2 TB);
  • Bumper exterior din cauciuc si carcasa din Aluminiu;
  • Rezistenta la socuri si certificare IP67;
  • Compatibil cu Windows si MacOS;
  • Disponibil in variante de 512 GB – 1 TB si 2 TB;
  • Dimensiuni: 37.85 mm x 66 mm x 12.7 mm.
  • Greutate:

Inspectie Vizuala

 

Rocket Nano Rugged de la Sabrent vine cu o cutie imensa din metal care seamana cu cele compacte ale SSD-urilor M.2.

In interiorul acesteia se gaseste decupaj pentru SSD si accesorii.

In cutia lui Rocket Nano Rugged se mai gasesc cabluri USB-A si USB-C.

Exista si un manual de utilizare.

Rocket Nano Rugged este un SSD destul de gros, dar foarte compact tinut in mana.

Peste carcasa din aluminiu se gaseste un bumper din cauciuc.

Acesta absoarbe socurile mecanice si previne zgariturile.

La baza se gaseste portul USB-C. Chiar daca unitatea este certificata IP67, acesta nu este acoperit.

Bumper-ul se da jos cu usurinta si fara acesta SSD-ul arata putin mai modern.

Cam asa arata Sabrent Rocket Nano Rugged pe langa un acumulator AAA.

Utilizare si Performanta

 

Sabrent Rocket Nano Rugged este un SSD extern care se poate utiliza atat alaturi de un desktop, dar in special alaturi de un laptop. Dimensiunile mici il fac usor de depozitat in geanta ultra-portabilului si performanta il face capabil sa fie folosit ca unitate de tip librarie pentru pastrarea/rularea jocurilor sau exclusiv pentru lucru direct de pe SSD. Avand viteze de maxim 1000 MB/s ar trebui sa depaseasca orice SSD SATA 3 ca si performanta si sa ofera usurinta de utilizare indiferent de ce este atasat.

 

Rocket Nano ofera si rezistenta la impact si apa, pentru momentele cand lucrezi in medii dificile alaturi de laptopul preferat. Este interesant cum un SSD atat de mic indura atat de multe. Ramane de vazut cam ce nivel de performanta poate sa ofere acest model.

 

 

Rocket Nano Rugged are o constructie solida din aluminiu al carcasei cu o husa din cauciuc care absoarbe socurile. Dimensiunile compacte fac acest SSD foarte transportabil, dar si foarte expus la socuri asa ca cei de la Sabrent s-au asigurat ca unitate de stocare vine cu o constructie cat se poate de buna. SSD-ul este accesibil prin desfiletarea a patru suruburi. Constructia solida din aluminiu tine rol si de racire pentru SSD-ul intern, lucrul ce va creste longevitatea produsului si performanta sustinuta. Chiar daca Sabrent este un SSD compact el este totusi destul de gros ( peste 12 mm ), dar in caz de defectiune acesta poate fi servisat acasa.

 

 

Pe partea de performanta Sabrent Rocket Nano Rugged este un competitor direct pentru modelele Samsung T7, SanDisk Extreme Pro si Crucial X8. Toate SSD-urile mentionate au performante de scriere/citire care ating pragul de ~1000 MB/s si asta pentru ca conexiunea USB 3.2 nu duce mai mult de atat. De aici incolo Thunderbolt incepe sa fie util. Am testat  modelul Sabrent in mai multe scenarii si iata ce performante a reusit sa ofere:

 

AIDA64 nu reuseste sa arate clar ce SSD este la interior, dar este un Sabrent compact.

Au un model compact disponibil in portofoliul de produse si vandut separat ca SSD intern.

CrystalDisk afiseaza cifre de aproape 1 GB/s pentru scriere si citire.

ATTO ofera o vedere mai de ansamblu pentru mai multe pachete de date.

Vitezele de transfer nu depasesc 989 MB/s in majoritatea cazurilor.

AJA si Anvil confirma ceea ce stiam si de la Crystal si ATTO.

La testul real de citire de pe SSD s-au obtinut cifre constante de ~695 MB/s.

Testul de scriere a reusit sa depaseasca performantele al unui SSD SATA 3.

Cifrele reale de scriere si citire reale fac SSD-ul sa fie bun pentru editare foto/video sau rularea jocurilor direct de pe unitate fara intreruperi.

 

 

 

Concluzie

 

Rocket Nano Rugged de la Sabrent vine sa ofere performante reale peste orice SSD SATA 3 intr-un pachet extern. In benchmark-uri cifrele se apropie de declaratiile producatorului, dar avand un SSD fara buffer DRAM viteza de transfer este putin instabila in jurul valorii de 1 GB/s. Totusi utilizarea unui astfel de SSD ofera o multime de flexibilitate si mai ales rezistenta datorita constructiei foarte solide. Este printre cele mai rezistente SSD-uri externe testate pana acum care poate fi servisat si acasa la nevoie. Se dovedeste a fi un SSD foarte util mai ales langa laptopurile puternice, dar cu putina stocare interna.

 

 

Rocket Nano Rugged se prezinta in linie in comparatie cu concurenta de la Crucial/SanDisk si Samsung. Acum asteptam momentul in care Sabrent va fi disponibil oficial in Romania. Pretul variantei de 2 TB este de ~300 Euro + transport, acesta este un pret rezonabil. Toata gama de produse Sabrent o gasiti pe Amazon DE  ( vezi oferta ) si Amazon UK ( vezi oferta ).

 

 

 Ghidul IT 2020 ©