Scythe Big Shuriken 3 – Cooler compact pentru sisteme ITX

Scythe Big Shuriken 3 este unul dintre cele mai performante raciri compacte cu inaltime de doar 69 mm de pe piata. Performanta acestuia vine de la radiatorul mare si cele 5 heatpipe-uri. Big Shuriken 3 este compatibil cu socket-urile LGA 1200 si AM4 pentru integrarea in cele mai noi platforme. Radiatorul este decupat in zona memoriei RAM pentru a putea fi folosit cu module inalte ( ex: HyperX Predator RGB ). Radiatorul are lamele metalice din aluminiu si baza are o suprafata de contact din cupru, dar placata cu nickel.

 

Ventilatorul de 1800 RPM este unul slim de 15 mm, dar poate fi atasat unul de 3000 RPM de la Noctua de 25 mm daca se doreste. Big Shuriken 3 este o racire orientata pentru integrarea in sistemele de tip ITX sau sistemel HTPC. In randurile urmatoare vi-l voi prezenta si am sa va arat cum se descurca sa raceasca un Intel  i7 10700F ( vezi articol ). Scythe Big Shuriken 3 ofera cel mai bun raport intre dimensiuni si capacitate de racire.

 

 

Specificatii cheie Scythe Big Shuriken 3

 

 • Compatibil cu socket-urile: Intel LGA2066, LGA2011-0/LGA2011-3, LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+, AM4;
 • Suprafata de contact si 5 heatpipe-uri din cupru si lamele din aluminiu, placate cu nickel.
 • Radiator compatibil cu un ventilator de 120 mm.
 • Dimensiuni: 122 x 122 x 69 mm;
 • Greutate: 475 grame.

 

Specificatii Ventilator

 

 • Viteza de rotatie: 300-1800 rpm;
 • Rulment: Fluid Dynamic Bearing (FDB);
 • Airflow: 8.28 – 50.79 CFM;
 • Zgomot maxim: 30.4dB(A).

 

Inspectie Vizuala

 

 

 

Cutia este foarte compacta. Racirea nu vine supra-ambalata.

Specificatiile radiatorului si ale ventilatorului.

La pachet vine si un tub de pasta pentru o singura aplicare + manualul de instalare

Backplate-ul metalic si prinderile pentru socketurile Intel si AMD.

Suprafata de contact este acoperita cu nickel.

Cele 5 heatpipe-uri.

Decupajul pentru memoria RAM.

Ventilatorul Scythe are o inaltime de doar 15 mm. Se poate atasa si unul de 25 mm mai performant ( cand permite carcasa ).

Profilul radiatorului este de doar ~54 mm.

Scythe Big Shuriken 3 reprezinta raportul optim intre dimensiunile compacte si capacitatea de racire.

 

 

 

 

Utilizare si Performanta

 

 

 

Scythe Big Shuriken 3 este o racire compacta, dar cu potential mare da a tine sub control cipuri de 6 sau 8 nuclee fara probleme. Constructia radiatorului este realizata din lamele de aluminiu suficient de dense cat sa permita celor 5 heatpipe-uri sa aduca caldura pentru a fi disipata. Decupajele din radiator permit atasarea modulelor de memorie RAM inalte fara mari probleme.  Scythe Big Shuriken 3 este cea mai compacta racire low-profile care ofera 5 heatpipe-uri, acest lucru este unul din elementele care il face capabil sa raceasca procesoare puternice. Per total racirea are o constructie solida competitiva.

 

 

Spatiu dintre partea inferioara a radiatorului si memoria Aorus RGB DDR4.

 Scythe Big Shuriken 3 atasat pe Aorus Z490I ( vezi articol ).

 

Am atasat radiatorul pe un socket LGA 1200 cat si pe un AM4. Experimentand ambele metode de montare pot sa spun ca pe AM4 atasarea racirii este mai usor de facut pentru ca backplate-ul ramane cel original. Pe platforma Intel trebuie schimbat backplate-ul, dar in rest montarea este usor de facut si dureaza maxim 5 minute. Sistemul de atasare de la  Scythe pentru  Shuriken 3 este mult mai intuitiv in comparatie cu racirile BeQuiet.

 

Radiatorul are decupaje pentru a strange cele 2 suruburi.

 Scythe Big Shuriken 3 atasat pe Z490I.

 Scythe Big Shuriken 3 integrat intr-un Fractal Design Node 202.

 

 

Pentru testarea radiatorului + ventilator am folosit pasta termica Thermal Grizzly Hydronaut ( citeste articol ). Procesorul folosit a fost un Intel i7 10700F cu 8 nuclee cu frecventa de 2.9 GHz standard si un boost de 4.8 Ghz. Temperatura in camera de test a fost de 22.3 grade si umiditatea de ~57.6%. Am rulat pe procesorul  un Stress-Test de 30 de minute dupa o functionare moderata de 5-6 ore. Temperatura din IDLE a fost masurata dupa ce stress test-ul a fost finalizat pentru o valoare cat mai reprezentativa. Iata temperaturile obtinute:

 

 

Pasta termica de calitate si cu radiatorul generos tin sub control rezonabil procesorul cu 8 nuclee.

Daca am atasa un ventilator de 2000/3000 rpm de 25 mm de la Noctua temperaturile ar fi si mai bune.

Big Shuriken 3 tine i7 10700F intr-un boost constant mediu de ~4.59 GHz.

 

 

 

Testele s-au realizat pe:

 

 • CPU: Intel i7 10700F
 • Placa de baza: Aorus Ultra Z490I;
 • Placa Video: Nvidia 2080 Ti FE 11 GB;
 • RAM: 2 x 8 GB HyperX Predator RGB DDR3 la 2933 MHz;
 • SSD: Corsair MP600;
 • Carcasa: Streacom BC1;
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro pe 64 biti.

 

 

Concluzie

 

 

Big Shuriken 3 este o racire compacta si capabila sa tina sub control cipuri de 6 sau 8 nuclee de la AMD si Intel. Big Shuriken 3 are o constructie solida si ofera suficiente heatpipe-uri si un radiator generos ca sa raceasca cipurile fierbinti de la Intel. Testata pe un Intel i7 10700F, a oferit temperaturi mai mult decat rezonabile, conditia universala ramane sa folositi o pasta termica performanta. Integrarea racirii intr-un sistem compact ofera noi posibilitati de integrare a procesoarelor puternice in carcase mITX tolerante mici cand vine vorba de inaltimea racirilor pe aer.

 

 

 

Big Shuriken 3 este disponibil si pe piata din Romania la un pret mediu de 235 lei. O valoare excelenta pentru ceea ce ofera. Poate fi cumparata de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

 

 

 Ghidul IT 2020 ©