Prezentare Crucial Ballistix MAX RGB – Kit RAM low-profile pentru Overclock si Workstation

Memoria RAM este una din componentele cruciale din cadrul oricarui desktop sau laptop. Cand vine vorba de performanta memoria RAM de calitate si rapida joaca un rol cu atat mai important. Cele mai importante trei criterii in alegerea unui kit de memorie RAM sunt Capacitatea, Frecventa si Latenta. Mix-ul optim intre acesti parametrii alaturi de procesorul potrivit ofera o performanta optima pentru aplicatiile care beneficiaza direct de frecvente mari de memorie si nuclee multe.In randurile urmatoare am sa va prezint kit-ul Ballistix MAX RGB 4000 MHz de la Crucial. Acesta este disponibila intr-o capacitate de 16 GB ( 2 x 8 ) sau 32 GB ( 2 x 16 ) si functioneaza in dual-channel. Crucial Ballistix MAX are iluminare RGB pe 8 zone si ofera o frecventa de 4000 MHz la o latenta CAS de 18.

 

 

Memoria de la Crucial este de tip low-profile si vine cu IC-uri Micron E-Die. Acestea sunt printre cela mai capabile IC-uri oferite de acest producator. Aceasta serie de memorii este orientata catre cei pasionati de modding si overclock. Fiecare modul din kit include un senzor de temperatura pentru monitorizarea stabilitatii. Crucial Ballistix MAX  vine la pachet cu aplicatia Ballistix Mod Utility care citeste informatiile de pe senzorii integrati.

Specificatii Cheie

 

 

 • Standard: PC4-32000 ( DDR4 );
 • Capacitate: disponibile in kit de 2 x 16 GB sau 2 x 8 GB ( dual-channel );
 • Frecventa: 4000 MHz ( profil X.M.P 1 );
 • Latenta CAS: 18 ( timing-uri – 18-19-19-39 );
 • Tensiune alimentare: 1.35 V;
 • Memorie low-profile;
 • Iluminare RGB;
 • Senzori de temperatura integrati;
 • Aplicatia Ballistix MOD pentru monitorizare.

 

 

Inspectie Vizuala

Ambalajul este compact si numai bun de pus pe raft pentru prezentarea memoriilor.

Crucial Ballistix MAX RGB vin livrate intr-un ambalaj compact si reutilizabil.

Iluminarea RGB este pe 8 zone.

Placutele au heatsink-uri din aluminiu, sub acestea se adapostesc IC-urile si senzorii de temperatura.

Crucial Ballistix MAX este un kit low-profile cu o inaltime de doar 34 mm.

Specificatiile sunt trecute individual pe fiecare placuta.

Asa arata iluminarea de pe module, fiecare dintre acestea vin cu 8 led-uri controlabile individual.

 

 

 

Software

 

Aplicatia Ballistix MOD ofera informatii despre memorii si temperaturile de operare preluate de la senzori. Iata o scurta prezentare a interfetei din Ballistix MOD:

 

Informatiile despre fiecare modul in parte.

Tabul cu temperaturi se actualizeaza contant pentru o monitorizare precisa.

Meniul cu setari ale aplicatiei.

Efectele de iluminare care pot fi aplicate peste cele 8 zone de iluminare odata sau aplicate individual.

 

Aplicatia Ballistix MOD este usor de folosit si informativa. Totusi mi-ar fi placut sa vad integrata o modalitate de overclock pentru memorii.

 

Utilizare si Performanta

 

 

Necesitatea unui kit de 32 GB de memorie RAM nu mai este ceva exagerat in anul 2020. Pe masura ce aplicatiile si pretentiile de multitasking au evoluat toata lumea are nevoie de memorii cu capacitate de 16 sau 32 GB cu frecvente cat mai mari. Relevanta frecventelor in raport cu performanta tine mai mult de procesorul ales. Daca mergi pe un procesor Intel frecventa optima de operare este de maxim 2666 Mhz pentru a 10-a generatie de procesoare lansata de curand ( vezi review i5 10600K ). Daca optezi pentru un procesor Ryzen, frecventa preferata de aceste procesoare este de 3200 Mhz pentru cea mai buna performanta. O frecventa de 4000 Mhz poate ajuta in cazul unui pasionat de overclock, dar performantele nu vor creste exponential. Cantitatea de memorie necesara variaza in functie de scenariul de utilizare dupa cum urmeaza:

