Review iStorage diskAshur M2 – Un SSD extern criptat in format M.2

Prin 2017 am vorbit ultima oara despre un SSD extern de la iStorage ( vezi review  diskAshur 2 SSD ). Mereu am fost un fan al solutiilor de stocare portabile criptate, pentru se mai intampla sa pierzi date si ar fi ideal sa nu ajunga pe mainile altora ( chiar daca ramai fara dispozitiv, aitpfprmat- ). Cei de la iStorage au lansat diskAshur M2 recent, acesta este un SSD intern M.2 care a primit cateva straturi de protectie prin criptare si contructie. Formatul M2 face ca unitatea sa fie una subtire si portabila, iar ca bonus se ofera rezistenta la apa cerfiticata IP68. Cu o greutate de doar 82 de grame si o grosime de doar 12 mm, acest SSD extern se prezinta intr-un format de smartphone nu de stocare externa.

 

 

iStorage diskAshur M2 este un SSD cu certificare FIPS 140-3 Level 3 care permite setarea de coduri PIN pentru utilizatori multiplii ( Admin si gazde ). Microprocesorul Criteria EAL 5+ se ocupa de tot ce inseamna criptare, iar tastatura fizica este rezistenta la uzura pentru a nu lasa urme dupa introducerea codurilor PIN. Atacurile de tip “Bruite Force” sunt dificil de implementat datorita procesorului mentionat mai sus. La interior SSD-ul este acoperit de o “glazura” expoxy pentru a face dificila indepartatrea cipurilor de NAND de pe PCB. Rezistenta la apa si praf este data de carcasa metalica si garnitura cu care vine SSD-ul la baza. Acest diskAshur M2 pare sa fie rezistent si la socuri mecanice si zdrobire.

 

 

Specificatii cheie diskAshur 2 SSD:

 

 • Certificare de securitate: FIPS 140-3 Level 3;
 • Criptarea hardware este asigurata de modulul AES-XTS cu 256 biti;
 • Criptare Hardware 100% (  procesor Common Criteria EAL 5+ );
 • Compatibil cu orice sistem de operare ( functioneaza si ca unitate de bootare );
 • Mecanism de protectie impotriva atacurilor de tip “Brute Force Hack “;
 • Functie de “autodistrugere”/ autoblocare / Circuit de timp variabil;
 • Interfata de conectare: USB 3.2;
 • Disponibil in capacitati curpinse intre 120 GB si 2 TB;
 • Performanta SSD: 370 MB/s scriere si  370 Mb/s citire;
 • Carcasa si tastatura rezistente la apa si praf cu certificare IP68;
 • Tastatura are aplicat un strat de expoxy;
 • Greutate: 82 grame;
 • Dimensiuni: 111 mm x 45 mm x 12 mm.

Inspectie Vizuala

Cutia vine cu un sigiliu pentru a fi sigur ca vine ambalat direct de la fabrica.

Cutia are design simplu, iar la interior se gasesc 2 cabluri si un manual.

Manualul in sine este detaliat si ofera informatii usor de inteles despre produs si configurare.

Cam asa arata DiskAshur M2 in husa exterioara din metal.

Conectorul SSD-ului nu este un USB-C, dar va trebui sa ne multumim cu unu clasic.

Corpul SSD-ului este metalic si mai subtire.

SSD-ul vine cu o garnitura care ermetizeaza capacul metalic de corpul SSD-ului.

DiskAshur M2 vine cu o tastatura cauciucata care nu lasa urma in timp pentru a trada combinatia folosita.

DiskAshur M2 in husa de transport.

Mi-ar fi placut sa vad o agatatoare pe SSD-ul in sine/husa metalica.

 

Utilizare

 

Stocarea datelor in cantitati mari si mici fara criptare de baza este foarte des intalnita. In ultimii ani a mai crescut awareness-ul din acest punct de vedere, dar mai este mult pana departe totusi. Noul diskAshur M2 vine sa completeze portofoliul actual de la iStorage. Acest SSD este un  nou format inspirat de SSD-urile interne M.2 PCIe ( vezi articol complet despre acestea ). Cu ajutorul acestui nou model utizatorii pot transporta pana la 2 TB de date sub “scutul” unei criptari hardware de calitate. DiskAshur M2 este ideal pentru urmatoarele scenarii:

 

 • Lucrul si transportul documentelor/datelor sensibile este o activitate recurenta in afacerile mici si mijlocii.
 • Pentru pastrarea copiilor de acte/facturi ca o arhiva sub lacat intr-un spatiu restrans.
 • Potrivit pentru orice mediu de lucru unde se cer medii certificare GDPR a datelor.

 

Instalarea se face usor si fara probleme si nu avem nevoie de drivere sau software special pentru a putea accesa continutul. Sistemele de operare compatibile sunt : MacOS, Windows,  Linux,  Chrome si altele. Compatibilitatea indiferent de platforma si OS ofera un strat de extra flexibilitate in utilizare pentru dezvoltatori si o multime de alte domenii. Posibilitatea de migrare datelor sensibile se face pe mai multe sisteme cu diferite OS-uri reprezinta un mare plus pentru un dispoztiv de stocare criptat.

