Shadow Rock TF2 Review – Cooler orizontal si compact pentru racirea procesoarelor puternice

Shadow Rock TF2 de la Be Quie!t este un cooler orizontal cu o inaltime de 112 mm. Acest model este suficient de puternic si compact cat sa raceasca procesoare cu TDP de pana la 160W. Asta inseamna ca poate face fata oricarui procesoarelor Ryzen 3950X ( vezi articol ) sau unui Intel 10900K stock fara nici cea mai mica problema. Cand vine vorba de overclock daca este sa ne luam dupa TDP, acest cooler va tine piept seriei Ryzen 7 / Intel i7  destul de bine ( asta pana la proba contrarie desigur ).

 

 

Shadow Rock TF2 vine echipat cu un ventilator silentios de 135 mm care are un raport optim intre silentiozitate si airflow. Radiatorul in sine vine cu 5 heatpipe-uri cu grosime de 6 mm care disipa caldura eficient in radiatorul din aluminiu ( 137 x 165 x 87 mm ). Radiatorul vine cu 57 de lamele generoase care distribuie caldura eficient de la procesor. Be Quiet! este cunoscut pentru produsele silentioase si performante. Cat de performante va voi demonstra in randurile care urmeaza.

 

 

 

Specificatii cheie Shadow Rock TF2

 

  • Compatibil cu socket-urile: Intel LGA2066, LGA2011-0/LGA2011-3, LGA11XX, & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+, AM4;
  • Suprafata de contact si 5 heatpipe-uri cu diametru de 6 mm;
  • Radiator compatibil cu un ventilator de 135 mm.
  • Dimensiuni: 137 x 165 x 112 mm ;
  • Greutate: 680 grame.
Specificatii Ventilator

 

  • Viteza de rotatie maxima: 1400 rpm;
  • Rulment: Rifle Bearing;
  • Airflow maxim: 67.8  CFM;
  • Zgomot maxim: 11.9 – 24.4 dBA.

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia lui Rock TF2 este simpla si pare a fi realizata din materiale reciclabile.

In cutie se gasesc prinderile pentru socket-urile Intel si AMD.

Manualul de instalare este ilustrat clar pentru o instalare usoara.

Cum deschizi cutia este intimpinat de ventilatorul de 135 mm.

Shadow Rock TF2 vazut din fata.

Profilul racirii Shadow Rock TF2.

Shadow Rock TF2 are doar patru heatpipe-uri care strabat tor radiatorul.

Al 5-lea nu iese in evidenta precum cele 4 principale.

Ventilatorul se prinde cu cleme metalice.

Radiatorul lui Shadow Rock TF2 este compact, dar are o densitate de lamele generoasa.

Vine cu pasta termica standard pre-aplicata, dar la despachetare am reusit sa o ating.

Heatpipe-urile sunt din cupru si au un diametru de 6 mm.

 

Suprafata de contact cu procesorul este din nickel.

 

 

 

Utilizare si Performanta

 

 

Shadow Rock TF2 este o racire cu doar 112 mm inaltime cu ventilatoare standard de 25 mm. Daca alegem sa atasam un ventilator slim, inaltimea scade pana la 102 mm. In ciuda inaltimii compacte, Shadow Rock TF2 ofera o densitate de lamele generoasa alaturi de 5 heatpipe-uri din cupru. Suprafata de contact initiala a radiatorului cu procesorul este mica aceasta inaltand marea majoritatea a radiatorului pentru a permite compatibilitatea cu modulele RAM nu mai inalte de 50 mm. O implementare functionala care da bine si pe partea de design.

 

 

Instalarea coolerului am facut-o pe un Asus ProArt 10G ( vezi articol ) si a fost destul de simplu de atasat peste un Intel i5 10600K. Prinderea se face usor si nu necesita foarte multa bataie de cap. Pentru instalare  am ales sa scap de pasta stock si am pus un Noctua NT-H2. Este de apreviat integrarea propriei paste, dar ceva mai capabil se cere a fi aplicat. Constructia lui Shadow Rock TF2 este una solida, asta iti dai seama imediat din manevrare. Lamele sunt distantate optim intre ele si par inchecate pe “sasiul” racirii. Heatpipe-urile de 6 mm sunt solide si dau racirii un aspect placut ( acestea fiind indoite artistic as zice ).

 

 

 

Pentru testarea radiatorului + ventilator am folosit pasta termica Noctua NT-H2 ( citeste articol ). Procesorul folosit a fost un Intel i5 10600K cu 6 nuclee ( vezi articol ). Temperatura in camera de test a fost de 22. grade si umiditatea de ~52.2%. Am rulat pe procesorul  un Stress-Test de 30 de minute dupa o functionare moderata de 5-6 ore. Temperatura din IDLE a fost masurata dupa ce stress test-ul a fost finalizat pentru o valoare cat mai reprezentativa. Testele s-au facut intr-un open-bench. Iata temperaturile obtinute:

 

 

La frecventele stock Shadow Rock TF2 tine sub temperaturi excelente i5 10600K.

In Overclock temperaturile de Stress Test la 5.0 Ghz pe toate nuclee sunt mai mari, dar este de asteptat.

Performanta de racire este solida avand in vedere dimensiunile racirii.

 

 

Concluzie

 

 

Be Quiet! Shadow Rock TF2 este o racire orizontala semi low-profile. Acest radiator a fost realizat cu gandut sa fie intalat in carcasele care nu permit raciri prea inalte. Este numai bun de integrat in sistemele compacte dotate cu procesoare de 6 sau 8 nuclee. Capacitatea de racire a acestui radiator ofera si putin loc de joaca cu overclock-ul. Ventilatorul este mai degraba silentios, acesta putand fi inlocuit cu unul cu mai multe rotatii, dar mai galagios. In acest fel se pot obtine performante de racire mai bune. Constructia si design-ul lui Shadow Rock TF2 sunt excelente, imi place cum cei de la BeQuiet! au inaltat radiatorul pentru a face loc modulelor de RAM non low-profile.

 

 

Shadow Rock TF2 este disponibil pe piata din Romania la un pret mediu de ~280 lei. Un pret destul de bun pentru ce ofera ca raport intre performanta si silentiozitate. Insa pretul nu este tocmai mic, dar in raport cu concurenta totul pare rezonabil. Il recomand pentru cei cu sisteme compacte care nu pot acomoda raciri mai inalte de 120 mm. Racirile BeQuiet! pot fi cumparate de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

 Ghidul IT 2020 ©