Racirea SSD-urilor NVMe – Am testat kitul Thermal Grizzly M.2 SSD Cooler

SSD-urile NVMe sunt foarte performante, dar in acelasi timp se incing si nu isi pot mentine performanta constanta datorita supra-incalzirii.In articolul de astazi va voi prezenta kit-ul de racire pasiva M.2 SSD Cooler de la Thermal Grizzly. Impreuna cu el am testat SSD-urile Kingston A2000 ( review ), Seagate BarraCuda 510/Firecuda 510 ( review ) si Samsung 970 Pro ( review ). Kit-ul este compatibil cu SSD-uri M.2 cu o latime de 22 mm si o lungime maxima de 80 mm. Inaltimea conectorului M.2 trebuie sa fie de cel putin 4.2 mm, in acest fel instalarea se va face fara probleme. In momentul de fata toate placile de baza din gama mainstream si high-end vin cu heatsink-uri pentru racirea SSD-urilor. Majoritatea radiatoarelor acopera doar  partea superioara a SSD-ului sinu si partea inferioara. Pad-urile termice dispuse pe ambele parti sunt mult mai performante si eficiente in transferul caldurii in comparatie cu cele care vin stock. Specificatiile de conductibilitate termica sunt similare cu majoritatea pastelor de procesor.

 

 

 

Specificatii MinusPad 8

 

  • Conductibilitatea termica: 8 W/mk;
  • Conductanța termica: nedeclarata.
  • Interval temperaturii de utilizare: -100 °C / +250 °C.

 

 

Detalii despre Kit-ul Thermal Grizzly M.2 SSD Cooler 

 

  • Placuta metalica frontala;
  • Placuta metalica Inferioara;
  • Thermal Pad de 0,5 mm ( inferior );
  • Thermal Pad de 1 mm ( frontal ).

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Amabalajul in care vine M.2 SSD Cooler.

In cutie gasim: Manualul de utilizare, doua pad-uri termice si cele doua componente ale racirii pasive.

Instructiuni de instalare.

Radiatorul frontal are o grosime de cativa mm si este din metal solid vopsit electrostatic.

Backplate-ul este si el metalic si ofera o dispare a caldurii de pe spatele SSD-ului.

Asa arata petecul de racire Minus Pad 8.

 

Performanta

 

 

 

Pentru testele de racire am folosit urmatoarele SSD-uri: Kingston A2000 ( review ), Seagate BarraCuda 510/Firecuda 510 ( review ) si Samsung 970 Pro ( review ).

 

Kingston A2000 – Cel mai echilibrat SSD ca pret in raport cu performanta.

Seagate FireCuda 510 si Barracuda 510 – Cele mai performante SSD-uri M.2 de la Seagate.

Regele performantei: Samsung 970 Pro.

 

Pentru a observa diferenta intre temperaturi am testat SSD-urile cu si fara kit-ul de racire de la Thermal Grizzly. SSD-urile au fost lasate atat in mod IDLE in test, dar si formatate, pentru a obtine temperaturi mari, astfel observand eficienta racirii. Rezultatele pot fi admirate in chart-urile de mai jos:

 

 

 

Diferenta facuta de kit-ul de racire se observa cel mai mult in timpul testului de stres.

Temperaturile coboara drastic, mai ales pentru Samsng 970 Pro si Kingston A2000.

 

 

 

 

Concluzie

 

 

Racirea SSD-urilor nu este o sarcina usoara, dar cu ajutorul kit-ului Thermal Grizzly se pot observa diferente destul de mari, in functie de modelul de SSD folosit. Racirea stocarii de tip SSD NVMe este o necesitate in zilele noastre, datorita performantei sporite care aduce dupa sine excesul de caldura, care nu are unde se disipa. Un bun exemplu sunt noile SSD-uri PCIe Gen 4.0 ( vezi articol ). In orice scenariu, daca optati pentru un SSD high-end ( Samsung 970 Pro/Seagate FireCuda 510 sau modele similare), racirea este obligatorie in cazul in care placa voastra de baza nu are deja  radiator . Racind bine SSD-urile performante o saputeti obtine performante mai bune sustinute pe o perioada de timp mai mare. Un SSD racit bine si alimentat stabil, exact ca in cazul tuturor componentelor, va tine mai mult si va fi mai performant.

 

 

Kit-ul de racire M.2 de la Thermal Grizzly este disponibil la Shop4PC ( vezi oferta ). Pentru un pret de 70 lei, acesta ofera o performanta excelenta si il recomand oricarui entuziast.

 

 

 Ghidul IT 2020 ©