Preview CyberPunk 2077 – Un exemplu reusit de implementare RTX

In ultimele saptamani a fost un hype colosal cu privire la CyberPunk 2077. Acest joc care incadreaza in genul Role-Play vine pe final de 2020 sa ne inampine cu o grafica de top. La baza acestei grafici sta technologia RTX de la Nvidia, iar cu noile placi Ampere din seria RTX 3000 acest titlu  arata foarte bine. CyberPunk 2077 suporta technologia RTX si DLSS 2.0. Cu un RTX 3090 ( vezi review ) se poate atinge ~60+ FPS la 4K, dar pentru a testa acest joc am la indemana un Aorus Xtreme RTX 3080. CyberPunk 2077 pare sa fie cel mai complex titlu care se bucura de RTX + DLSS.

 

 

Experienta de joc oferita de teasere pana acum nu pare sa dezamageasca. Se observa  ca CyberPunk 2077 are medii inconjuratoare detaliate si complexe in care jucatorii vor naviga pentru a indeplini misiunile. In randurile urmatoare am sa va arat experienta mea scurta cu acest titlu si am sa incerc sa nu va dau prea multe spoilere.

 

 

 

Cerinte de Sistem

Cerintele de sistem oficiale pentru cele 4 profile de setari grafice.

Cerintele de sistem al profilelor RTX.

Posesorii de RTX 2060 vor putea rula RT Minimum la 1080P fara probleme.

 

Inspectie Vizuala RTX 3080 Aorus Xtreme

 

La cat de masiva este aceasta implementare chiar merita o prezentare vizuala. Este genul de placa video care ofera racire de top pentru un joc atat de prietentios.

 

Aorus Xtreme RTX 3080 are o prezenta masiva pe birou, atat placa cat si cutia.

Placa are un backplate metalic si o gura de aerisire + iluminare RGB.

Placa are o grosime considerabila.

Aorus Xtreme RTX 3080 vine cu 3 x DP + 3 x HDMI – Cea mai bogata conectivitate pentru implementarea 3080.

Aorus Xtreme RTX 3080 vs RTX 2080 Ti – 2 sloturi vs 4 sloturi.

Placa vine cu 3 x 8 pini pentru alimentare. Masurat placa are un consum in load de ~374W.

Asa arata aranjarea memoriei si a VRM-urilor.

Racirea masiva vine cu mult aluminiu si  cupru pentru o distributie a caldurii eficient catre ventilatoare.

Cei de la Aorus nu au facut economie nici de pad-uri termice.

 

 

 

Meniu – Interfata – Setari

 

 

Meniul Principal.

Am intrat in meniu si iata setarile de sunet.

Sensibilitatea perifericelor in joc.

Setarile de gameplay ofera Aim Assist si afisarea tutorialelor.

In meniul de grafica se gasesc 4 profiluri de render ( low – medium – high si ultra )

Peste astea se adauga RayTracing + modulul DLSS 2 ( Quality – Performance – Ultra Performance ).

Echilibrand aceste setari in functie de configuratie o sa ajungeti sa jucati CyberPunk 2077 fluid sau calitativ.

Setarile de rezolutie sunt la video.

Setarile de interfata.

Configurarea controalelor din tastatura si mouse pentru diversele activitati din joc.

 

 

Meniul jocului este usor de navigat, iar tab-ul de grafica ofera schimbari rapide de setari pentru a vedea rapid efectele date de RTX ON/OFF si DLSS 2.

 

 

Experienta de joc

 

 

CyberPunk 2077 promite o experienta de joc interactiva care se bazeaza pe scenarii usor diferite in functie de conversatiile/interactiunile cu personajele din joc. Pe langa asta mediu in care personajul principal se invarte este unul mare, imersiv care se bazeaza pe roaming mai mult noaptea decat ziua.Pentru a incepe jocul trebuie sa iti alegi o clasa din cele trei disponibile si sa configurezi tipul de personaj.

 

Nomad – Street Kid si Corpo sunt categoriile disponibile.

Dupa alegerea categoriei personajul trebuie configurat fizic si ii sunt alocate puncte de abilitati ( forta – inteligenta – reflexe – abilitati tehnice sau factor de coolness 😀 ).