 

 

iStorage diskAshur M2 are integrat procesorul Common Criteria EAL 5+ care asigura criptarea hardware in proportie de 100%. Criptarea este realizata cu ajutorul standardului AES-XTS cu 256 biti, iar datorita acestor doua elemente mentionate anterior dispozitivul optine certificarea FIPS 140-3 Level 3. Aceasta certificare reprezinta o aprobare a guvernului SUA in legatura cu utilizarea dispozitivelor de stocare criptata. Pentru a ajunge la o astfel de certificare producatorii trebuie sa se ghideze dupa o multime de parametrii.

 

 

Programarea codurilor de acces se face usor si nu dureaza mai mult de 5 minute o astfel de operatiune. Dispozitivul stie sa se deconecteze automat dupa cateva minute de nefolosire, pentru a evita accesul de informatii cand esti departe de calculator. DiskAshur M2 se poate configura atat cu coduri de Admin cat si cu coduri de utilizator care pot folosi o parte din memorie, dar cu privilegii limitate. Pe langa toate acestea dupa un numar de ~10 introduceri gresite memoria se poate auto-formata si va distruge irecuperabil informatiile de la interior.

 

 

Constructia SSD-ului M2 este solida si in stransa legatura cu securitatea despre care am vorbit mai sus. La baza diskAshur M2 este un SSD ca in imaginea de mai sus, dar peste el este turnat un strat gros de expoxy care va face extragerea cipurilor NAND si citirea lor imposibila. aca se va incerca sunt mari sanse ca in procesul de extragere cipurile sa fie distruse. Tastatura este cauciucata si ofera rezistenta la uzura. Pe langa toate aceste avantaje, nu trebuie sa uitam faptul ca SSD-urile in sine sunt rezitente la socuri mecanice, iar certificarea IP68 ofera memoriei capabilitati submersibile.

 

Performanta

 

iStorage diskAshur are un M.2 la interior care prin intermediul interfetei USB ar trebui sa livreze viteze maxime de 550 MB/s la citire si scriere. Interfata externa cam limiteaza SSD-ul, dar avand in vedere stratul de criptare hardware este o un mix de performanta/securitata suficient.

 

AIDA 64 ne spune ca la interior se afla un SSD WD Blue de 500 GB ( vezi produs ).

Acest SSD este ~300 lei, iar restul pana la 1300 lei sunt implementarile celor de la iStorage.

Am testat SSD-ul si iata ce am obtinut:

 

CrystalDisk arata cifre de ~360 Mb/s.

ATTO ofera o multime de transferuri mai concludente care arata exact scalarea performantelor.

In Atto se pot vedea si operatiunile IO.

Anvil ofera cifre similare cu benchmark-urile de mai sus.

Citirea datelor din M2 se face cam cu ~295 MB/s in mod constant.

Scrierea se face cam cu ~220 MB/s de pe M2 pe alt SSD PCIe 4.0.

 

Performantele lui diskAshur M2 sunt rezonabile, iar SSD de la interior este un model de buget care ar trebui sa fie durabil 2-3 ani. Totusi ma asteptam la un Samsung sau ceva cu durabilitate mai mare, acest model vine cu 200 TB de scrieri pentru cipurile NAND. Unitatea de stocare este foarte buna pentru transferuri rapide intre  orice platforme.

 

Concluzie

 

iStorage diskAshur M2 este un SSD standard Western Digital peste care s-a aplicat expoxy pentru protectie impotriva accesului fizic la cipurile NAND. Pe langa asta s-a integrat un cip de criptare hardware si acces pe baza unui cod de acces. Poate fi folosit de un Admin si alte persoane in cadrul unei companii. Pe langa securitate acest SSD vine cu rezistenta la apa si praf datorita garniturii si armurii metalice. Socurile mecanice si zdrobirea sunt si ele pe lista de “aptitudini”. Pe scurt acest M2 este sigur si foarte rezistent fizic indiferent de utilizare si mediul in care este folosit. Pe partea de performanta cifrele arata decent, iar faptul ca se face criptare a datelor, performantele sunt chiar bune. Pacat totusi de rezistenta SSD-ului de la interior. Puteau sa aleaga un model mai durabil.

 

 

 

iStorage diskAshur M2este disponibil in capacitati cuprinse intre 120 GB si 2 TB. Preturile incep de la ~750 lei pentru 120 GB si ajung la ~2700 lei pentru 2 TB. Nu sunt disponibile in Romania la momentul scrierii acestui articol, dar pot fi gasite pe AMAZON UK ( vezi oferta ) si AMAZON DE ( vezi oferta ). Preturile sunt destul de mari, dar dupa cum am zis nu sunt pentru toata lumea aceste jucarii. Pentru cei care securitatea datelor conteaza acest tip de stocare este nepretuit.Ghidul IT 2020 ©