Review Logitech MX Master 3 – Tehnologie de scroll MagSpeed si un design nou mai ergonomic

MX Master este cel mai performant mouse premium din gama Logitech, lansat in urma cu cateva luni a ajuns pentru a fi testat. Fata de MX Master 2S, acest produs vine cu un scroll principal magnetic MagSpeed si cu un design redesenat al corpului. Acest design nou vine cu un avantaj pentru ergonomie al celor cu maini medii. Ramane de vazut cat de bun este in comparatie cu MX Vertical cu care m-am obisnuit de aproape 6 luni ( vezi review ).

 

Rotita de scroll MagSpeed este capabila sa deruleze  pana la 1000 linii intr-o secunda, astfel pentru aplicatii care necesita mult scroll, acest mouse este numai bun. Exista si un scroll orizontal, care poate fi programat sa se comporte ca rotita de zooom.

 

MX Master  3 este customizabil integral in aplicatii precum: Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Google Chrome, Safari, Microsoft Word, Excel, PowerPoint si Edge. In toate aceste aplicatii, butoanele pot primii functionalitati proprii prin profile individuale.

 

Senzorul are 4000 dpi, suficienti pentru orice utilizator, chiar si cei care se joaca ocazional. Avantajul senzorului Darkfield este ca functioneaza pe orice suprafata ( inclusiv pe sticla ). Acest senzor are o sensibilitate ajustabila intre 200 si 4000 Dpi. Este acelasi senzor prezent si pe MX Master 2S.

 

 

 

Specificatii cheie MX Master 3

 

 • Senzor optic cu sensibilitate cuprinsa intre 200 si 4000 dpi;
 • Se poate conecta pana la trei calculatoare;
 • 7 butoane programabile;
 • Rotita de scroll principala magnetica ( MagSpeed );
 • Rotita de scroll secundara pentru degetul mare;
 • Functioneaza cu aplicatia Logitech Options;
 • Compatibil cu tehnologia Logitech Flow si Easy Switch;
 • Tehnologie wireless duala ( Wireless 2.4 Ghz si Bluetooth );
 • Acumulator Li-Polymer de 500 mAh;
 • Autonomie de pana la 70 zile;
 • Functioneaza si cu fir si se reincarca prin portul USB Type C;
 • Dimensiuni: 125 mm ( Lungime ) x 51 mm ( Inaltime ) x  84.3 mm ( Latime );
 • Greutate: 141 grame.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cutia descrie functiile cele mai importante ale lui Master 3.

Ambalajul este premium si ofera o experienta placuta de unboxing ( daca asta conteaza pt voi ).

In cutie se gasesc: Logitech MX Master 3, 1 receptor, manualul de utilizare si 1 cablu usb Type-C.

 

In partea inferioara se gaseste si un sticker cu intructiuni de utilizare rapida.

In partea inferioara a lui MX Master 3  se gaseste senzorul Darkfield,  butonul On/Off si un comutator de schimbare a sistemului pe care cursorul este activ.

Interfata de conectare este de tip USB Type C.

Mouse-ul functioneaza si cu fir atunci cand acumulatorul se reincarca.

In partea dreapta se gaseste scroll-ul secundar alaturi de alte trei butoane ( back/forward si tasta de sub degetul mare.

Design-ul lui Master 3 este exceptional, textura se aseamana cu MX Vertical ( Review ) pe alocuri.

In partea de sus mouse-ului se gasesc 3 butoane programabile si scroll-ul MagSpeed.

 

 

 

Utilizare

 

 

MX Master 3 vine sa inlocuiasca “vechiul” MX Master 2S, prin acest proces Logitech integreaza tehnologia MagSpeed in scroll principal. Acest scroll functioneaza pe baza de magneti si ofera o experienta fina/rapida de derulare.

 

Ergonomia este buna, insa pentru palma mea mi-ar fi placut sa fie putin mai lat in partea dreapta. Degetul mic ramane pe dinafara formei lui MX Master 3 si trebuie sa il tin inclestat ( claw grip ). In partea stanga, ergonomia este foarte buna, iar plasarea butoanelor este excelenta ca ergonomie. Testarea formei produsului inainte de achizitie este 100%  necesara. Venind de pe MX Vertical ( review ), pot spune ca acest mouse ofera ergonomie, dar este putin prea compact pentru mine.

 

 

Plasarea butoanelor este foarte buna, rotita pentru degetul mare nu este prea sensibila, iar butoanele back/forward sunt ferme si putine sunt cazurile cand pot fi apasate din greseala. Toate butoanele de pe MX Master 3 au un feedback ferm si placut. Design-ul este imbinat de minune cu pozitionarea butoanelor.

 

 

Sensibilitatea folosita este de 1000/1200 dpi si este suficienta pentru  aproape orice scenariu de lucru. MX Master 3 poate fi conectat la maxim trei calculatoare, schimbarea intre acestea se face prin butonul din partea inferioara. Thenologia flow de la Logitech permite transferul de fisiere intre doua calculatoare.