 

 

Jocul incepe cu personajul pe nume V ( configurat mai sus ), acesta trebuie sa completeze o serie de misiuni care ii amplifica punctele de abilitate si reputatia in Night City. Personajul se incadreaza in descrierea jocului CyberPunk 2077, adica este un om hybrid cu parti de exoschelet din anul 2077. Personajul in sine este un fel de soldat robotizat in haine de civil. Multimea de personalizari este coplesitoare, iar fiecare jucator are suficient de multe alegeri de facut cand vine vorba de haine, par si abilitati ( ca in viata reala ). Pe masura ce evoluezi si faci anumite misiuni personajul poate fi imbunatatit. Ce am povestit mai sus tine de categoria CyberKid, pentru celelalte doua clase raman inca ne explorate. Pentru a aprofunda jocul doar cu cele trei fire principale de poveste ( 1 din fiecare clasa ) este nevoie de minim 120 de ore de joc, iar pentru misiunile separate ai nevoie sa diblezi/triplezi durata de joc. CyberPunk 2077 ofera multe experiente la un pret onest.

 

 

 

 

Muzica prezenta in CyberPunk 2077 s-a adaptat pe tematica jocului, iar cei care au ales melodiile se vede clar ca stiu ce fac. Efectele speciale se aud foarte bine si ofera o reala imersie auditiva in misiuni si deplasariile de tip free-roam din aglomeratie. Cu perechea potrivita de boxe/casti CyberPunk 2077 se va auzi excelent.

 

 

 

Experienta primelor ore de joc este interesanta, plimbarea prin Night City fiind una placuta. Sunt multe de vazut si te simti exact ca un turist real intr-un oras nou. Misiunile te pun in cele mai diverse situatii, acum te impusti in strada, iar peste doua-trei misiuni esti imbracat la costum si escaladezi un turn cu echipamente sofisticate. Imi place diversitatea oferita de joc, dar nu am de gand sa va stric experienta totala a acestui titlu.

 

 

 Performanta si Implementarea RTX si DLSS 2.0

 

Echipa CD Red Projekt si Nvidia au colaborat foarte aproape pentru a aduce experienta RTX On si DLSS 2 posesoriilor de placi grafice Ampere/Turing. Cei care s-au “luptat” cu scalperii sa faca rost de un RTX 3070/3080 si 3090 de la Nvidia vor avea cea mai mare satisfactie cu acest titlu. Pe langa implementarea RTX jocul vine si cu DLSS 2.0. Modulul de Deep Learning Super Sampling este implementat in asa maniera incat randarea se poate focusata pe Calitate/Performanta sau un echilibru intre acestea. Arhitectura Ampere ofera cea mai imersiva experienta in joc, iar pentru a putea completa aceasta experienta ai nevoie si de componente puternice pe langa un RTX 3080.

 

Pentru a rula CyberPunk 2077 am folosit urmatoarea configuratie:

 

  • Procesor: Ryzen 3700X;
  • Placa de baza – ASRock Taichi X570;
  • Placa Video – Nvidia RTX 3080 ( Aorus Extreme );
  • SSD: Sabrent Rocket 4.0  2 TB ( vezi review );
  • RAM – 2 x 8 GB de memorie Aorus RGB la 3200 Mhz.
  • Cooler – IceGiant ProSiphon Elite;
  • Pasta termica: Thermal Grizzly Kyronaut;
  • Sursa: Seasonic Prime Platinum de 1300W;
  • Carcasa: Streacom BC1.

 

 

Am rulat pe sistem CyberPunk si iata ce rezultate am obtinut:

 

  • 1440P – ULTRA – NO RTX – No DLSS  ~77-82
  • 1440P – ULTRA – RTX ULTRA – No DLSS  ~45-87
  • 1440P – ULTRA – RTX ULTRA – DLSS Quality   ~53-62
  • 1440P – ULTRA – NO RTX – DLSS Ultra Performance ~72-81

 

Update!!!

