In anul 2019 vorbeam de randarea jocurilor bazata pe Inteligenta Artificiala sub forma Nvidia DLSS 1.0 ( vezi material ). In materialul de astazi am sa va prezint imbuntatirile oferite de noua generatie de DLSS 2.0. Pentru ca prima data am incercat DLSS pe o placa video de tip desktop, acum am sa ma joc cu un cip grafic Ampere care se gaseste in laptopul meu preferat ( Zephyrus G14 de la Asus ) . Totusi pana sa ajungem la prezentarea laptopului sa va explic de la 0 cam care este treaba cu DLSS-ul.
Ray Tracing-ul si DLSS sunt tehnologiile aduse de Nvidia odata cu lansarea RTX 2060/2070/2080 si 2080 Ti. Acum ca seria RTX 3000 a sosit randarea jocurilor in DLSS 2.0 este cu atat mai potenta si va permite FPS-uri mai multe fara pierderi de calitate. Faptul ca va fi testat pe un cip grafic mobil va fi cu atat mai interesant de vazut, se va vedea clar procentul extra de performanta oferit. Generatia a 2-a de Deep Learning Super Sampeling este mult mai capabila acum datorita retelei AI care este cam de 2 ori mai rapida fata de prima generatie. Aceasta este alimentata de Tensor Cores, DLSS 2.0 este o retea neuronală de deep learning mai noua si eficienta. Aceasta ofera maximizarea calitatii setărilor si creșterea rezolutiei de gameplay.
Imbuntatirile DLSS 2.0 fata de DLSS 1.0:
- Calitatea Imaginii – DLSS 2.0 oferă o calitate a imaginii comparabila cu rezoluția nativa în timp ce randează doar între un sfert și o jumătate dintre pixeli.
- Scalare pe toate tipurile de plăci video RTX și pe toate rezoluțiile – O nouă rețea AI foloseste eficient Tensor Cores pentru a executa de două ori mai repede decât DLSS 1.0.
- O singură rețea pentru toate jocurile – Primul DLSS avea nevoie ca rețeaua AI să fie pregatita pentru fiecare joc nou. DLSS 2.0 se pregateste folosind continut care nu este specific jocurilor video, livrând o retea generalizata care funcționează pentru toate jocurile.
- Opțiuni customizabile – DLSS 2.0 oferă utilizatorilor 3 moduri de calitate a imaginii ( Quality, Balanced, Performance si Ultra Performance ).
Ce avantaje ofera DLSS 2.0 pe un laptop:
- Performanta va fi imbunatatita pentru orice fel de model de GPU in varianta Max-Q si Max-P. Ruperea barierei de 60 fps va fi un lucru esential pentru jocurile care trebuie sa arate bine, dar sa fie si fluide. In cazul acestui G14 cu ecran de 120 hz trebuie jucat ceva competitiv si DLSS pentru a atinge acele ~120 fps.
- Chiar si 10-20% diferenta de FPS-uri poate face o experienta vizuala similara, dar mult mai fluida.
Specificatii cheie Asus G14
- Procesor: AMD Ryzen 5900 HS ( 8 nuclee si 16 Thread-uri );
- Placa Video: Nvidia RTX 3060 cu 6 GB de memorie;
- Memorie RAM: 32 GB DDR4 la 3200 mHz;
- Ecran IPS mat de 15.6 inch( AU Optronics ) cu rezolutie 1080P si luminozitate de ~400 niti;
- Stocare: SSD 1 TB;
- Greutate: 1.7 Kilograme;
- Ecran cu rezolutie QHD;
- Dimensiuni: 358.5 mm ( lungime ) x 255 mm ( latime ) x 17.9 mm ( grosime ).
Specificatii cheie Nvidia RTX 3060 Mobile
- GPU: GA106 Ampere;
- Nuclee CUDA: 3840;
- Memorie: 6 GB GDDR6 pe 192 biti;
- Frecventa GPU: 900 – 1283 – 1703 MHz;
- Frecventa memorie: 14000 Mhz;
- TDP: ~60-115W;
- Implementare Max-P ( Max Performance );
Inspectie Vizuala
Zephyrus G14 arata excelent pe gri si este un laptop compact, puternic si cu o greutate de 1.8 kilograme.
Partea de input ( tastatura si touchpad-ul ) sunt excelente.
Pad-ul are drivere Windows si tastatura are o aranjare buna si are o cursa faina.
Profilul acestui Zephyrus G14 este subtire si ofera portabilitatea mare alaturi de RTX 3060.
Balamaua ridica laptopul si ofera aer curat ventilatoarelor.
Baza laptopului are doua guri pentru tragerea aerului curat.
Sistemul de racire pentru RTX 3060 si Ryzen 9 sunt comune, dar exista doua ventilatoare ceea ce este foarte bine.
Exista patru guri de aerisire pentru laptop, in acest fel caldura va scapa cat mai repede din carcasa.
Zephyrus G14 arta bine pe toate partile.
Prezentarea laptopului
Zephyrus G14 este laptopul pe care voi face testele in DLSS 2.0 este un Asus G14 care vine dotat cu un RTX 3060 de 6 GB. Fiind un laptop de 14 inch si cu ecran QHD voi putea jongla intre rezolutia nativa si 1080P pentru a stabili clar ce se poate face cu DLSS 2.0 pe mobil. Configuratia Ryzen 9 + RTX 3060 Max-P ofera utilizatorilor cea mai consistenta performanta pentru jocuri si productivitate.