 

 

Constructia lui MX Master 3 este realizata din plastic rigid si are un design cu texturi similare preluate de la MX Vertical. Mouse-ul se simte foarte solid in mana, iar greutatea de 141 grame il face sa fie un mouse echilibrat si usor de plimbat pe orice suprafata. Carcasa lui MX Master 3 este asamblata din 5 piese. Vine cu 4 imbinari rafinate care  se observa doar la o privire atenta. MX Master 3 este un produs de top realizat cu un control riguros al calitatii.

 

 

Acumulatorul Li-Polymer are o capacitate de 500 mAh si se consuma in totalitate in maxim 70 de zile. Reincarcarea rapida de 1 minut ofera 3 ore de autonomie. Daca bateria moare inaintea pauzei de masa. il puteti lasa la incarcat, iar in 30 minute se va incarca suficient cat sa tina 2-3 saptamani. Conectorul USB Type-C este binevenit, acest tip de conexiune fiind din ce in ce mai populara cu multe gadgeturi actuale.

 

 

 

Software

 

 

Utilitarul Logitech Options permite utilizarea mousilor din seria MX la potentialul maxim. Cu ajutorul acestuia se pot personaliza butoanele si se poate regla sensibilitatea senzorului. Iata si optiunile disponibile:

 

Butonul e la baza gripului este pre-programat pentru 4 gesturi.

In total pe MX Master 3 sunt 6 butoane care pot fi programate.

Programarea butoanelor poate fi generala sau personalizata pentru fiecare aplicatie in parte.

In poza de mai sus am creat un profil pentru Evernote.

Aceste profile merg configurate pentru orice aplicatie intalata.

Functioneaza cel mai bine pentru cele mai complexe, pentru a usura lucrul zilnic.

Programarea butoanelor poate fi extinsa la controlul setarilor de baza din Windows.

Cea mai interesanta personalizare mi se pare maparea  scurtaturilor ( ex: CTRL + C / CTRL+V ) pe butoanele forward/back. In acest fel economisiti timp in sarcinile repetitive.

Maparea scuraturilor se poate face pentru orice program.

 

 

Performanta

 

Pentru a testa performanta noului scroll magnetic MagSpeed am gasit o aplicatie online care masoara nr de pixeli derulati. In acest fel am putut masura capacitatea de scroll MagSpeed vs Scroll Traditional. Pentru acest test am testat MX Master 3 si MX Vertical si iata ce rezultate am obtinut:

 

 

O medie de 6 clicuri pe secunda pentru MX Vertical.

6.6 clicuri pe secunda in testul de 5 secunde pentru MX Master 3.

Scroll de pe MX Vertical poate derula maxim 65 de pixeli pe secunda.

Scroll-ul MagSpeed de pe MX Master 3 este de 10 ori mai rapid ca unul traditional, cel putin pentru derularea de pixeli si pagini web interminabile.

Timpul de reactie la click obtinut cu ajutorul lui MX Vertical.

Timpul de reactie la click obtinut cu ajutorul lui MX Master 3.

 

 

Concluzie

 

 

Logitech MX Master 3  este un mouse cu design ergonomic si dimensiuni compacte. Aceste dimensiuni dicteaza foarte mult ergonomia, asta pentru ca fiecare utilizator are palma variabila ca dimensiuni. Aranjarea butoanelor si senzatia in timpul utilizarii este placuta. Recomand testarea formei inainte de achizitie. Se poate utiliza doar cu claw-grip pentru cei cu palme mari.

 

Sensibilitatea senzorului Darkfield este ajustabila pana la 4000 dpi, dar nu am ridicat-o mai mult de 1000/1200 dpi in timpul utilizarii. Senzorul functioneaza de minune pentru orice suprafata, am testat pe sticla si merge fara probleme. MX3 este un mouse numai bun de luat alaturi de laptopul de lucru in deplasare.

 

 

Aplicatia Logitech Options ofera un grad de personalizare crescut. Posibilitatea de programare a butoanelor separat in functie de aplicatia deschisa este un lucru excelent. Recomand acest mouse pentru utilizatorii care vor un mouse wireless cu suficiente butoane programabile, ergonomie buna si scroll secundar.

 

MX Master 3 este disponibil in Romania la un pret mediu de ~450 lei, acesta putand fi achizitionat de la  eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ).

 

 

PRO

 

 • Forma ergonomica si constructie de calitate;
 • Scroll MagSpeed placut de folosit;
 • Butoane plasate ergonomic;
 • Tehnologie de transfer Flow si conectare la pana la 3 calculatoare;
 • Programarea butoanelor cu profile separate pentru fiecare aplicatie;
 • Raport excelent pret/performanta.

 

 

Contra

 

 • Ergonomie scazuta pentru cei cu  palme mari.


Ghidul IT 2020 ©