Logitech MX Ergo Review – Mouse semi-vertical cu trackball pentru productivitate

Logitech MX Ergo Wireless este primul mouse cu trackball pe care am ocazia sa il testez. Pentru cei care nu stiu, trackball-ul este defapt cursorul si scuteste utilizatorul de mutarea fizica a mousului. Miscarea din bila este reprodusa de cursor pe ecran, acest lucru este util pentru precizie si pentru birourile care nu permit miscari ample. MX Ergo vine dotat cu un senzor a carei  sensibilitate este cuprinsa intre 512 si 2048 dpi. Tehnologia de functionare wireless este duala, conectarea mouseului la calculatoare se face cu receptoarele Logitech Unifying ( wireless 2.4 Ghz ) si prin Bluetooth. Distanta maxima de operare este de 10 metri si ofera posibilitatea de conectare cu doua calculatoare simultan. MX Ergo are 8 butoane programabile si o durabilitate de 10 milioane de apasari ( pentru click stanga/dreapta ).  Acumulatorul Li-Polymer de 500 mAh ofera o autonomie de 4 luni, iar o incarcare de un minut ofera autonomie pentru o zi intreaga de lucru.

 

Ergonomia este punctul forte al lui MX Ergo, dimensiunile generoase si liniile rotunde ofera o prindere exemplara a mouseului. Inclinarea la unghiul de 20° ofera utilizatorului o torsiune a mainilor mai mica, ceea ce ofera mai putine dureri pentru perioadele de utilizare indelungata ale acestuia.

 

 

Specificatii cheie

 

 • Senzor optic cu sensibilitate cuprinsa intre 512 si 2048 dpi;
 • Se poate conecta la doua calculatoare simultan;
 • 8 butoane neprogramabile;
 • Trackball usor de operat;
 • Ergonomie imbunatatita prin dimensiunile generoase;
 • Inclinare de la 0° la 20° pentru sporirea confortului incheieturii;
 • Butoanele principale ( click stanga/dreapta ) au o durabilitate de 10 milioane de apasari;
 • Aplicatie Logitech Options;
 • Compatibil cu tehnologia Logitech Flow;
 • Tehnologie wireless duala ( Wireless 2.4 Ghz si Bluetooth );
 • Dimensiuni: 132 mm ( Lungime ) x 51.4 ( Inaltime ) x  99.8 mm ( Latime );
 • Greutate: 259 grame ( placa metalalica cu magnet ) si 164 grame ( fara placa metalica );

 

 

Inspectie Vizuala

 

 Logitech MX Ergo (1)

Dimensiunile generoase ale lui MX Ergo ofera o ergonomie foarte buna, pentru cei cu maini medii, ca mine.

Logitech MX Ergo (8)

In partea de sus gasim scroll-ul cu miscari laterale, selectorul de conectare pentru cele doua canale, doua butoane inainte/inapoi care pot fi programate si trackball-ul.

Logitech MX Ergo (11)

Butonul de deasupra la trackball este cel pentru precizie, atunci cand este apasat ofera mai multa precizie pentru cursor.

Logitech MX Ergo (6)

Partea inferioara este neregulata, aici se gaseste butonul de on/off.

Logitech MX Ergo (7)

Placuta metalica pe care sta MX Ergo.

Logitech MX Ergo (2)Logitech MX Ergo (3)Logitech MX Ergo (4)Logitech MX Ergo (5)Logitech MX Ergo (10)Logitech MX Ergo (9)

Inclinarea de 20 grade pe verticala vazuta din toate unghiurile.

Utilizare

 

Logitech MX Ergo este un mouse ergonomic gandit pentru maini medii si mari. Formele pline si ergonomice ofera maini o prindere ferma si placuta. Inclinarea la 20 de grade pe verticala face utilizarea lui Ergo mult mai placuta pe timp indelungat. Este placut sa folosesti Mx Ergo pe suprafete limitate, trackball-ul fiind foarte util in aceste situatii. Sensibilitatea mouseului este suficienta pentru activitatile zilnice si chiar pentru gaming. Am folosit pe perioada testarii MX Ergo la 800-1000 Dpi. Greutatea de ~250 de grame este de ajutor ca stabilitate pe birou in timpul utilizarii. Talpa metalica cantareste aproape 100 de grame, aceasta permitand schimbarea unghiului lui MX Ergo prin apasare fizica.

 

 

Construtia lui MX Ergo este realizata din plastic rigid cu o suprafata mata. Mouse-ul se simte foarte solid in mana, acesta avand doar doua imbinari. Partea superioara este dintr-o singura bucata, iar partea inferioara laterala este si ea dintr-o singura bucata de plastic, iar baza este prinsa in suruburi. De la primele utilizari produsul se simte premium si continua traditia produselor bine facute din seria Logitech MX. Click-urile principale au butoane mecanice rezistente la 10 milioane de apasari, iar scroll-ul ofera utilizatorului miscari laterale si o cursa fluida. Implementarea butoanelor inainte/inapoi este putin cam aproape de click stanga, dar cu putina acomodare, oricine se poate obisnui. Trackball-ul este solid si are un joc minim alaturi de o cursa care ofera feedback atat cat trebuie cand este folosita.

 

 

Ergonomia lui MX Ergo este punctul forte al acestui produs. Forma neobisnuita cu liniile curbate ofera o priza excelenta in mana. In cazul maini mele, MX Ergo reuseste sa umple toata palma aproape pana la incheietura. Inclinat la unghiul de 20 de grade reduce tensiunea din incheietura si scade sansele sa suferi dureri la nivelul ligamentului carpian. Utilizarea unui mouse complet vertical va va ajuta si mai mult la dentensionarea maini.

 

 

Software

 

O mica prezentare a utilitarului Logitech Options

 

Start Setup

Conectarea lui MX Ergo la computer si optiunile disponibile.

Interfata

  Un click pe cerculetele din imaginea de mai sus va oferi posibilitatea de programare rapida a celor 5 butoane + scroll.

Interfata II

Setarea optiunilor disponibile in aplicatie pentru MX Ergo.

Flow IFlow IIFlow IIIFlow IV

Pasul final pentru configurarea functiei Logitech Flow.

Thenologia Flow permite transferul fisierelor dintr-un computer in altul cu ajutorul mouseului.

Concluzie

 

Logitech MX Ergo este un mouse ergonomic cu o ajustare pe verticala la 20 de grade. Dimensiunile generoase reusesc sa acomodeze integral mainile medii si mici. Utilizarea cursorului operat de trackball este o sarcina la care un utilizator nou se poate adapta in cateva zile de utilizare.Exista si un mod de precizie care poate fi activat pentru selectii exacte de text si imagini.Butoanele ofera un feedback placut si vor rezista o perioada indelungata de utilizare.Utilizarea indelungata a unui astfel de mouse poate fi considerat o terapie, pentru cei cu probleme la ligamentul carpian si care sufera de dureri de incheietura. Utilizarea unui astfel de mouse este o metoda de prevenire a durerilor in avans.

 

MX Ergo este disponibil in Romania la un pret mediu de ~500 lei, acesta putand fi achizitionat de la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta )CEL.ro ( vezi oferta ).

 

 

Badge Inovation - Mx Ergo

 

 

 



Ghidul IT 2020 ©