Review WD Red Plus 14 TB – Stocare accesibila pentru sistemele NAS

Seria de HDD mecanice de la Western Digital include serii multiple pentru stocare pe NAS-uri. Cel mai nou membru este WD Red Plus care este o varianta intermediara intre RED Pro ( vezi review ) si RED Standard. Aceasta noua serie vine cu capacitati cuprinse intre 1 si 14 TB, iar la testare a sosit varianta cea mai mare de capacitate. HDD-ul WD Red Plus de 14 TB vine cu un “motor” care invarte platanele la 7200 RPM si alaturi de platane mai are inclus un buffer de 512 MB. Aceasta serie este orientata entuziastilor care vor un raport bun intre cost de achizitie si capacitate de stocare.

 

 

Viteza de transfer maxima declarata pentru modelul de 14 TB este de 210 MB/s, iar citirea s-ar putea face cu putin peste aceasta valoare ( maxim 250 MB/s ). Avand astfel de performante RED Plus se incadreaza sa fie utilizat in retele interne de 2.5 GbE fara probleme. Red Plus 14 TB vine cu dotari echilibrate si orientare catre utilizatorii de acasa care le vor folosi la stocarea de date intr-un NAS/DAS cu maxim 8 HDD-uri. Tehnologia proprietara NASware 3.0 ofera unitatilor eficienta si performanta echilibrata in utilizarea mediilor unde disponibilitatea 24/7 este esentiala.

 

 

Specificatii cheie WD Red Plus 14 TB

 

  • Interfata SATA 3;
  • Format: 3.5 inch;
  • Capacitate: 14 TB ( 12.73 TB utilizabili );
  • Buffer: 512 MB;
  • Viteza Rotatie: 7200 RPM;
  • Workload Rate (TB/year): 180 TB ( 540 TB in total pe perioada garantiei );
  • Recomandat pentru sistemele NAS si matrici RAID;
  • Greutate: ~640 grame;
  • Garantie: 3 ani;

 

Inspectie Vizuala

 

 

WD RED Plus de 14 TB este un HDD incapator si la exterior destul de solid.

Pe partea din spate se gaseste placa de baza si se pot observa si pinii interfetei SATA 3.

Interfata de conectare este SATA 3 ( 6 Gb/s ) care poate sa ofere lejer viteze de 200 MB/s la citire si scriere.

 

Nevoia unui astfel de HDD de mare capacitate apare pentru cei care au NAS-uri cu doar 2 bay-uri.

RED Plus mai este bun pentru cei care vor volume de peste 50 TB intr-un nr cat mai mic de unitati mecanice.

 

Utilizare

 

 

Seria RED Plus de la Western Digital se adreseaza utilizatorilor de acasa si proprietarilor de mici afaceri ( SMD ). Viteza de rotatie de 7200 RPM si bufferul de 512 MB al variantei testate sunt doua aspecte care merita luate in seama la achizitia de HDD-uri. Utilizarea unui disc mecanic de mare capacitate trebuie facuta insa cu bagare de seama, pe masura ce capacitatile cresc,  riscurile se maresc pentru pierderile masive de date. Cei dintre voi care au nevoie de HDD de mare capacitate asigurati-va sa le folositi doar in RAID 1, 5, 6 sau 10.

 

 

WD Red Plus este o serie cu performante echilibrate in raport cu pretul de achizitie. Aceasta serie este sub seria Red Pro si peste RED lansat in urma cu multi ani. RED Plus de 14 TB se potriveste cel mai bine pentru instalarea in sisteme de tip NAS/DAS cu maxim 8 unitati instalate. Pentru cei care va doriti matrici RAID peste 8 discuri apelati la seria Red Pro. Workload-ul modelelor Plus este de 180 TB de scrieri pe an ( garantate sa functioneze pentru ~3 ani ), asta inseamna ca un HDD ar avea o durabilitate totala de 540 TB de scrieri ( Cam cat are un WD Gold intr-un singur an ).  Acest model poate fi folosit in orice imprejurari unde este nevoie de durabilitate si performanta absoluta pentru interfata SATA 3.

 

 

Scenarii de utilizare:

 

  • Integrarea intr-un RAID intern pe un workstation ( musai cu controller RAID – exclus cele software );
  • Integrarea in sisteme de stocare de tip DAS sau NAS cu pana la 8 discuri;;
  • Se poate folosi in Rack-uri standard pentru HDD de 3.5 inch pentru back-up classic;
  • WD Plus se poate folosi pentru back-up pasiv in carcase anti-statice ( depozitate in sertar ).

 

 

 

 

Performanta declarata de Western Digital pentru RED Plus se invarte in jurul valorilor de ~200 MB/s la citire si scriere. Chiar daca interfata SATA 3 este capabila sa ajunga la ~500 MB/s la citire si scriere, HDD-urile de 7200 RPM nu ajunga sa satureze mai mult de ~40-50% din banda disponibila pe interfata SATA 3. Am supus seria RED Plus la cateva teste si am ilustrat si in cateva chart-uri performanta fata de seriile RED Pro si Gold.

 

 

WD RED Plus 14 TB

 

 

CrystalDisk si ATTO arata performante mai slabe la citire ca la scriere ( acest lucru se intampla de obicei la HDD se supraveghere ).

In Anvil Pro unitatea WD RED Plus arata cifre de citire mai slabe ca cele de scriere.

 

Testele Sintetice in AS SSD arata cifre mixte.

In testul real de scriere am obtinut 165 MB/s la transferul a 40 Gb de fisiere.

Citirea in conditii reale ofera peste ~200 Mb/s in mod constant la setul de date scris mai sus.

 

 

Test Comparative cu Red Pro si Gold

 

 

Comparativ cu Pro si GOLD acest Plus vine cu o penalizare de viteza chiar daca are 512 MB buffer si 7200 rpm.

 

Concluzie

 

Seria WD Red Plus ofera echilibrul intre performanta si costuri per TB pentru utilizatorii de acasa. Vitezele de scriere si citire au o medie de 160 MB/s, aceste cifre fiind performante rezonabile pentru utilizarea in NAS-uri cu conexiune Gigabit sau 2.5 GbE ( vezi testele de conexiuni ). Performanta obtinuta fata de cea declarata difera destul de mult. WD Red Plus ofera durabilitate mai mare fata de seria RED, in timp ce seria Gold are pedigree de HDD Enterprise. Viteza de rotatie de 7200 rpm este principalul diferentiator fata de seria RED, de aici venind si performanta. Sunt curios si de experienta pe termen lung cu aceasta unitate si am sa revin asupra acestui aspect.

 

 

WD Red Plus de 14 TB au preturi medii de ~2200 lei ( 154 lei per TB ) . Toata seria de HDD WD pentru utilizarea cu matricile RAID ( NAS-uri si DAS-uri ) sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!

 

 Ghidul IT 2020 ©