Synology Surveillance Station si Tapo C200 – Supravegheaza locuinta cu NAS-ul legat la o camera IP

Recent am testat camera Tapo C200 de la TP-Link ( vezi articol ), iar in acest articol mi-am propus sa va arat cum sa il folositi alaturi de un NAS. Poate ca multi dintre voi nu stiti, dar odata cu achizitionarea unui NAS primiti 2 licente gratuite de IP pentru utilizarea unor camere IP. Synology ofera aceste licente cu orice NAS achizitionat, iar cu aplicatia lor Synology Surveillance Station puteti lega un numar mare de camere si le puteti controla dupa nevoile de acasa sau de la lucru.

 

 

Synology Surveillance Station este o aplicatie puternica care se instaleaza in sistemul DSM al NAS-ului si pe calculator/smartphone.

Cu ajutorul acesteia puteti sa:

 

  • Monitorizare in timp real cu notificari/alerte.
  • Sa inregistrati secventele wireless pe NAS pentru vizionare ulterioara.
  • Feed-urile video sunt transmise criptat pentru confidentialitate sporita.
  • Analiza intelgenta a secventelor pentru un plus de management.
  • Integrarea aplicatiei intr-o versiune de mobil.

 

 

Flexibilitatea acestei aplicatii este cuprinzatoare, mai ales cand vorbim de compatibilitate hardware, aceasta acceptand  peste 7600 de camere IP. In acest fel exista o diversitate de echipamente pe care le puteti integra in sistem. Camera care o voi folosi in acest articol este o varianta accesibila care poate fi legata la orice NAS  Synology. In acest fel aveti o solutie alternativa la solutiile DVR clasice, dar cu mai multa flexibilitate, asta pentru ca un NAS poate fi folosit in paralel si in alte scopuri ( back-up si multimedia ).

 

 

Tapo C200 de la TP-Link ofera o calitate a imaginii rezonabila si avand si senzor infrarosu. Avand aceste dotari, implementarea camere  alaturi de Synology Surveillance Station este cu atat mai tentanta. Exista pe piata din Romania o multime de camere IP compatibile cu Synology, dar in acest material am sa va prezint experienta mea de utilizare alaturi de o camera deja testata.

 

Utilizare

 

 

Partea de utilizare a unei camere IP tine de fiecare persoana in parte. Eu personal prefer sa supraveghez camera cu echipament si calea principala de acces. Pentru ceea ce am nevoie la interior Tapo C200 este mai mult decat suficienta. Pentru voi care doriti ceva de exterior, trebuie sa va orientati la ceva cu certificare IP/IPX pentru rezistenta sporita la apa. Iata procesul de configurare a camerei la Synology Disk Manager:

 

 

Aplicatia Synology Surveillance este printre cele mai stufoase dintre cele folosite pana acum.

Priviti multimea de optiuni disponibile mai sus.

Meniul principal simplificat al aplicatiei.

Dam click pe IP Camera din meniu si ulterior pe ADD Camera Wizard.

Exista doua moduri de configurare ( Quick si Complete ).

Surprinzator Tapo C200 este adaugata recent printre cele 7600+ camerele compatibile.

Pagina de setari pentru inregistrare.

Setarile de Live View.

Setarile de optimizare si detectie a miscarii sunt de asemenea integrate.

Selectia dintre algoritmi de detectie a miscarii.

Setarile de inregistrare.

Imaginea finala oferita de C200.

De mentionat ramane faptul ca motorasul nu poate fi controlat din aplicatia Synology.

 

Calitatea imaginii variaza de la camera la camera, dar capacitatea lui Tapo C200 de inregistrare 1080P la 15 fps este modesta, dar potrivita pentru acasa. Inregistrarile cu camere mai capabile vor oferi detalii mai bogate, dar si preturi mult mai mari. De notat mai este faptul ca motorul de rotire poate fi controlat din Synology Suveillance pentru o acoperire mai buna fara a mai folosi aplicatia TAPO.

 

 

 

 

 

Concluzie

 

Synology Surveillance Station este o aplicatie puternica de monitorizare si control a peste 7500 de camere IP. Compatibilitatea aplicatiei este cuprinzatoare, asadar puteti atasa majoritatea modelelor de la producatori consacrati. Numarul de functionalitati ale aplicatiei este coplesitor, dar usurinta de utilizare ramane simpla sa cum am fost obisnuiti din cele mai timpuri variante de Synology DSM. Chiar daca aveti un NAS accesibil la 500-600 lei tot o sa puteti lega doua camere  ( datorita celor 2 licente incluse ), iar in paralel sa folositi dispozitivul pentru server de streaming si back-up de pe mobil. Posibilitatile sunt multiple, iar sistemul de operare face diferenta cand vine vorba de experienta de utilizare a unui NAS.

 

 

Camera Tapo C200  se potriveste de minune cu orice NAS Synology. Pretul de ~150 lei este excelent, iar atasarea a doua astfel de camere la un Synology DS120j vor alcatui un sistem de supraveghere accesibil cu multe functionalitati extra. Mai adaugam la asta un HDD de 2 TB specializat, iar cu un total de ~1100 lei o sa aveti un sistem de supraveghere fara fir pentru acasa sau birourile mici. Si de aici functionalitatea si expandabilitatea se mareste fara investiti substantiale. Recomand totusi un NAS cu 2 sloturi de HDD si seria de HDD WD Purple ( vezi produse ) si Seagate Skyhawk ( vezi produse ). NAS-urile Synology si camerele TP-Link sunt disponibile PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

 

 Ghidul IT 2024 ©