Prezentarea EK Quantum Magnitude sTRX4 – Waterblock-uri pentru Threadripper ( Partea I )

Pentru cei care nu stiu cei de la EK sunt in topul fabricarii componentelor pentru raciri de tip custom loop pentru entuziasti. Ei au lansat recent seria de waterblock-uri sTRX4 din familia Quantum Magnitude. Pana acum pentru acest socket a existat seria Velocity, dar aceasta noua serie se anunta mult mai performanta. Procesoarele high-end din seria Threadripper 1000/2000/3000 merita sa fie racite corespunzator cu apa ( nu cu AIO-uri care acopera toata suprafata acestora ). In aceste loop-uri de racire custom nu doar performanta este importanta, dar si silentiozitatea.  “Familia” Magnitude sTRX4 vine in 4 variante care sa ofere toate acestea:

 

  • EK Quantum Magnitude sTRX4 Acetat + Cupru;
  • EK Quantum Magnitude sTRX4 Nickel + Acetat;
  • EK Quantum Magnitude sTRX4 Nickel + Plexi;
  • EK Quantum Magnitude sTRX4 Full Nickel;

 

Cele patru variante de waterblock-uri vin cu constructii din materiale diferite si fiecare cu potentialul sau de racire. Varianta Full Nickel este cea mai grea din aceasta selectie si ar oferi cea mai buna performanta de racire in raportul cu restul block-urilor. Alegerea unuia din block-urilor de mai sus tine si mult si de preferinta estetica a fiecaruia.

 

Specificatii cheie EK Quantum Magnitude sTRX4

 

  • Socket-uri compatibile: AMD sTRX4 /  TR4 si  SP3;
  • Disponibile in 4 variante: Nickel + Acetat/Plexi, Full Nickel si Acetat + Cupru;
  • La pachet vin cu pasta termica si prinderi de socket;
  • Greutate: Magnitude Full Nickel     |  Magnitude Nickel + Acetat  | Magnitude Nickel + Acetat.

 

Inspectie Vizuala a familiei Quantum Magnitude sTRX4

 

 

Cutiile pentru block-urile de TRX sunt imense in comparatie cu cele de AM4.

Cam asa arata cutia fiecarui waterblock Quantum Manginide sTRX4.

La cutie vine un imbus, suruburi de prindere si o pasta termica speciala.

Diferentele intre waterblock-ul TRX din seria Velocity si Magnitude ( ambele in varianta Nickel + Plexi )

EK Quantum Magnitude sTRX4 Nickel + Plexi arata foarte bine din fata si vine si cu iluminare RGB.

Suprafata de contact este imensa si ar trebui sa ofere un contact cat mai plat pentru procesor.

Marginea waterblock-ului este incriptionata cu Magnitude.

Iata si variantele EK Quantum Magnitude sTRX4 Acetat ( negru ) si Full Nickel ( argintiu ).

Ambele variante au aspecte diferite pentru mai multe directii estetice in realizarea unui loop custom pentru Threadripper.

Si marginile acestor block-uri sunt inscriptionate.

Suprafata de contact este cea care conteaza cand vine vorba de racirea corespunzatoare a unui Threadripper.

Aceste EK Quantum Magnitude sTRX4 livreaza asta si o constructie solida.

 

 

 

Ce este un Waterblock ?!

 

Un loop custom de racire pentru procesor este format din: Waterblock Procesor + Tubing ( furtune transfer lichid ) + Pompa ( recirculare lichid ) si Radiator ( pentru racirea lichidului cu ventiltoarele atasate ). Pe radiator/pompa/waterblock se ataseaza fitting-uri pentru a conecta tubing-ul intre componentele amintite.

 

Din toata expilicatia de mai sus, Waterblockul are rolul de a directiona lichid-ul cat mai aproape si eficient de suprafata procesorului pentru a prelua caldura degajata si a o duce spre radiator pentru a fi disipata cu ajutorul ventilatoarelor. Fiecare Waterblock are un design specific pentru fiecare tip de socket. Seria Quantum Magnitude pentru Threadripper este o serie care a primit un design diferit fata de seria Magnitude pentru LGA 1200 si AM4. Asta se intampla datorita suprafetei de contact mult mai mari a socket-ului TRX fata de AM4.