Ecranul de 120 Hz si dimensiunile compacte ofera experiente fluide de joc in orice imprejurare. Pe partea estetica Zephyrus G14 vine in varianta gri cu design simplu si foarte aratos. Indiferent ca te joci sau vrei productivitate acest laptop te va ajuta sa nu iesi in evidenta oriunde te-ai afla.
Pregatirea de testare
Pentru partea de testare am ales jocurile care arata foarte bine ca si grafica pentru a putea evalua calitatea cu si fara DLSS aplicat. Pentru seria de teste am ales CyberPunk 2077 si WatchDogs Legion. Aceste doua titluri vor fi testate pe rezolutia nativa QHD a laptopului, dar si pe rezolutia FullHD. Pentru a masura performantele am sa analizez atat vizual cat si dupa FPS obtinute pentru a vedea cam care este sporul real de performanta adus de tehnologia DLSS 2.0.
Va fi foarte interesant de vazut cum va arata performanta pe mobile cu DLSS activat si cu el oprit. Asa ca va invit sa vedeti cum s-a descurcat RTX 3060 Max-P din Asus G14.
Analiza Imaginilor
In urmatoarele randuri voi analiza calitatea imaginii si performantele comparative cu si fara DLSS. Pentru asta am ales CyberPunk 2077 si WatchDogs Legion, doua jocuri cu grafica excelenta pentru a putea vedea diferentele de randare a profilelor DLSS. Printre aceste profile se numara Quality, Performante si Ultra Performance. Diferentele de randare vor afecta calitatea imaginilor, dar va oferi performante extra care pot face diferenta intre fluid si mai putin fluid. Mai ales pe laptop-uri unde conteaza fiecare strop de performanta.
CyberPunk 2077
Cu DLSS OFF cadrul arata foarte bine si detaliat.
DLSS Quality ofera performanta in FPS cu minim impact vizual. Sharpness-ul se pierde insesizabil la 1080P.
Pe modul Performance detaliile din umbra sunt afectate, dar pentru roaming prin Night City nu va afecta sever calitatea ( mai ales ziua ).
Modul Ultra Performance permite rulajul CyberPunk 2077 la FPS mai mult, dar afecteaza nivelul de detalii general destul de tare.
Se poate folosi in multe cazuri doar ca ultima optiune.
WatchDogs Legion
Un cadru sharp si cu textura multa cu DLSS OFF.
DLSS Quality arata la fel de bine, diferentele de calitate sunt imperceptibile in scenele de zi.
In modul DLSS Performance diferentele sunt subtile la sharpness si texturi, dar clar imaginea nu are mult de suferit.
Comportamentul DLSS cand vine vorba de calitate depinde si de momentul zilei si mood-ul fiecarui joc.
Performanta DLSS 2.0
Pe partea de performanta DLSS 2.0 ar trebui sa ofere cat mai multe FPS-uri, iar pentru asta am rulat o serie de benchmark-uri in Legion si CyberPunk 2077 pentru a vedea cam cum se descurca RTX 3060 cu DLSS On/OFF si diversele profiluri de randare ale acestuia. Iata ce a iesit:
La 1080P in Legion se pot vedea diferente de performanta cu pana la 75% fluide.
Acum tine si de fiecare dintre voi cum alege sa ajusteze profilul DLSS.
La 1440P diferentele de FPS sunt ceva mai mici, dar este de asteptat data fiind rezolutia.
RTX 3060 in varianta mobila ofera o experienta buna de joc la setari Ultra.
Daca am fi redus nivelul de detalii deja am putea “sparge” bariera de 100 fps.
CyberPunk 2077 cu al sau profil Ultra Performance in DLSS aproape ca ajunge la 100 fps maxim de la 48 fps cu el oprit.
Performanta in fps la DLSS Quality versus OFF este mai mare cu 20+ fps ceea ce inseamna o imbunatatire de ~50%.
La 1440P FPS-urile abia daca ajung la nivelul unui monitor de 60 Hz cu mari eforturi.
Performanta DLSS 2.0 totusi aduce fluiditate la 1440P.
Concluzie
Alegerea unui laptop cu RTX 3060 cu varianta mobila s-a dovedit a fi o idee foarte buna pentru a arata capabilitatile tehnologiei DLSS. Alaturi de CyberPunk 2077 si WatchDogs Legion, tehnologia DLSS 2.0 a facut o treaba minunata, iar in unele scenarii de super sampeling FPS-urile fiind aproape. Asta a facut diferenta mai ales in CyberPunk unde la 1440P obtineam sub 30 fps si am ajung lapeste 40 fps unde fluiditatea era imbunatatita.
Titlurile de generatie noua vor beneficia imens de aceasta technologie, iar varianta 3.0 este cel mai probabil in dezvoltare. Cei mai avantajati de DLSS vor fi cei care au placi video modeste si vor performante extra doar cu o schimbare de setare si nu sunt deranjati de putin sharpness in minus contra unui plus de fluiditate.
DLSS 2.0 se dovedeste a fi un boost de performanta care vine in ajutorul celor care aleg laptopuri cu RTX 3050 Ti/3060 si vor sa se joace titluri nou aparute. A fost o experienta interesanta alaturi de Zephyrus G14 si va invit sa achizitionati toate configuratiile de G14 de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea blogului. Va Multumesc!