Ce este si cum functioneaza tehnologia Nvidia DLSS in Anthem – Cresteri de performanta de pana la 40%

In urma cu o luna de zile am avut pus mana sa ma joc Anthem, titlu dezvoltat de BioWare, Motive Studios. M-am jucat pana l-am terminat, pentru a ma convinge de performanta tehnologiei DLSS ( deep learning super-sampling ) de la Nvidia.Ray Tracing-ul si DLSS sunt tehnologiile aduse de Nvidia odata cu lansarea RTX 2060/2070/2080 si 2080 Ti. Prin implementarea DLSS in jocuri, se pot obtine cu pana la 40% mai multe frame-uri in jocurile compatibile.  Fiecare model din cele amintite functioneaza cu DLSS activat in jocuri doar la anumite rezolutii. Acest lucru se intampla deoarece DLSS este cel mai eficient atunci cand procesorul grafic este utilizat la maxim pe o anumita rezolutie.

 

Jocurile care suporta in acest moment tehnologia DLSS.

 

 

Ce  exact  este DLSS ?

 

 

DLSS este o tehnologie Nvidia RTX care se bazeaza pe inteligenta artificiala pentru a oferi mai multe frame-uri in jocurile cu grafica prietentioasa. Acest lucru se realizata cu ajutorul serverelor Nvidia care invata sa optimizeze cat mai bine redarea jocului si antreneaza  nucleele Tensor, pentru a obtine un boost de performanta atunci cand GPU-ul este in load maxim. Arhitectura Turing utilizeaza sharele pentru gaming, nucleele Tensor pentru scalare si Ai ( DLSS in acest caz ) si nucleele RT pentru Ray-Tracing. DLSS-ul a fost creat sa optimizeze frame rate-ul abia dupa ce Ray Tracing-ul a fost activat in mod normal, dar aici DLSS lucreaza singur pentru a imbunatatii performantele jocului doar la rezolutii 1440P si 4K. DLSS are un efect vizual mult mai subtil in comparatie cu Ray-Tracing-ul, iar diferentele de performanta vor fi prezentate mai jos.

 

 

Tehnologia are la baza un auto-encoder convolutional care combina doua functii intre ele, pentru a obtine o a treia functie derivata din cele doua ( mai multe detalii disponibile aici ). Pe scurt sunt folosite 2 frame-uri pentru a genera un al 3-lea. Modelul DLSS este un efect de post-procesare ce poate fi integrat toate game engine-urile actuale si viitoare. Imbunatatirea claritatii in zonele importante marcate de encoder are loc la final, iar zonele considerate mai putin importante vor fi usor blurate. Imbunatatirea estetici jocului este pe locul doi, surplusul de performanta fiind pe primul loc.

 

Gameplay in Anthem – Primele impresii si perfomanta

 

Inainte de a te juca Anthem cu DLSS activat, trebuie sa urmezi pasii urmatori:

 

  • Instaleaza utimul driver Game Ready Driver pentru placa RTX instalata.
  • Actualizeaza Windows 10 October 2018 (versiunea 1809 sau mai actuala).
  • Seteaza rezolutia monitorului la  2560×1440 sau 3840×2160.
  • Mergi in Video Settings – > Display Settings si activeaza NVIDIA DLSS.

 

 

M-am jucat Anthem alaturi de RTX 2080 Ti Founders Edition si RTX 2060 Gaming OC de la Gigabyte. Am ales aceste doua modele pentru ca ele reprezinta segmentul low-end si high-end cand vine vorba de noile tehnologii DLSS si Ray-Tracing de la Nvidia. In acest fel testele vor fi pe placul/ajutorul viitorilor posesori de placi RTX, indiferent de bugetul alocat.  Rezolutiile de joc au fost 4K si 2.5K, acestea fiind afisate pe noul monitor Acer Predator X27 ( 4K IPS cu refresh de 120 Hz ).

 

 

Vizual este foarte greu sa observi diferentele de calitate intre cadrele cu DLSS On sau Off. Trebuie sa fii foarte atent la muchii si obiectele din planul secund, lucru greu de facut in timp ce te joci. Insa ce nu pot fi ignorate sunt frame-urile in plus oferite odata cu activarea DLSS-ului. Am realizat cateva grafice de performanta Indoor/Outdoor in Anthem alaturi de placile video enumerate mai sus. Jocul a rulat cu presetul de setari Ultra.

 

La rezolutie 4K cu DLSS dezactivat, RTX 2060 ofera o experienta de joc sacadata. Odata activat, frame-urile se imbunatatesc considerabil, experienta de joc fiind mai fluida.

RTX 2080 Ti ofera o performanta fluida si fara sacadari.

 

La rezolutia 2.5K numarul de frame-uri creste semnificativ la RTX 2060, iar pe RTX 2080 cresc usor.

 

 

Toate testele au fost realizate pe setarile ultra, configuratia de test fiind compusa din:

 

  • Procesor – AMD Threadripper 2920X ( 12 nuclee ).
  • Placa de baza – Aorus Extreme X399.
  • RAM – 4 x 8 HyperX Predator RGB la 3200 Mhz.
  • Cooler – Noctua  NH-U14S TR4-SP3 cu 2 ventilatoare industriale NF-A14 la 2000 rpm ( articol ).
  • Sursa – Seasonic Prime Gold de 1300W ( articol ).
  • Carcasa Streacom BC1.

 

Concluzie

 

Tehnologia DLSS ofera in Anthem o serie de imbunatatiri cand vine vorba de performanta, dar mai putine imbunatatiri vizuale, aceasta fiind rolul ray-tracing-ului care nu este suportat de acest titlu. Performantele extra obtinute in Anthem il fac mai placut de jucat la rezolutie 4K/2.5K. Performanta obtinuta cu DLSS activat este mai mare cam cu 20-35%, procent care la rezolutiile amintite, poate face diferenta intre o experienta fluida si una fustranta. Toate placile video Nvidia RTX 2060, 2070, 2080 si 2080 Ti au integrata aceasta tehnologie, iar Anthem poate fi jucat cu un frame-rate decent pe oricare din modele la o rezolutie mare.

 

 

Placile video Nvidia RTX sunt disponibile incepand cu 1800 lei ( RTX 2060 ) si 5800 lei ( RTX 2080 Ti ). Acestea pot fi achizitionate de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ).

 

 

 



Ghidul IT 2020 ©