 

Am jucat cateva ore CyberPunk alaturi de Aorus Xtreme RTX 3080 pe TV 4K de 65 inch de la Sony. Curiozitatea m-a impins de la spate sa vad cat de bine se descurca implementarea asta extrema de la Aorus si iata ce rezultate am obtinut:

  • 4K – Ultra RTX + No DLSS – 11-19 fps;
  • 4K – Ultra RTX + DLSS Quality – 32-45 fps;
  • 4K – Ultra ( no RTX ) + Ultra Performance DLSS – 60-78 fps;
  • 4K – Ultra ( no RTX ) + Performance DLSS – 43-52 fps

 

 

Scena testata a fost random si eram la exterior pe timp de zi cu o cladire din sticla in fata. FPS-urile sunt consistente pentru QHD si experinta vizuala maxima in timpul jocului. Urmeaza si alte teste 4K cu 3080 si 2080 Ti.

 

 

Jucand CyberPunk 2077 cu RTX ON am vazut Night City cu alti ochi. Efectele cele mai observabile date de ray-tracing se gasesc in plina zi cand straluceste soarele pe obiecte si umbrele lor. Cand soarele apune si luminile din Night City se aprind. Placile cu Ray-Tracing au mult de lucru si pentru cei cu hardware puternic imbunatatiriile vizuale sunt sesizabile si adauga un plus de realism. Iluminarea stradala, baltiile, sticla cu reflexii din mediul inconjurator sunt redate nemapomenit de bine si de realist. Pentru a va arata asta iata o mica galerie foto surprinsa cu modul foto din joc:

 

 

RTX OFF intr-o balta.

RTX ON in aceeasi balta arata o reflexie a stalpilor.

RTX OFF sub un pod cu o balta in fata.

RTX ON ofera mai mult realism in astfel de scene.

In aceasta imagine si RTX OFF arata foarte bine.

RTX ON ofera in aceasta scena avantaje minime, dar cu putina atentie in zona geamurilor se observa.

RTX OFF.

RTX pornit se observa cel mai bine pe cladiri.

Si scenele contra soarelui ofera diferente notabile cu RTX ON si OFF.

 

 

Acum ca ati vazut partea de RTX ON, urmeaza sa ma leg si de DLSS 2.0 si beneficiile acestuia. Testele rapide cu DLSS On/Off sunt disponibile mai sus. Ruland jocul am putut sa vad cu RTX 3080 Aorus Extreme un surplus mediu de ~5-10 FPS la 1440P ( Profil ULTRA + RTX ). In raport cu DLSS dezactivat, primim un surplus de ~10% ceea ce nu este deloc neglijabil, mai ales in momentul in care nu avem prea multe FPS-uri de la bun inceput. Daca ne folosim de modul Performance/Ultra-Performance detaliile fine isi pierd acuratetea, dar cand ai un RTX 3060 si vrei un framerate decent, sacrifici putin din calitate. DLSS 2.0 vine ca un boost de performanta de care te poti folosi pentru a rupe 30/60 fps la 1080P/1440P. Experienta cat mai fluida in acest joc este musai, CD Red Projekt au facut treaba buna. Pe masura ce bug-urile se vor fixa, CyberPunk 2077 va deveni un titlu si mai placut de public.

 

 

 

Concluzie

 

CyberPunk 2077 este un joc aratos, care este ca vinul, va fi mai bun pe masura ce vremea trece si bug-urile sunt rezolvate. Cerintele hardware nu sunt mici, dar pe un i5/Ryzen 5 + 16 GB RAM si un RTX 2060 poti rupe cu DLSS On 60 fps fara probleme la 1080P. Implementarea RTX este si ea cea mai avansata pe care am vazut-o intr-un joc pana acum, mai sunt lucruri de imbunatatit, dar baza jocului este solida. In cateva luni jocul va fi fara repros si va ramane un benchmark solid cu ajutorul caruia placile video din anii viitori vor fi masurate.

 

 

CyberPunk 2077 este disponibile pe Steam/GOG/EPIC, dar si in magazinele online la un pret de ~60 Euro. Un pret corect pentru un joc cu mult potential, iar de apreciat ramane faptul ca este disponibila o singura metoda de achizitie ( fara deluxe/platinum/ultimate edition ). Jocul poate fi achizitionat de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 



Ghidul IT 2024 ©