 

 • Jocurile actuale au nevoie de maxim 16 GB de memorie, iar cele putin mai vechi se multumesc chiar si cu 8 GB;
 • Pentru editare foto standard si lucru cu fisiere de 100 Megapixeli o cantitate cuprinsa intre 8 si 24 GB este suficient;
 • Editarea video necesita intre 16 si 32 GB de memorie RAM pentru editari video 1080P si 4K;
 • Grafica si design-ul au nevoie de memorie cuprinsa intre 16 GB si 64 GB in functie de complexitate;
 • Multitasking-ul zilnic consuma si el intre 8 si 16 GB. Pentru cei care lucreaza in multitasking extrem pe 2-3 monitoare un minim recomandat este 16 GB.

 

 

 

 

Crucial Ballistix MAX de 32 GB reprezinta un kit de memorie mai mult decat calificat pentru instalarea in sisteme de tip workstation si de gaming. Constructia solida si compacta permite utilizarea placutelor cu multe raciri pe aer care nu au decupaje suficient de generoase pentru a acomoda memorii inalte. Compatibilitatea fizica a placutelor Ballistix Max RGB fiind mare. In concluzie acest kit de memorie ofera performanta pentru toate tipurile de utilizatori, de la gameri pana la overclockeri pasionati ( si alte categorii intre acestuia ).

 

 

 

 

Pe partea de performanta memoriile le-am masurat cu ajutorul AIDA 64 Engineer atat in frecventa non X.M.P cat si cu profilul activat. Iata ce cifre am obtinut:

 

 

AIDA64 Memory Benchmark la frecventa non-X.M.P de 2666 Mhz.

La 4000 Mhz cifrele de R/W cresc cu ~35-40%.

 

Pe langa acest test am instalat Primo Ramdisk pentru a emula din memoria RAM un disk de stocare temporar ultra-rapid. Aceasta aplicatie ofera posibilitatea sa utilizati o portiune din memoria RAM ca o mica partitie ultra-rapida. Am rezervat 16 GB de memorie din cei 32 GB instalati si iata ce viteze am obtinut:

 

26 GB/s viteza de scriere.

Vitezele in ATTO 4.0 depasesc valorile de performanta ale oricarui SSD individual.

IOPS-urile obtinute sunt excelente.

 

Primo Ramdisk este un program despre care voi mai vorbi intr-un articol dedicat. Pana atunci am zis sa va arat pe scurt cum puteti face o memorie utilizabila ca cache din memoria RAM extra. Iata si o mica prezentare de interfata:

 

Crearea unui RamDisk si optiunile disponibile.
Este foarte usor si intuitiv ( bifati cantitatea dorita si Direct-IO Disk  si gata ).

Crearea unui RamDisk se face in doi pasi maxim.

Dupa crearea disk-ului cei 16 GB raman in utilizare constanta.

Concluzie

 

Crucial Ballistix MAX RGB este un kit de memorie care satisface multe din cerintele utilizatoriilor. Modulele ofera RGB, dimensiuni low-profile, frecvente ridicate si densitate de 16 GB per modul. Utilizarea lor se poate face in orice tip de sistem desktop fie ca este destinat pentru echipamente jocuri, workstation sau build-uri speciale. Important este sa mergeti pe un procesor din seria Ryzen care prefera frecvente ridicate si ofera la schimb performanta pe masura. Constructia este solida, iar iluminarea RGB rezonabila cu o difuzie buna ( ledurile sunt cam mari totusi ).  Aplicatia Ballistix MOD este utila controlul iluminarii si monitorizarea temperaturilor.

 

 

 

Crucial Ballistix MAX RGB in kit de 32 GB sunt disponibile la un pret de ~ 2100 lei pe Amazon DE. Un kit similar disponibil pe piata din Romania variaza ca pret intre 1800 si 2400 lei, deci pretul este cat se poate de corect. Celelalte serii de memorii Crucial Ballistix sunt disponibile la PC Garage  ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul. Va multumesc!Ghidul IT 2020 ©