 

Suprafata de contact a unui block TRX ( stanga ) versus un AM4 ( centru jos ).

Dezasamblarea unui waterblock

 

Am luat un EK Quantum Magnitude sTRX4 Full Nickel si l-am desfacut pentru a vedea ce are la interior. Nu este nevoie sa le desfaceti voi pe ale voastre:

 

Pe cantar acest Full-Nickel are ~970 de grame, iar cel din Acetat abia daca atinge 460 de grame.

Desfacerea incepe prin utilizarea imbusului din pachet si desfiletarea celor 8 suruburi.

Pe partea opusa suprafetei de contact se afla o garnitura cu un jet-plate pentru captarea caldurii in lamele.

Colierul block-ului se detaseaza usor si poate fi schimbat cu unul colorat la nevoie.

Waterblock in sine vine cu alte trei garnituri si un block central.

Acest block central circula apa corespunzator pentru a oferi o eficienta termica cat mai buna.

La final mai ramane doar carcasa din aluminiu realizata la CNC.

Dezasamblarea este usor de facut si este recomandabil sa notati pasii si orientarile componentelor.

 

Utilizare

 

 

Seria de block-uri EK Quantum Magnitude sTRX4 face mult sens sa fie folosita in sistemele cu Threadripper 2000/3000 de 24/32 sau chiar 64 de nuclee. Ce bine ar fi fost sa am asa ceva cand am testat Threadripper 3990X ( vezi review ). Aceste procesoare pot fi racite cu un radiator de 360/420 mm intr-un mod optim pentru a stoarce cat se poate de multa performanta din acestea. Urmeaza in curand un material despre racirea Threadripper cu unul dintre aceste block-uri.

 

 

Pe partea de constructie aceste Waterblock-uri EK Quantum Magnitude sTRX4 impresioneaza pana la cel mai inalt nivel. Varianta Full Nickel care am desfacut-o fiind un exemplu excelent. Dupa cum s-a putut vedea in imagini, acest block vine realizant la CNC dintr-un block solid de aluminiu care insumeaza ~1 kilogram. Garniturile sunt si ele serioase si dezasamblarea usoara ofera o durata de viata a block-ului foarte mare si poate servisat acasa fara probleme. Variantele din Acetat si Chrom + Plexi sunt la fel de bine construite, dar nu sunt atat de grele. Varientatea celor trei block-uri ofera viitorilor utilizatori trei rute de configurare estetica a loop-urilor. EK include si RGB pentru varianta Acetat si Plexi, acestea au led-uri adresabile.

 

 

Concluzie

 

Seria Quantum Magnitude sTRX4 se alatura block-ului Velocity pentru socket-ul sTRX4/TR4. Toate aceste block-uri fiind compatibile fizic cu ambele socket-uri lansate de AMD pentru Threadripper pana acum. Cel mai probabil vor fi disponibile si pentru seria Threadripper 5000 care urmeaza sa se lanseze in Noiembrie 2021. Toate block-urile din seria Magnitude sunt realizate extrem de bine, iar cea mai impresionanta varianta ramane Full-Nickel de aproape 1 kilogram.

 

Abia astept sa revin cu partea a doua unde va voi arata de ce sunt capabile alaturi de Threadripper 1000 / 2000 si 3000.

 

 

 

Realizarea unui custom loop performant este costisitor, dar pentru entuziasti cu buget generos si care au pretentii de performanta si silentiozitate. Modelele prezentate mai sus sunt listate pe site-ul EK la preturi cuprinse intre 270 Euro si 320 Euro. Asta inseamna ca pe piata din Romania vor avea preturi cuprinse intre 1200 lei si 1600 lei ( numai waterblock-ul ). Pentru restul componentelor trebuie sa completati cu alt buget care variaza in functie de radiator, pompa si alte accesorii.

 

Un custom loop complet pentru Threadripper va poate costa lejer ~4000 lei pentru inceput sau chiar mai mult. Produsele EK sunt disponibile in Romania la Shop4PC ( vezi oferta lor ), iar block-urile Magnitude incep sa fie gasite AICI ( vezi produse ).

 

 



Ghidul IT 2024 ©