Experienta cu Varia RVR315 – Radar retrovizor pentru bicicleta de la Garmin

Pasionat de biciclete fiind, mereu caut sa adaug putina tehnologie pe MTB-ul actual. Am inceput asta prin a adauga un GPS, iar pasul numarul doi este dotarea bicicletei cu un Varia RVR315 de la Garmin. Acesta este un radar retrovizor capabil sa detecteze masini in miscare de la 140 metri departare. Detectia vehiculelor la o asa distanta in spate ofera un plus de siguranta in mediile urbane si pe strazile exterioare localitatilor.

 

 

 

 

Garmin Varia RVR315 poate comunica cu dispozitivele Garmin Edge, ceasurile Fenix si alte produse Garmin/non-Garmin cu BLE ( Bluetooth low energy )  sau ANT+. Alaturi de smartphone-uri se poate folosi alaturi de aplicatia Varia pentru iOS si Android fara a avea nevoie de alte produse aditionale, mai ales daca esti biciclist la inceput de drum fara ceas sau GPS. Lucruri care mai merita amintite despre Varia RVR315 sunt greutatea de doar 51 de grame si autonomia de 7 ore. Restul lucrurilor despre acest radar vi le voi povesti in randurile de mai jos.

 

 

Specificatii cheie Varia RVR315

 

 

  • Conectivitate: BLE ( Bluetooth Low Energy ) si ANT+;
  • Rezistenta la apa: certificare IPX7
  • Autonomie maxima de 7 ore;
  • Dimensiuni: 40 x 72 x 20 mm;
  • Greutate: 51,0 grame;

 

 

Inspectie Vizuala si Instalare

 

 

Cutia este compacta si inscriptionata cu specificatiile esentiale.

Manualul de instalare rapida din cutie.

Varia RVR315 este un radar compact care ocupa putin loc pe tija de sa.

Design-ul este minimalist si nu atrage atentia.

Butonul de On/Off.

Suportul de prindere si mufa microUSB pentru reincarcarea acumulatorului intern se afla pe spate.

Cele trei prinderi din pachet pentru diferitele tije de sa la care se poate atasa.

In pachet se mai gasesc doua elastice si un cablu microUSB de reincarcare.

Manualul de instalare/utilizare este usor de urmat.

 

Adaugarea radarului in meniul lui Fenix 5 de la Garmin.

Garmin Varia RVR315 atasat pe tija de sa la MTB.

 

Utilizare

 

 

Varia RVR315 este un modul de radar retrovizor compact cu o constructie solida. Este acoperit pe lateral de o banda din cauciuc care va absorbi socurilor eventualelor cazaturi cu bicicleta. Portul USB are o usita din cauciuc care izoleaza portul de incarcare de umezeala si praf. Asamblarea carcasei este realizata din doua parti din plastic rigid cu finisaj mat. RVR315 de la Garmin vine cu o constructie durabila si pare sa reziste la “exploatare” in cele mai diverse conditii.

 

 

Seria Varia de la Garmin ofera detectia vehiculelor care se deplaseaza cu viteza spre radar de la o distanta retrovizoare maxima de 140 metri. Acest modul este cel mai util persoanelor care pedaleaza des in medium urban / extra-urban cu o bicicleta de tip cursiera si vor sa aibe o extra masura de siguranta implementata alaturi de ceasul Fenix sau Smartphone. In acest moment folosesc Varia RVR315 alaturi de un MTB care ma insoteste atat pe sosea cat si pe macadam. Prin padure nu este prea util radar-ul, dar imediat cum dai de sosea si ai telefonul la indemana ( pentru ca mereu il cam ai ), brusc devine util. Conectarea se face extrem de usor prin apasarea butonului si asocierea cu aplicatia Varia. Afisarea vehiculelor se face central si intr-un mod lizibil si cat mai putin deranjant, pentru a nu distrage atentia in timpul pedalatului.

 

 

 

Folosind radarul de cam 4 saptamani pot spune ca pe partea de detectie sta bine, mai exact din ~100 de masini venite din spate detecteaza ~95 fara probleme. Erorile am observat ca vin in apropierea cu intersectiile, asta pentru ca virajele in directii opuse sunt detectate si anuntate timp de cateva secunde si dupa dispar. Schimbarile bruste de directie de pe asfalt pe trotuar sau ocolirea obstacolelor mai pot da rezultate “fals pozitive” ca sa zic asa. In rest radarul functioneaza in parametrii si ofera feedback pe care te poti baza.

 

 

 

O mica demonstratie de functionare a radarului retrovizor.

 

 

 

Software

 

Garmin ofera aplicatia Varia pe iOS si Android pentru utilizarea cu smartphone-ul. Folosind predominant radarul cu telefonul sa va arat putin interfata aplicatiei si optiunile pe care le ofera. O sa incep prin a va prezenta procedura de prima conectare la smartphone:

 

Ecranul de start al aplicatiei.

RVR315 este conectat simplu, usor si fara batai de cap.

Setarile disponibile in aplicatia iOS.

Ecranul de semnalizare al autovehiculelor.

Grafica este simpla si nu te distrage atunci cand pedalezi.

Afisarea autovehiculelor care se apropie de radar.

Daca folosesti casti in timp ce pedalezi, se transmit si sunete specifice pentru detectia vehiculelor din spate.

 

Integrarea radarului cu ceasurile Fenix si Navigatiile de bicicleta este la fel posibila. Ecosistemul Garmin ofera o multime de posibilitati de conectare intre ceasuri/GPS-uri si accesoriile disponibile separat cum este acest radar.

 

 

Concluzie

 

Varia RVR315 reprezinta o solutie compacta si utila ca metoda suplimentara de siguranta pe soselele patriei pentru biciclisti. Detectia automobilelor de la ~140 metri este extrem de utila si functioneaza consistent. Constructia este solida si rezista la cazaturi de pe bicicleta atat pe sosea cat si in afara ei. Utilizarea unui astfel de radar retrovizor este potivita pentru oras si pe soselele exterioare. Aplicatia Varia permite conectarea rapida la telefon, iar pe langa asta se mai poate conecta si la un GPS dedicat sau la Fenix-ul de la mana. Pentru a avea cea mai buna reprezentare de detectie a autovehiculelor se recomanda folosirea telefonului sau a unui GPS. Notificarile se fac rapid atat vizual cat si auditiv in cazul in care biciclistul poarta casti.

 

 

 

 

Garmin Varia RVR315 este un radar util pentru cei ce merg foarte mult pe sosea. Acesta are si un frate mai mare care beneficiaza de un LED rosu pentru semnalizarea ciclistului pe timp de noapte. Daca nu aveti deja in stop, acel model este mai indicat pentru a nu aglomera tija de sa. Daca esti tipul de ciclist care face mai mult de 200 KM pe sosea in 7-10 zile, RVR315 reprezinta un echipament util. RVR315 este disponibila in Romania la un pret mediu de ~700 lei, aceast radar retrovizor poate fi achizitionat de la Garmin Romania ( vezi produs ) –  StoneFeet.ro ( vezi produs )  – TriSport.ro ( vezi produs ) sau SportsGuru.ro ( vezi oferta ).

 

 

 

 

 Ghidul IT 2020 ©