Prezentare si Review Synology SAT5200 – SSD-uri ultra durabile pentru NAS

Synology este un nume de top in industria de sisteme de tip NAS de ceva ani incoace. In ultimii ani am testat o multime de sisteme NAS si mereu au reusit sa convinga prin usurinta de utilizare. In articolul de astazi am sa va prezint noile lor SSD-uri de 2.5 inch dedicate mediului Enterprise. Seria se numeste Synology SAT5200 si este disponibila in capacitati cuprinse intre 480 GB si 3.84 TB. Acum ceva timp am testat si SSD-urile IronWolf tot cu capacitate de 3.84 TB ( vezi articol ). Seria aceasta de SSD-uri este disponibila si in varianta M.2 pentru functionare ca medii cache alaturi de seria DSX20+ si placile de expansiune ( ex: DS1819+).

 

 

 

Synology SAT5200 vin cu o durabilitate de ~4 ori mai mare in toate variantele de capacitate fata de SSD consumer. Mai exact modelul Synology SAT5200 de 480 GB venit la test ofera Terabytes Written (TBW) de 1145 TB pentru parcursul de ~5 ani de utilizare ( durata garantata ). Aceasta valoare este mai mare in medie de cam 4 ori fata de SSD consumer. Pe partea de performanta aceste SSD-uri ating pragul de ~500 MB/s la scriere si citire. Mediul de exploatare nu este unul pentru consumer, dar este interesant de analizat un astfel de produs. In randurile urmatoare voi testa si voi detalia utilitatea acestor drive-uri.

 

 

Specificatiile de baza pentru gama SAT5200.

 

Inspectie Vizuala

 

Am primit la pachet defapt 4 x Synology SAT5200 de 480 GB. Acestea vin cu interfata SATA 3.

SSD-urile se pot prinde in bay-urile NAS-urilor cu suruburi sau cu prinderi rapide.

Eticheta produsului este standard cu design Enterprise-ish :).

M-am incumetat sa si desfac unul pentru a va arata cam ce se gaseste la interior.

Pe partea inferioara se gasesc 8 locuri pentru cipurile NAND ale SSD de capacitate mai mare.

Se vad si doua locuri pentru cache-ul DRAM.

In fata se gasesc 5 cipuri NAND alaturi de controller-ul Phison si 2 module cache DRAM de la Hynix.

Controller-ul Phison PS3112-S12DC este unul din clasa Enterprise.

Modulele de cache si PS3112-S12DC sunt racite cu pad-uri termice pentru a oferi performanta de top in functionarea 24/7.

Gata prezentarea, acum urmeaza testele.

 

Utilizare si Performanta

 

 

Synology SAT5200 au fost create pentru o utilizare in sistemele de tip NAS ca stocare rapida in matricile RAID clasice sau cele Synology SHR. Performanta lor de ~500 MB/s si timpul de acces redus ofera viteza de reactie spontana pentru cele mai diverse aplicatii prietentioase. Multitasking-ul extrem poate beneficia de un spor de performanta la accesul a multor utilizatorii pe aplicatiile instalate in NAS-ul din Rack. Insa pentru ca toate acestea sa fie posibile, trebuie sa existe o retea de 10 Gbe implementata. Synology SAT5200 se pot folosi atat in NAS-urile de acasa cat si de cele in Rack.

 

 

Constructia modelului SAT5200 este metalica pentru a asigura o racire pasiva in timpul functionarii. Pad-urile termice ofera un transfer de caldura de la controller si cache-ul DRAM in carcasa pentru a fi disipata. O solutie eficienta si implementabila cu costuri mici.

 

 

Performanta Synology SAT5200 a fost masurata in testele clasice cu care testez si SSD-urile consumer de obicei. Trebuie retinut ca aceste SSD-uri se remarca prin durabilitatea exceptionala, iar ulterior prin performante tipice SSD-urilor cu SATA 3. Iata si rezultatele obtinute in benchmark-uri si testele de transfer:

 

CrystalDisk Mark 7 si cifrele de transfer secventiale.

ATTO 4.0 arata viteze de transfer la mai multe dimensiuni de fisiere.

Cifrele de viteza sunt aproape de maximul cat poate sa duca interfata SATA 3.

I/O-urile din ATTO.

AS-SSD si testele de copiere.

Anvil Pro si metricele de performanta indica viteze de peste 400 MB/s.

 

Testul real de transfer s-a realizat alaturi de un set de fisiere de ~40 GB transferate de pe SSD pe alt SSD NVME si vice versa pentru a obtine vitezele de citire/scriere.

 

Citirea de pe SAT5200 a stat pe la ~425 MB/s pe toata durata de transfer.

Scrierea constanta s-a facut pe la ~352 MB/s.

 

 

 

Concluzie

 

Synology SAT5200 este o serie de SSD-uri durabile pentru utilizarea in mediile de stocare in retea cu utilizare intensa. Cifrele de performanta mai sus nu sunt cu nimic mai presus in comparatie cu un SSD consumer, dar durabilitatea de 4 ori mai mare la scrieri pe cipurile NAND face diferenta in mediile Enterprise. Dupa cum se poate vedea si in fisa de specificatii, aceste SSD-uri ofera un minim de ~1100 TB de scrieri pentru modelul de 480 GB, valoare excelenta pentru utilizarea in sisteme de tip NAS in rack sau cu cele compacte de 2.5 inch. De retinut este faptul ca SSD-urile instalate in NAS-uri nu isi pot atinge potentialul maxim de performanta fara o retea de 10 Gbps ( vezi articol cu teste de viteza ).

 

 

Synology SAT5200 sunt disponibile in Romania in variantele de 480/960 si 1.92 TB cu preturi cuprinse intre ~1000 lei ( 480 GB ) si 3300 lei ( 1.92 TB ). Scalabilitatea pretului cu durabilitatea versus un ssd consumer pretul este similar. Deci pentru mediile potrivite de utilizare aceasta serie face sens si are un cost echilibrat. Seria de SSD-uri Synology este disponibila la PC Garage ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului.

 Ghidul IT 2020 ©