TP-Link HS110 – Priza Inteligenta pentru managementul consumului energetic

TP-Link a intrat in urma cu cativa ani pe piata dispozitivelor inteligente pentru acasa, la momentul respectiv am vorbit de becul lor RGB ( vezi articol ) si de o priza inteligenta. TP-Link HS110 este cea mai noua priza WiFi de la ei si in articolul acesta o vom prezenta fizic si vom detalia scenariile in care este utila. Folosind HS100 de aproape 3 ani stiu cam cat de utila poate fi o asa priza si potentialul de integrare intr-o casa/birou modern este binevenit.

 

TP-Link HS110 se leaga prin Wi-Fi la reteaua locala cu ajutorul aplicatiei speciale Kasa. Poate fi controlata de la distanta prin instalarea aplicatiei mobile pe sistemele Android si iOS. Priza poate fi accesata de la distanta prin aplicatie si poate fi preprogramata pentru furnizarea curentului electric in anumite intervale de timp. Dispune si de un mod de vacanta si poate masura in timp real consumul de curent electric, pentru masurarea precisa a consumatorilor. Priza poate sustine consumatori de maxim 3680W, asta inseamna ca poti cupla maxim un aspirator/uscator de par ca electrocasnice. Cand vine vorba de IT&C situatia este mult mai imbucuratoare, pentru ca eficienta este mai ridicata si se pot conecta pana la ~3-4 calculatoare dintr-un prelungitor de calitate.

 

 

 

Specificatii cheie

 

 • Priza de tip Schuko;
 • Intrare: 100 – 240V/AC ;
 • Iesire: 100 – 240V/AC ;
 • Putere maxima: 3.68 KW;
 • Incarcare maxima de 16 Amperi;
 • Buton pornit/oprit si de configurare;
 • Wireless IEEE 802.11 b/g/n;
 • Controlabila prin intermediul aplicatiei Kasa;
 • Compatibila cu Android si iOS;
 • Dimensiuni: 100.3 x 77 x 66.3 mm;
 • Greutate: 132 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

 

TP-Link HS110 vine cu o garantie de 36 de luni si este ambalata intr-o cutie compacta.

Detaliile de instalare si cele tehnice sunt inscriptionate toate pe o singura pagina.

Pe instructiuni sunt ilustrate si consumurile de energie ale electrocaznicelor in raport cu LOAD total al prizei.

HS110 este compacta si vine un buton on/off dublat de un led pentru Wi-Fi.

Pe spate se gaseste priza de 220V si cateva detalii.

Din profil priza este destul de compacta si ofera portabilitate daca doriti sa calatoriti alaturi de ea.

Butonul de setari pentru priza.

TP-Link HS110 este fizic similara la exterior ca varianta HS100 prezentata anterior.

 

 

Software

 

TP-Link a implementat aplicatia KASA pentru toata seria sa de echipamente inteligente pentru acasa. Aceasta a primit numeroase imbunatatiri si va voi arata care sunt optiunile oferite de aceasta alaturi de HS110 si procesul de utilizare. Aplicatia se instaleaza usor si conectarea la priza in sine in cativa pasi intuitivi, tot ce trebuie sa faceti este sa bagati in priza HS110 si sa asteptati sa emita semnalul wireless. Dupa care te conectezi la semnalul wireless cu telefonul si pornesti aplicatia Kasa. Iata tot procesul de instalare/configurare descris in imagini.

 

 

Meniul principal al aplicatiei si setarile.

Aplicatia functioneaza cu Amazon Alexa, Samsung SmartThings si Google Assistant.

Pe langa prize se pot adauga o multime de alte dispozitive inteligente in aplicatie.

Se poate schimba widget sau inlocui cu o fotografie.

Conectarea/Configurarea a fost facuta.

HS110 se gaseste acum in aplicatie si este controlabil chiar si prin datele mobile.

Pornirea si oprirea zilnica a prizei ofera flexibilitate in functionarea consumatorulor conectati la aceasta.

Functia de timer este printre cele mai folosite de mine.

Away mode ofera flexibilitate orara pentru inchiderea curentului si pornirea acestuia.

Nivelul de energie consumat se afiseaza, dar nu in timp real si nu exista nici un istoric grafic pentru a fi de ajutor in masurarea curentului.

Este dezamagitor ca nu sunt incluse aceste date, pentru a extinde si mai mult utilizabilitatea produsului. Poate in urmatoarele update-uri ale aplicatiei.

 

 

Aplicatia KASA ofera o multime de optiuni si permite conectarea si controlul a peste 50 dispozitive inteligente din seria TP-Link. Astept insa un update care sa arate consumul energetic in timp real si un grafic mai detaliat. In rest numai de bine. O priza inteligenta care masoara consumul energetic si controlabila prin Wi-Fi poate avea multe scenarii de utilizare. Tine de fiecare utilizator in parte cum implementeaza un astfel de dispozitiv. Personal am sa va prezint cateva scenarii in care utilizez HS110 de la TP-Link.

 

 

 • Se poate integra in aplicatia KASA care permite controlul prizei si a dispozitivelor conectate la ea de la distanta de oriunde. Astfel poti opri curentul in cazul in care vine o furtuna.
 • Daca conectezi powerbank-uri/laptopuri si alte gadgeturi pentru a fi incarcate poti seta timerul sa opreasca energia electrica, astfel prelungiti durata de viata a bateriilor Li-Ion/Li-Polymer. Pentru asta functia de timer este cea mai potrivita.
 • Programul de functionare zilnic permite alimentarea consumatorilor intr-un program strict de lucru la birou sau acasa.
 • La final de zi consumul energetic al unui consumator poate fi estimat exact pentru a calcula exact energia necesara pentru un calculator in cazul afacerilor mici si mijlocii. Asta pentru optimizarea costurilor.

 

 

 

Concluzie

 

 

TP-Link HS110 se aseamana foarte mult cu HS100 estetic, dar aplicatia KASA este mult mai slefuita si ofera mai multe functionalitati. Cu ajutorul unui HS110 nu vei uita niciodata electrocasnicele pornite cu alti consumatori, acestea putand fi oprite de la distanta sau dupa un program strict de functionare. Masurarea energiei electrice se face la final de zi, dar mi-ar fi placut sa vad si ceva in timp real pentru o utilizabilitate in testarea componentelor, dar acest lucru nu este inca posibil. TP-Link HS110 este o priza compacta cu o constructie de calitate si va rezista timp de cativa ani fara probleme. Un bun exemplu este HS100 care rezista de aproape 3 ani de zile si nu mi-a facut nici o problema. Recomand un astfel de dispozitiv daca aveti multe laptopuri pe acasa si consumatori pe care ii uitati mereu in priza.

 

 

In concluzie HS110 este o evolutie solida, dar cu mult potential de dezvoltare software. De apreciat este si garantia de 36 de luni. Priza HS110 este disponibila pe rafturile din Romania la un pret de ~100 lei in functie de magazin si promotiile active. Aceasta poate fi achizitionata de la PC Garage ( vezi oferta )evoMAG ( vezi oferta ) si eMAG ( vezi oferta ) . Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

 

 

 

 Ghidul IT 2024 ©